Miért nem tudnak viselkedni a külföldre látogató turisták?

Úszni a velencei csatornákban? Jogosítvány nélkül motorozni Balin? Mindenhova csörgő nejlonzacskóval utazni? Nem, nem és nem. Az erősödő túlturistásodás számos náció rossz szokásait nagyította fel. Kik a legneveletlenebb nyaralók, a legrosszabb turisták?

2023. 08. 10. 5:00
Drinking Beer With Fishbowl Competition In Hangzhou
HANGZHOU, CHINA - JULY 21: Tourists drink beer with fishbowls during a beer drinking competition at Song Dynasty Town on July 21, 2018 in Hangzhou, Zhejiang Province of China. (Photo by VCG) Fotó: VCG
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kínai felmérés szerint a kínaiak a világon a legrosszabb turisták, mivel csapatostul lepik el az épp kiszemelt látnivalót, mindenhol fényképeznek, dohányoznak, sőt könnyítenek magukon. A Kínai Kommunista Párt egyik vezetője már tíz évvel ezelőtt nyilatkozott arról, hogy a külföldiek jogosan panaszkodnak a neveletlen, a helyi szokásokat nem tisztelő kínaiakra, és akkoriban egy köznevelési program is szóba került. A közösségi médiában való lelepleződéstől való félelem, illetve a pandémia során begyakorolt távolságtartás nyomán szerencsére a kínai turisták ma már nem festenek annyira rossz képet saját országukról.

Sprocket Rocket party bike travels down Broadway
Partibicikli a Broadwayn. A legrosszabb turisták az ittas turisták. Fotó: John Greim

Más sztereotípiák azonban nem változtak. A legénybúcsúra érkező britek legendáját a budapesti bulinegyed is jól ismeri. Hiszen hiába úri az angol modor (legalábbis az etoni diákok között), Bridget Jones óta tudjuk, hogy az alkohol erőteljesen negatívan befolyásolja a brit turisták viselkedését. A Baleár-szigeteken nem véletlenül vezettek be alkoholtilalmat a reptereken, illetve kérték a légitársaságokat, hogy ne szolgáljanak fel szeszes italokat a gépeken. Persze a már ittasan érkező vendégek esetében a szigetek vezetése is tehetetlen. Egy angol férfi a Twitteren osztotta meg élményét, hogy elment inni egy pohár sört péntek este, majd vasárnap hajnalban a mallorcai tengerparti homokban ébredt, és miközben nézte a napfelkeltét, rájött, hogy fogalma sincs, hogy került a szigetre, és mit csinált az elmúlt másfél napban.

Az amerikaiak híre sem jobb, tekintve, hogy gyakran csodálkoznak rá, az Egyesült Államokon kívül mások a szokások, mint odahaza. 

Rendszeresen sértődnek meg például, hogy az éttermekben rendelt ásványvizet nem tömény jéggel körítve kapják, vagy, hogy az olaszok feddőn néznek rájuk, amikor ketchupot kérnek a pizzájukra. A helyzetnek Ridley Scott Bor, mámor, Provance című feldolgozása tartott görbe tükröt, amikor Russel Crowe karaktere alkalmi francia pincérként közli az amerikai vendéggel annak sokadik, csak Amerikában elérhető étkezési kérése nyomán, hogy „McDonald’s van Avignonban, fish and chips meg Marseilles-ben! Allez!”.

 

Hiába nem a magyarok a legrosszabb turisták, mégis baj van velük

A magyar turisták leginkább attól szoktak tartani, hogy orosznak nézik őket. Kétségkívül nem hízelgő összehasonlítás, mivel az oroszok számos esetben hánynak fittyet a fogadó ország szokásaira, a szállodákban például rendszeresen követelnek pezsgőt reggelire, hangoskodnak, a svédasztalnál pedig a legfinomabb falatokra csapnak le elsőként, ám a hegyekben megpakolt tányért csak ritkán ürítik tisztára. Ez a viselkedés a magyaroktól sem áll távol. Ráadásul mi sem vagyunk kifejezetten halkak, tömegével gyűjtjük az ingyenes ajándékokat, és mindenhova nejlonzacskóval járunk – olvasható a magyarokról több reddites posztban.

