Felnőttes tinik, nemtörődöm szülők: A serdülőkor nehézségei + videó

Bár biológiai értelemben korábban érnek manapság a kamaszok, mint évtizedekkel ezelőtt, ám ez szellemi, lelki fejlődésükkel nincs szinkronban. A szakemberek szerint a felnőttek feladata lenne, hogy segítsék a fiatalokat identitásuk megtalálásában ebben az érzékeny, változásokkal teli időszakban.

2023. 10. 18. 5:10
Felnőttes tinik
PARIS, FRANCE - OCTOBER 2: Nuttapong "G4" Menkasikan of Bangkok Titans receive hair and makeup backstage at the League of Legends World Championship on October 2, 2015 at the Le Dock Pullman in Paris, France. (Photo by Riot Games via Getty Images) Fotó: Getty Images/Riot Games
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felgyorsult világunkban egyre hamarabb lépnek a gyermekek a serdülőkorba. Az ok összetett: az életmóddal, a táplálkozással, a környezeti változásokkal, valamint a társadalom működésével függ össze. Kutatások igazolják, hogy ma a tinik akár három-négy évvel korábban is érhetnek, mint száz-kétszáz évvel ezelőtt. Csík Veronika klinikai és mentálhigiéniai gyermek- és ifjúsági szakpszichológus is felhívja a figyelmet, hogy 

felgyorsult a fiatalok fejlődésének üteme az utóbbi évtizedekben, ami magával hozta a szexualitás kérdéseinek hamarabbi előkerültét.

 Nagymamáink, anyáink generációja sokkal később lett kamasz. Manapság már tízéves korban megtörténik az első menstruáció, mivel a tinilányok a táplálkozásnak, a vitaminoknak köszönhetően hozzájutnak minden fontos tápanyaghoz, régebben ez nem volt a jellemző.

Felnőttes tinik
A felnőttes tinik gyakran viselnek erős sminket. Fotó: Getty Images/Francois Nel

Bár biológiai értelemben felnőttként működik a tinédzserek teste, de a lelkük nem tud ezzel lépést tartani, így hosszabb időre van szükség ahhoz, mire az egyik beéri a másikat

– magyarázza Csík Veronika, aki szerint a nagyszüleinknek, dédszüleinknek azért is volt könnyebb dolga, mert kevesebb lehetőségük volt életpályájuk megválasztásában, illetve a kijelölt út alakításában. Sokkal kiszámíthatóbb volt az életük, kevesebb szereplehetőséggel. Manapság elképesztő gyorsasággal rendeződik át a társadalmi közeg, nincs kiszámítható referenciakeret, így a kiskamaszok elveszítik az igazodási pontjukat a labirintusban.  

– Már a szüleik sem tudnak lépést tartani a változásokkal, mert más környezetben szocalizálódtak. Emellett generációk óta hiányzik a belső, érzelmi iránytű. A szülő az elsődleges minta, ám már a negyvenes korosztálynak sincs arról saját élménye, hogyan lehet rugalmasan alkalmazkodni a gyökeresen megváltozott külső körülményekhez – mondja a szakpszichológus, hozzátéve: a normatív fejlődés szerint az elsődleges szocializációs terep a kortársak, de a jelenlegi kaotikus, pszichés térben vak vezet világtalant jelenség kezd elterjedni.

Míg húsz-harminc évvel ezelőtt garbót, bő farmert hordtak a fiatalok, addig manapság sokkal feltűnőbb, hivalkodóbb ruhadarabokban látjuk őket az utcán, a tömegközlekedésen vagy egy-egy rendezvényen. Csík Veronika szerint a kamaszok mindig is ki akartak tűnni a külsejükkel, ám ez nem egyenlő a felnőttséggel, sokkal inkább azt jelenti, hogy önmagukat keresik, kísérleteznek. 

Nem új keletű jelenség, hogy a tinédzserek hajmeresztően festenek, csak azért tűnik látványosabbnak, mert sokkal több lehetőség közül tudnak válogatni. 

A szakember általában azt tanácsolja a szülőknek, hogy ameddig visszafordíthatatlan testmódosításba nem kezd a fiatal, addig hagyják. A tinédzserek ugyanis próbálják a felnőtteket letaszítani „trónjukról”, az idősebbek feladata viszont, hogy ne hagyják, hanem küzdjenek addig, amíg gyerekük elég erőssé nem válik, tehát valóban felnő. A felnőttes kinézetű tinik azonban káros folyamatot mutatnak, érettségük hamis, mivel cserben hagyták őket a felnövés feladataival, amelyeket egyedül kell megoldaniuk. A felnőtt világba harcok árán érkeznek a fiatalok, amelyeket nem magukkal és a kortársaikkal vívnak, hanem az idősebb generációval. Utóbbinak elég erősnek és stabilnak kell lennie a harchoz, hogy a kamasz megfelelő felkészüléssel nyerhesse el a „trónt”.

