Bencés tanáreszmény Győrben és Pannonhalmán

A bencés tanáreszmény a Bánhegyi Jóbnak tulajdonított kijelentésből érthető meg: „csupán lexikon­adat a ki mikor született, és mikor élt, bár azt is jó tudni. Az igazán fontos azonban, hogy mit írt, és az miért jó, miért szép és értékes!”

Zsirai László
2023. 02. 21. 12:00
null
20221022 Pannonhalma Taizéi ifjúsági találkozó a Szent Márton bazilikában közös imádság ima Fotó: Csapó Balázs CSB Kisalföld Fotó: Csapó Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cs. Varga István József Attila-díjas irodalomtörténész könyvének legfőbb érdeme és értelme, hogy megrajzolja a magyarországi bencés oktatótevékenység történetének szellemi térképét, visszaemlékezésé­ben bemutatja a tanáregyéniségeket, kiemelkedő személyiségű diáktársait, ezáltal őrizve emléküket, illetve felmutatja a még életben lévők lelkeket dédelgető alakját.

 

A részletekre kiterjedő alaposságú tanulmánykötetet ajánló Bíró László püspök a bencés tanárok helytállásáról szólva kiemeli: „Az életük nem kint, a nagy társadalomban zajlott, hanem bezártságban, a refektórium asztalközösségében, az imádság csendjében. […] Köszönöm Cs. Varga Istvánnak, hogy ezt a néhány emlékképet megfogalmazta számunkra, és elindítja bennünk, hogy továbbgondoljuk tanáraink nagyságát, diáktársaink helytállását. Kívánom, hogy ez a tanulmánygyűjtemény sokunkban elevenítse fel, mélyítse el a tanárainktól kapott értékeket.”
A visszaemlékezések homlokterében elsősorban Győr és Pannonhalma áll. A számos érdekességről beszámoló történeti áttekintést követően olyan életpéldákat felmutató, elemző portrékkal találkozhat az olvasó, mint amilyen a hazaszeretet bencés példaképéé, Czuczor Gergelyé. Nádasi Alfonz, Bánhegyi Jób, Jáki Sándor Teodóz, Jáki Szaniszló, Bánhegyi Miksa, Kemény Dózsa paptanárok tevékenysége nem „csupán” a tananyag magyarázatára szorítkozott, hanem a becsületessé nevelésre is. A Templeton-díjas Jáki Szaniszló tudományos munkásságáért a Pápai Tudományos Akadémia 2006. novemberi pápai audienciája alkalmával XVI. Benedek pápa köszönetét fejezte ki: „Pater Jáki, köszönöm a könyveit, melyeket a tudományról, a vallásról és a teremtésről írt.” A bencés paptanárok fegyelmezettsége tartós példaként maradt meg a tanítványok emlékezetében.
Cs. Varga személyes ismeretségi köréből Korzenszky Richárd, Nagy Gáspár, Görömbei András, Barsi Balázs, Jáky György, Kovács József László és Keller Péter egyéniségéről, kétségkívül érdemes munkáiról tesz a közérdeklődés igényére számító említést. Nem véletlen, hogy a hitbéli, szakrális témákba olvasztva jelentős hangsúlyt kaptak a könyvben a művészeti vonatkozások. 

Az Isten szolgálatára teremtett zenei, irodalmi, képzőművészeti alkotások széles körben hatnak a lélekre. Jelképesen a megerősítő szellemi vitamin, örömforrás, vigasz, megértés, alázatos elgondolkodtatás, ájtatos merengés szerepkörét tölthetik be az emberhez méltó életben. Pedagógusok számára ajánlott olvasmányként is tanulságos, ahogy a borítón olvasható: 

Az oktatás létfontosságú nemzeti ügy: a legjobb befektetés.

A szerző szándékának érvényességét és hitelességét a példamutatás igazolja. A bencés regula előírásainak gyakorlása mindig, de különösen az Istentől elrugaszkodni látszó hitehagyottak tömegei miatt szükséges. A hitbéli megerősítés, a lélek jóságosságának edzésben tartása nélkülözhetetlen a tántoríthatatlanság erényének folyamatos gyakorlásához.
A vaskos és tartalmas írott anyagot színes képmelléklet egészíti ki.
(Cs. Varga István: Hagyatékból – örökség. Magyar Napló, Budapest, 2022, 326 oldal. Ára: 3500 forint)

Borítókép: Pannonhalma, Szent Márton-bazilika. (Fotó: Csapó Balázs/Kisalföld)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.