A Szállás.hu felmérése nem véletlen mutatta azt ki, hogy honfitársaink túlnyomó többsége azonnal felismerni véli a másik magyart, és legtöbbször nem is téved.

Különösen amiatt, hogy a magyarok nyelvtudása Európa-szerte az egyik legrosszabb, és sokan hiszik azt, hogy a magasabb hangerő ellensúlyozza a szabatos fogalmazást. Történt például, hogy egy hazai utazó üvöltve szótagolta a citromot a pincérnek, amikor teájához nem tejet és cukrot szeretett volna kapni.

Az idén több ország és város vezetett be komoly korlátozásokat, illetve ígért bírságot azok megszegése esetén. Balin például megtiltották, hogy a turisták jogosítvány nélkül vezessenek kismotort, illetve hogy regisztráció nélkül lakjanak szállodákban. Bár a helyi Airbnb-tulajdonosok tiltakoznak az intézkedés ellen, a hatóságok szerint a helyiek védelme fontosabb, mint a komoly károkat okozó, túlzott számú nyaraló.

Garbage At The Historic Center Of Rome
A turisták által hagyott szeméthegyek lassan ellepik a Colosseum környékét. Fotó: NurPhoto

 

Visszaüt a dolce vita Olaszországban

Olaszországban Siena vezette be a legszigorúbb turistaszabályozást, például megtiltották a szabadtéri ételfogyasztást minden műemlékeknél, így az augusztusi Paliónak helyet adó Piazza del Campóra néző paloták és templomok lépcsőin is. A magatartási kódexet megsértők a rendőrségnek fizetnek bírságot, amelyet a város szépítésére használ fel az önkormányzat. Velence és Róma is komoly szigorításokkal kezdte a szezont, miután tavaly minden korábbinál elfogadhatatlanabbul viselkedett több turista. Két ausztrál a Canal Grandén szörfözött, míg egy amerikai pár csobbanni akart. Ausztrálok mopeddel járták be a pompeji romokat, amerikaiak Augustus császár kétezer éves diadalívébe vésték bele monogramjukat, egy szaúdi látogató Maseratival, két amerikai pedig mopeddel hajtott le a Spanyol lépcsőn. Le is törtek több lépcsőfokot.

Nicola Bassano filmtörténész szerint az Olaszországba látogatók nagy része Fellini Az édes életéből vagy a Római vakációból ismeri, illetve véli ismerni Itáliát, és a dolce vitával, a kontroll nélküli szabadsággal azonosítja, tehát megengedhetőnek tart számos, egyébként tiltott viselkedési formát. 

Lauren A. Siegel, a Greenwichi Egyetem kutatója a közösségi média hatására hívja fel a figyelmet. Divat ugyanis mozik vagy influencerek által felmutatott mozzanatokat lefényképezni, így például Marcello Mastroianni és Anita Ekberg után csókot váltani a Trevi-kútban, nem törődve annak környezeti hatásaival. Szociológiai tény, hogy az ember hajlamos hedonisztikusabban viselkedni szabadsága alatt, ám a közösségi média telítettsége miatt ma már nem elég megmutatni, mit láttunk, hanem különlegeset, akár megbotránkoztatót kell tenni, hogy kitörhessünk a zajból. Nem véletlen, hogy például Bécs és Amszterdam is indított olyan kampányt, hogy ne a hashtagelt várost élvezzék a turisták, hanem tegyék félre telefonjukat, és valódi élményeket gyűjtsenek. Akkor aligha áll fenn a veszélye az akár több ezer eurós bírságnak.

Borítókép: Kínai sörivó verseny Hangcsouban (Fotó: VCG/Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.