Megint magyarnál landolt az Oscar, mutatjuk az összes díjazottat + galéria

Egy cikkben minden, amit tudni érdemes az éjszaka történéseiről.

Forrás: MTI2024. 03. 11. 4:56
MIHALEK Zsuzsa; LANTHIMOSZ, Jorgosz
A Mihalek Zsuzsa díszletberendezõvel a legjobb produkciós tervezés kategóriában Oscar-díjat nyert James Price (b) és Shona Heath brit látványtervezõk átveszik a díjakat a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én. A három alkotó az Alasdair Gray skót író regénye nyomán Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatott Szegény párák címû film létrehozásában végzett munkájukért részesült az elismerésben. A Mihalek Zsuzs Fotó: Caroline Brehman
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mihalek Zsuzsa, a Szegény párák díszletberendezője elnyerte az Oscar-díjat a legjobb produkciós tervezés kategóriában Shona Heath és James Price brit látványtervezővel együtt a helyi idő szerint vasárnap este Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-díjátadó ceremónián – számolt be korábban a Magyar Nemzet. 

Az Oscar-szobrot Mihalek Zsuzsa nevében is Shona Heath és James Price vette át.

A Jórgosz Lánthimosz rendezésében Magyarországon forgatott Szegény párákat 11 Oscarra jelölték. A Frankenstein-variáció tavaly a velencei filmfesztiválon debütált, ahol a legjobb film és rendezés díját is megkapta. Mihalek Zsuzsa februárban a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (Bafta) díját is elnyerte munkájáért.

Az Oppenheimer kapta a legjobb film Oscar-díját, a Szegény párák sztárja, Emma Stone lett a legjobb színésznő, az Oppenheimer címszerepét alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész. A gála nagy győztese Christopher Nolan Oppenheimere volt, olyannyira, hogy Nolannek a legjobb rendezés díját is odaítélték, 

így két Oscarral távozhatott a ceremóniáról.

Az atombomba atyjáról, az elméleti fizikus Oppenheimerről forgatott film főszereplője, Cillian Murphy, aki az első Oscar-díját vehette át, úgy fogalmazott, a díjat a béke megteremtőinek ajánlja.

A legjobb filmzene díját is az Oppenheimer kapta. Ludwig Göransson a második Oscar-díját kapta a Fekete Párducért öt éve elnyert trófeája után.

A Jórgosz Lánthimosz filmjében nyújtott alakításával a legjobb színésznő kategóriában Emma Stone már másodszor vitte el az Oscar-díjat. Korábban a Kaliforniai álomért díjazta a filmakadémia.

A legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díját Robert Downey Jr. kapta az Oppenheimer című filmben nyújtott alakításáért, ahol Lewis Strausst, az amerikai Atomenergia Bizottság egykori elnökét játssza.

Szeretnék köszönetet mondani szörnyű gyermekkoromnak és a filmakadémiának, ebben a sorrendben

– viccelődött Robert Downey Jr., majd mások mellett feleségének köszönte meg a díját. A legjobb női mellékszereplő díját Da’Vine Joy Randolph, a Téli szünet sztárja nyerte. 

Olyan sokáig más akartam lenni, de most rájöttem, hogy csak önmagamnak kellett lennem, és köszönöm, hogy megláttatok

 – mondta könnyeivel küszködve a Dolby Színház közönségének a színésznő.

A legjobb animációs film Oscarját Mijazaki Hajao A fiú és a szürke gém című alkotásának ítélte oda az amerikai filmakadémia, a legjobb rövid animációs film díját pedig a John Lennon és Yoko Ono zenéje ihlette, War is Over! című produkció kapta.

A legjobb látványeffektus díjáért a Godzilla Minus One stábja vonult a színpadra. A legjobb vágónak járó Oscart az Oppenheimerért Jennifer Lame vehette át. 

Az Oppenheimer fényképezéséért Hoyte van Hoytema nyerte el a legjobb operatőr díját, míg a legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotói kapták. – Ez Ukrajna történetének első Oscar-díja – mondta el Msztyiszlav Csernov ukrán filmrendező, az AP újságírója. Hozzáfűzte, hogy ez nagy megtiszteltetés, de valószínűleg ő az első rendező a színpadon, aki azt mondja, bárcsak sohase készítette volna el ezt a filmet.

A rövid dokumentumfilm kategória győztese a Henry Sugar csodálatos története lett a ceremónián, amelyen a film alkotója, Wes Anderson nem volt jelen. A legjobb hangért járó Oscart Tarn Willers és Johnnie Burn vehette át az Érdekvédelmi területért.

A legjobb filmdal Oscarját a Barbie What Was I Made For című számáért Billie Eilish és fivére, Finneas O’Connell kapta.

 

Borítókép:  A Mihalek Zsuzsa díszletberendezővel a legjobb produkciós tervezés kategóriában Oscar-díjat nyert James Price (b) és Shona Heath brit látványtervezők átveszik a díjakat a 96. Oscar-gálán a Los Angeles-i Dolby Színházban 2024. március 10-én (Fotó: MTI/EPA/Caroline Brehman)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.