Lehet-e felülmúlni a True Detective első évadát?

Januárban indult el a True Detective (ritkán használt magyar címén: A törvény nevében) negyedik évada. Mivel még nem ért véget az Oscar-díjas Jodie Foster nevével fémjelzett szezon, egyelőre korai megítélni a sikerét, de annál inkább érdemes feleleveníteni a kultikus sorozat mitológiáját, amihez egyébként is szinte lehetetlen felérnie az új epizódoknak.

2024. 02. 08. 5:10
True Detective (Season 1)
True Detective TV Series 2014 USA 2014 Season 1, episode 5 : The Secret Fate of All Life Created by : Nic Pizzolatto Director : Cary Fukunaga Matthew McConaughey Photo: Lacey Terrell. It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented. (Photo by Archives du 7eme Art / Photo12 via AFP) Fotó: Photo12 via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az HBO a minőségi sorozatok pionírjának számít, és így nagy szerepe volt abban, hogy a tévés produkciókat egyre gyakrabban emlegetik egy mondatban a mozifilmekkel, sőt ma már nem a tévésnek kell felérnie a hollywoodi nagyjátékfilmekhez, hanem épp fordítva. A legizgalmasabb történetmesélést már azelőtt sem a nagy vásznon volt érdemes keresni, hogy kosztümös szuperhősök hódították volna meg a fősodort. Mára az HBO sokat veszített jelentőségéből a Netflix és streaminges riválisainak térhódításával, talán az utolsó igazán nagy dobásuk a True Detective első évada volt 2014-ben.

True Detective (Season 1)
Matthew McConaughey az első évadban (Fotó: AFP)

A Woody Harrelson, és a szereplésével gyorsan mémmé vált Matthew McConaughey nevével fémjelzett műsor első látásra egy szokványos, habár nagyon jól megcsinált sorozatgyilkosos bűnügyi történet némi Twin Peaks-féle misztikummal, de egyvalamiben egészen biztosan nem múlták felül soha. A fő attrakció McConaughey karaktere, Rust Cohle személyisége és nézetei. Nic Pizzolatto vezető író és Cary Joji Fukunaga rendező úgy gondolták, ha már egy kiégett nyomozót tesznek meg főhősnek, akkor nem fogják vissza magukat, és megalkották a filmtörténet talán legkiábrándultabb figuráját. Egy bölcsész hippi, aki valahogy a nyomozók közé keveredett: mint magáról mondja, filozófiai értelemben pesszimista, ami annyit tesz, hogy nem igazán jó a bulikban. Elrajzolt karakter, de mégsem válik önmaga paródiájává, mivel eleve iróniával formálják meg: néha csak megpróbálja kikészíteni tökéletesen átlagos és konformista társát.

 

Annyira eredeti karakter, hogy valójában persze lopott. A forgatókönyvírás felé az irodalom és az egyetemi karrier felől érkező Nic Pizzolatto be is ismerte, hogy a horror-író Thomas Ligotti The Conspiracy Against the Human Race (Összeesküvés az emberiség ellen, magyarul nem jelent meg) című, filozófiai témájú könyve ihlette meg. Ligotti koncepciója az volt, hogy ír egy olyan horrort, ami nem fikció, hanem a való élet borzalmairól szól. Megvizsgálja a filozófia, valamint a magas- és populáris irodalom történetének pesszimista oldalát, és összességében arra jut, hogy az emberi öntudat nem igazán vidám kombináció a halandóságunkkal. Spirituális, vagy legalábbis magunkról akként gondolkodó lényekként a halál formájában a teljes megsemmisülés, az örökké tartó nemlét tudatával kell megküzdenünk, miközben életünk során is méltatlan helyzetek és több-kevesebb szenvedés lesz az osztályrészünk. Természetesen legalábbis az ateista és materialista forgatókönyv szerint, amelyek eredendő pesszimizmusára és elviselhetetlenségére szintén jó példa Ligotti szemlélete. Főműve nem könnyű olvasmány, ellenjavallott depresszióra hajlamos olvasóknak, ha ez esetleg nem derült volna ki a fentiekből. Rust Cohle tehát az egzisztencialista horror földi helytartója a fikció történetében, akinek már csak azért is minden oka megvan önnön korlátai és előre elrendeltsége miatt búslakodni, mert ő csak egy kitalált karakter, ahogy azt a sorozat csipetnyi önreflektív iróniával ki is fejezi.

A True Detective minden évada különálló történet: a második szezon Colin Farrell és Vince Vaughn főszereplésével készült, és bár ígéretesen kezdődött, széles körű csalódást okozott az előzményekhez képest. Michael Lombardo HBO-vezér maga is elismerte felelősségét a kudarcban, amikor arról beszélt, hogy túl szoros határidőt szabott Pizzolattónak – addig akarta ütni a vasat, amíg meleg. Aztán a kétszeres Oscar-díjas Mahershala Ali nevével fémjelzett harmadik évad már megint zseniális volt, de nem annyira, mint az első, így ahhoz képest ez is bukásnak tűnt. A harmadik történet nagy ötlete, hogy idős főhőse nem pusztán egy gyilkossági ügyet igyekszik megoldani, de közben egyre hanyatló memóriájában is nyomozgatnia kell. A negyedik évad már Pizzolatto nélkül készült, akinek munkásságát elismerték ugyan egy jelképes executive produceri kredittel, mintha áldását adná a produkcióra, de azóta – ahogy legmarkánsabb karaktere, a sosem szalonképes Rust Cohle tenné – internetes kommentekben határolódott el a szerinte butácska új szezontól.

Borítókép: Matthew McConaughey mint Rust Cohle (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.