Intenzív emóciók, felperzselt, füstös tájak a varázsló kertjében + exkluzív videó

Egy impozáns életmű csodás képkockái fogadják azokat, akik ellátogatnak a Műcsarnokba a Szurcsik József munkássága előtt tisztelgő kiállításra. A tárlat negyven évet magába foglaló anyaga azért izgalmas, mert a kortárs alkotó rendkívül pontos látleletet ad a XX–XXI. századi ember egyre súlyosabb válsághelyzetéről úgy, hogy emellett művei szuggesztivitása, riasztó szépsége rabul ejti a befogadót.

2024. 03. 10. 6:45
null
Fotó: Nyirkos Zsofia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A grandiózus életművet kronologikusan tematizálták az április 7-ig megtekinthető tárlatban. A Rendszerváltó panoptikum című teremben a korai grafikákat és ceruzarajzokat, lemezborítókat és azokat a festményeket válogatta össze az intézmény, amelyeken leghangsúlyosabban szerepelnek Szurcsiknak a 80-as, 90-es évek fordulóján bekövetkezett társadalmi változásokra, az egyén hatalomhoz és környezetéhez való viszonyának megnyilvánulásaira született reflexiói. 

A lélek geometriája című csoportban azok a festmények szerepelnek, amelyeken Szurcsik jellegzetes motívumai jelennek meg, mint a csapda, a hiány, a falak, illetve a formázott mitológiai kompozíciók. 

A geometrikus formák dominanciája, a fokozott absztrakció egyfajta befelé fordulást mutat, a magány, az elidegenedés lelki állapotának tükre. A Fekete-fehér kor című teremben a fekete-fehér képeket és a Bestiarium Humanum lapjait állították ki. Itt látható egy válogatás a művész szobraiból is. 

Pár évtized után ismét a társadalmi kérdések, a hatalom befolyása és a lélek békéje foglalkoztatja. Különös hangsúlyt kapnak mára a művész legutóbbi időszakban készült, Nyugtalan idők cím alatt kiállított alkotásai, mint az égi jelekkel, füsttel, tüzekkel teli tájképek, a danse macabre-képek, valamint a legfrissebb, kis méretű, kartonra festett szürreális víziók.

Borítókép: a művész a tárlat megnyitóján (Fotó: Szöllősi Mátyás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.