Megkezdődött az énekelt versek szemléje Nádszegen

A szellem és a lélek nincs földrajzi határokhoz kötve, időkön, generációkon nyúlik át – jelentette ki a kultúráért és innovációért felelős miniszter a felvidéki Nádszegen, a Hangzó Helikon fesztivál megnyitóján vasárnap.

Forrás: MTI2024. 05. 05. 18:30
CSÁK János
Csák János kulturális és innovációs miniszter beszédet mond a Hangzó Helikon fesztivál megnyitóján a felvidéki Nádszegen 2024. május 5-én. Fotó: Bodnár Boglárka Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csák János az egységes magyar kultúráról, annak megőrzésének és továbbadásának fontosságáról, illetve a magyar szellem teljesítményéről is beszélt az énekelt versek hagyományának megőrzését célul tűző, nagy sikerre visszatekintő vándorfesztiválon, amelyet most először tartottak a mátyusföldi Nádszegen.    

CSÁK János
A Hangzó Helikon fesztivál megnyitója a mátyusföldi Nádszegen 2024. május 5-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Hangzó Helikon fesztivál az irodalomról, a költészetről, a magyar szellem teljesítményéről szól - mondta a miniszter, rámutatva: a magyar kultúra számos nagyja a mai Magyarország határain túl született. Szerinte az egységes magyar kultúra, a szellemi és a lelki örökség csak akkor marad meg, ha nem a külvilág, hanem a saját belső mércénkkel gondolkodunk. – A szellem meg a lelkek dolga nincsen földrajzi határokhoz kötve, az időkön, generációkon át nyúlik – jelentette ki Csák János. 

A miniszter a magyar Nobel-díjasokat és a zeneművészet magyar nagyjait például hozva elmondta: a 15 milliós magyarság olyan teljesítményeket tett le az asztalra, amelyekkel messze többet adott a világ civilizációjának, mint amennyit erről az asztalról elvett.

Kiemelte: ezeket az óriási teljesítményeket folyamatosan tudatosítani kell, mert ezek alkotják azt a szövetet, amelyhez kötődünk, azt a hazát, amelyhez tartozunk. Csák János felidézte: a Hangzó Helikon fesztivál ötlete két évtizeddel ezelőtt fogant meg, amikor Gryllus Dániellel, Cseh Tamással és többekkel együtt azon gondolkodtak, hogy amikor záporozik a sekélyes, talmi divatok kínálata, mit tehet ez a generáció azért, hogy a fiatalok megismerjék a kultúránkat. Elmondta: ekkor jöttek rá, hogy ennek eszköze az énekelt vers lehet, mivel ezek a fülbemászó dallamok olyanok lehetnek most, mint őseink esetében a népdalok, s formát adhatnak az érzések kifejezésére. 

A miniszter hangsúlyozta a kultúra továbbadásának fontosságát, majd arról beszélt, hogy ma Nyugat-Európában és az Amerikai Egyesült Államokban saját nemzeti örökségüket számolják fel. Megjegyezte: ha valaki fel akarja számolni a saját kultúráját, annak a legjobb módja az, ha nem törődik az ősei által ráhagyott örökséggel.

A kultúráért és innovációért felelős miniszter elmondta: a magyar kormány nem hajlandó szétszakított nemzetben gondolkozni, mert csak egy magyar nemzet létezik, s ennek a magyar nemzetnek a teljesítményei a világ minden sarkából jönnek. Hozzátette: az őseink által ezeregyszáz éven át megőrzött örökséget át kell adni a következő generációknak. – Nem lehet kevesebb a célunk, mint hogy ezeregyszáz év múlva is éljenek itt magyarok – hangsúlyozta Csák János.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.