A szülőknek fontos emlékezniük, hogy hiába tűnik érettnek egy tinédzser, nem az. Tiszteletben kell tartani azt az időszakot, amikor gyermeki és felnőtt tulajdonságok, viselkedésformák egyaránt jelen vannak. 

A felelősségteljes nagykorúvá válás hosszú folyamat, amely identitásunk megtalálásáról szól. A legnagyobb kérdés ekkor a „ki leszek én?”. Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató a Serdül a kölök című előadásában kifejti, hogy kilenc-tíz éves kortól húsz-huszonhárom éves korig tart a szellemi és fizikai újjászületés, ekkor átrendeződik a kamaszok teste-lelke-szelleme, megváltozik az agy szerkezete is. Ugyanakkor vezetésre, terelésre van szüksége még a személyiségnek. Orsolics Zénó családrendszer-terapeuta egyik írása szerint a tinédzserek agya folyamatosan fejlődik, ezért az információkat, ingereket másként dolgozzák fel, mint a felnőtt agy. A frontális kéreg (homloklebeny) pubertáskorban átalakul, hihetetlen sebességgel képez új szinapszisokat, így az agy csak a húszas évek közepén éri el teljes érettségét, addigra születik meg az új személyiség.

A tinik felnőttes kinézete és viselkedése már gyermekkorban elkezdődik, ezáltal a gyerekkor nagyon megrövidül

– mondja Uzsalyné Pécsi Rita.

Sok szülő már a csecsemőket csokornyakkendőbe és estélyi ruhába öltözteti, felnőttes játékokkal foglalja le a kicsiket. 

Az idősebbek felelőssége lenne vigyázni a gyermekkorra, arra, hogy milyen tartalmakkal találkozik a kisgyermek, később pedig a kamasz.

A középkorban ugyan megszokott volt felnőttként kezelni az egészen kicsiket is, később azonban a társadalmi és gazdasági fejlődéssel ez megváltozott. A XX. század átalakulásai a modern társadalmakban elfogadottá tették az igazi gyerekkort és többek között betiltották a gyerekmunkát. Ma a számos elvárás nyomán ismét közeledünk a több száz évvel ezelőtti állapotokhoz.

– A felnőttes világba mi kényszerítjük bele őket, hiszen már óvodában felkészítőre, „dolgozni” járnak, a szabad játék a kisiskolás korban is szakköri keretbe szorul, s ez csak fokozódik serdülőkorban – világít rá a neveléskutató. Emellett a mai fiatalok élettere átkerült a virtuális világba, ahol a nap huszonnégy órájában rengeteg káros inger éri őket. A gondviselőknek és az intézményeknek ellenőriznie kellene a tartalmakat. A valós beszélgetéseket sem lehet megspórolni, ha ki akarjuk alakítani a szülő és a kamasz közti bizalmi kapcsolatot.

Érdekes kettősség, hogy a modern társadalom felnőttes világba préseli a serdülőket, miközben minden felelősség alól mentesíti őket. Szakadékot eredményez, hogy a fiatalok nem csak az életkoruknak megfelelő eszményeket követhetik. Amíg nem találják meg saját énjüket, addig külső identitáspótlékokat akasztanak magukra. 

A szülő feladata lenne fogódzókat adni az érdeklődési kör és az öltözködési stílust illetően is.

Ennek hiányában – hiszen ebben az életkorban számos tinédzser elfordul a családjától – komoly támaszt kellene adni például az iskolában. Ám a teljesítményprésben vergődő intézményeknek erre nem feltétlen van kapacitásuk.

Uzsalyné Pécsi Rita szerint a filmek, sorozatok, internetes oldalak megválasztása is a szülőkön múlik. Be kell vonni a tiniket olyan tevékenységekbe, amelyek felé érdeklődéssel fordulhatnak, ezek hiányában kevés valóságos kapcsolatuk alakul ki, hiszen nem a realitásban élnek. Csík Veronika azt teszi hozzá, hogy az online tér bár ki tud elégíteni virtuális szocializációs felületeket, de nagyon mesterséges és szűk világ.

Néhány vélemény szerint nincs szükség a jelenlegi helyzet megváltoztatására, hiszen az már évtizedekkel ezelőtt is megfigyelhető volt a tévés műsorokban.

A kamaszok huszon-harmincéves kinézetét, viselkedését a kilencvenes években a Beverly Hills 90210, a Dawson és a haverok című tinisorozatok vagy korábban a Grease szereplői is megtestesítették. 

A színészek többsége sokkal idősebb volt a megformált karakternél. Ma is gyakran előfordul, hogy felnőttek játszanak gyerekeket. Egy tizennyolc éven alulival körülményesebb és költségesebb dolgozni, hiszen nagyon szigorú szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásukra, például sokkal több pihenőidő jár nekik, így kevesebb felvétel rögzíthető egy nap alatt, ami a költséghatékonyság hiánya miatt nem éri meg. Kérdés, hogy a Hollywood, a közösségi média vagy a kortársak által közvetített mintákat mennyire tudja ma egy sokszor ellenségnek tekintett szülő mederben tartani.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Getty Images/Riot Games)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.