Ez az öt film a nagybeteg Bruce Willis kedvence + videó

A sztár ma ünnepli 69. születésnapját.

2024. 03. 19. 8:00
Bruce Willis
Bruce Willis Fotó: AFP/Lionsgate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bruce Willis élete legalább olyan akciódús, mint legnépszerűbb filmjei. Pályája igazi hullámvasút: magasságok és mélységek jellemzik, 2022-ig egyike volt a legnépszerűbb és legjobban kereső amerikai színészeknek. Két éve azonban hirtelen minden félbeszakadt: a színész családja ekkor jelentette be, hogy Willis demenciában szenved és visszavonul a filmezéstől. Születésnapja alkalmából összegyűjtöttünk öt kevésbé ismert tényt Willis életéből, amelyek segítenek mélyebben megismerni az embert, aki a világot oly sokszor megmentő akcióhős mögött áll.

Bruce Willis és felesége, Emma Heming Willis
Bruce Willis és felesége, Emma Heming Willis. Fotó: AFP/Angela Weiss 

 

1. Németországban született

Bár Bruce Willisre ízig-vérig amerikai színészként szokás tekinteni, kevésbé köztudott, hogy Nyugat-Németországban, Idar-Obersteinben született 1955. március 19-én. Amerikai édesapja ugyanis katonaként ott szolgált, és ott ismerkedett meg egy német lánnyal, Marlenével, Willis későbbi édesanyjával. Csak 1957-es leszerelését követően költözött át családjával együtt az Egyesült Államokba, Carneys Point városkába.    

 

2. A színészet segítségével lett úrrá dadogásán

Willis egy 2009-es interjúban elárulta, hogy körülbelül 9 éves korától 17 éves koráig szörnyű dadogással küzdött. Középiskolás korában azonban csodálatos dolog történt vele. – Egy bugyuta színdarabot csináltam. Valójában nem a színdarab volt bugyuta, mi csináltunk bugyuta módon – emlékezett vissza. A darab az Egy jenki Artúr király udvarában volt. – Amikor a színpadon voltam, megszűnt a dadogásom. Amikor lejöttem onnan, megint elkezdtem dadogni. Ez egy csoda, jobban meg kell vizsgálnom – gondolta magában. Onnantól kezdve állandóan szórakoztatta az osztálytársait, tanárai legnagyobb megdöbbenésére. Mint mondta, ettől kicsit más emberré is vált. – Úgy gondolom, a humorérzékem a dadogásból fakadt. Szóval igen, dadogok, de ha meg tudlak nevettetni, talán kevésbé fogsz figyelni erre – fogalmazott.  

 

3. Atomerőműben is dolgozott, mielőtt színész lett

Bár már a középiskolában kapcsolatba került a színészettel, és a drámaklub tagja is volt, onnan még nem vezetett egyenes út a reflektorfénybe. Miután elvégezte a Penns Grove Középiskolát, kezdetben apját követve a fizikai munkát választotta: először biztonsági őr lett a salemi atomerőműben, majd munkásokat fuvarozott egy deepwateri gyárba. Még magánnyomozóként és bárpincérként is dolgozott, majd megtanult harmonikán játszani, és egy ideig a Loose Goose nevű bandában is zenélt.  


4. Minden 1980-ban kezdődött

Színészi karrierje 1980-ban kezdődött: statisztaként szerepelt Az első halálos bűn című filmben mint egy ember, aki belép az ebédlőbe. Ugyanebben az évben egy német filmben (Ein Guru kommt) is feltűnt, egy évvel később már zöldfülű rendőrt játszhatott A város hercegében. 1984-ben epizódszerepet kapott a Miami Vice-ban, ahol Tony Amatót alakította.  Az igazi ismertséget azonban A simlis és szende hozta meg neki, amelyet 1985 és 1989 között forgatott, Cybill Sheperddel. A mozivásznon pedig az 1987-es Nem látni és megszeretni című filmben debütált főszereplőként, Kim Basinger oldalán.

   
5. Ez Bruce Willis öt kedvenc filmje

Legtöbbször az általa készített filmekről esik szó, de mik az ő kedvencei? Willis egy interjúban elárulta, melyek azok az alkotások, amelyeket évente akár 3-5-ször is megnéz: 

Stanley Kubrick mára klasszikussá vált, 1964-es Dr. Strangelove-ja, a Francis Ford Coppola által rendezett A Keresztapa első két része, Scorsese 1980-as Dühöngő bikája és a szintén általa rendezett Taxisofőr. De kedvencei között említette még a szintén Kubrick-féle 1960-as Spartacust, a Híd a Kwai folyón című 1957-es klasszikust, és szívesen megnézi a Nagymenőket, illetve Ridley Scott Alien: a nyolcadik utas a halál című filmjét is.  

Bruce Willis két éve végleg felhagyott a színészettel. Először afáziát diagnosztizáltak nála, azóta azonban kiderült, hogy a helyzet súlyosabb, és a színész frontotemporális demenciában (FTD) szenved. Bár a felejtéssel járó betegségek (mint az Alzheimer-kór) napjainkban mind gyakoribbá válnak az idős embereknél, sokan érezhették úgy, Willis még fiatal ehhez. Ráadásul az ő esetében az állapotromlás sebessége igazán sokkoló: két éve még forgatott (igaz, már nehézségekkel küzdött), ma már beszélni sem tud, és a szeretteit sem mindig ismeri meg. Családja azonban kitartóan ápolja, s felesége, Emma Heming Willis többször kijelentette, hogy az is céljuk, hogy felhívják a figyelmet az FTD-re és arra, mennyi ember szenved hasonló betegségekben világszerte.  

Borítókép: Bruce Willis (Fotó: AFP/Lionsgate)

Így bukkant fel legelőször a filmvásznon Bruce Willis 1980-ban: 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.