Vinilen is megjelent az Omega 1977-es Kisstadion-koncertje

Az 1962-ben alakult Omega, a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. Fellépéseik közül az 1977-es, Kisstadionban adott koncertet a rajongók az Omega legkiválóbbjaként tartják számon. A kivételes esemény hangfelvételét tavasszal dupla CD-n adták ki újra, és most már dupla vinil verzióban is kapható – írja a Hard Rock Magazin.

Forrás: Hard Rock Magazin2024. 01. 06. 20:00
Omega
Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kinyitható borítós, kék színű dupla lemez tokját bársonyos tapintású matt fóliával vonták be és csillogó ómega jel díszíti. Belül soha nem publikált képek kaptak helyet, amiket rajongók készítettek a koncerten.

Omega
Az Omega 1977-es Kisstadion-koncertje mérföldkőnek számított.  Forrás: Facebook/Omega

 

Az Omega 1977-es koncertje

1977-ben a legendás zenekarnak nemcsak Magyarországon és a keleti blokk országaiban volt hatalmas rajongótábora, hanem Nyugat-Németország is tele volt lelkes Omega-hallgató fiatalokkal. A banda fellépései mindig eseményszámba mentek, különösen azok, amelyekkel a nyári ORI-turnét zárták. 

A Kisstadionban 1977. augusztus 19-én Kóbor Jánosék zseniális koncertet adtak, kifogástalan volt az időzítés, a hangulat és a látvány, az eseményt a résztvevők mai napig az Omega legjobb koncertjeként tartják számon. Ezen a napon a helyszínt megtöltötték a zenekar koncertjére érkezők, és szép számmal voltak olyanok, akik már kora reggeltől a környéken várakoztak.

Rengetegen érkeztek külföldről is, pedig ebben az időben a határok körülményes átjárhatósága miatt ez egyáltalán nem volt szokványos. A fellépésről felvétel készült, azonban a hanganyagot a Magyar Rádió egészen az 1990-es évek elejéig egyáltalán nem tűzte műsorra. Utána is csak pár alkalommal adták le ezt a magyar rocktörténeti mérföldkőnek számító anyagot. Végül 1995-ben adták ki az Omega összes koncertfelvétele 1. című 3 CD-s boxot, ám igencsak korlátozott, 500 darabos példányszámban.

Az MTVA-val történt hosszas egyeztetést követően 2023 tavaszán jelenhetett meg a koncertfelvétel teljes terjedelmében, az Omega-életműsorozat részeként. A dupla CD fogadtatása annyira pozitív volt, hogy azt vinil hordozón is kiadják, és ezt a tervet sikerült a megjelenésig titokban tartani. Mint írják, 

Molnár Gyuri, az Omega gitárosa is csak szerdán este értesült a lemez létezéséről, amikor kézhez kapta. Ő még bőven a bakelitgeneráció tagja, nekik a vinil jelenti a hanghordozót.

Borítókép: A lemez szinte minden lemezboltban kapható (Forrás: Facebook/Omega)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.