New Yorkban nyílik kiállítás a Ramones és a punk születésének emlékére

Negyven évvel ezelőtt született a punk: akkor, amikor megjelent a Ramones első lemeze.

Pion István
2016. 03. 20. 16:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ami a Beatlesnek Liverpool vagy Bruce Springsteennek az Asbury Park New Jersey-ben, az a Ramonesnek Queens, a soknyelvű New York-i negyed, amely felnevelte John William Cummingsot, Erdélyi Tamást, Douglas Glenn Colvint és Jeffrey Ross Hymant, vagyis Johnny, Tommy, Dee Dee és Joey Ramone-t, a kétperces »poppy punk« dalok úttörőit” – írta még februárban a The New York Times, amikor hírt adott arról, hogy a Queens Múzeum retrospektív kiállításra készül a Ramones első albumának és a punk zene születésének 40. évfordulója alkalmából.

A Queens Múzeum saját honlapján minden kétséget kizárva jelzi, hogy a Ramones taposta ki azt az utat, amelyen most már 1976 óta a punk mozgalom szalad, ugyanis a kiállításnak, amely április 10-én nyílik, azt a címet adták, hogy Hey! Ho! Let’s Go: Ramones and the Birth of Punk, vagyis Hey! Ho! Let’s Go: A Ramones és a punk születése. Egyébként éppen a magyar származású Erdélyi Tamástól (Tommy Ramone), a zenekar utolsóként elhunyt tagjától választottak mottót a kiállítás leírásához:

„A Forest Hillsben (Queens egyik városrésze – a szerk.) felnőtt gyerekekből zenészek, lecsúszott őrültek vagy fogorvosok lettek. A Ramonesben mindegyikükből van egy kevés.”

A Grammy Múzeummal közösen rendezett kiállítás két részből fog állni, a közös bennük a rengeteg relikvia, amelyeket több mint ötven nyilvános és magángyűjteményből kölcsönöztek a kiállítás idejére, és amelyek mindegyike különböző lencsén keresztül mutatja be a zenekart. Az első rész, amely a Queens Múzeum munkája, a Ramones queensi gyökereire helyezi a hangsúlyt, és a zenén túl más művészeti ágakra gyakorolt hatásukat is bemutatja. A második rész, amelyért a Grammy Múzeum felel, a Ramones zenei összefüggésrendszerét mutatja be, és zenetörténeti szempontok alapján helyezi el a Ramonest és a punkot a zene panteonjában.

A kiállítás egészen július 31-ig tart majd nyitva, és New Yorkból átköltözik Los Angelesbe, a Grammy Múzeumba, ahol szeptember 16-tól egészen 2017 márciusáig lesz látogatható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.