Szőcs László: Húsz év talány

Jó sokan álltunk aznap ott Dublinban, 2004. május 1-jén, amikor hazánk — és kilenc további ország — csatlakozott az Európai Unióhoz. Újságírók, politikusok, diplomaták, a delegációk körül lebzselők. Azért éppen Dublinban, mert az írek adták akkoriban az unió soros elnökségét, ők szervezték az ünnepséget. Egyszerre tűnik kevésnek és soknak az azóta eltelt két évtized. Viszonylag sok víz lefolyt azóta a Liffey-n, Dublin folyóján, de a Dunán is. A csatlakozás napjára érkező magyar kormányküldöttséget Medgyessy Péter miniszterelnök vezette, aki akkor még aligha sejtette, hogy hónapokon belül koalíciós puccs áldozatává válik. Az Európai Bizottság elnökét Romano Prodinak hívták, amire ma már talán csak azok emlékeznek, akik vizsgáznak az Európai integráció című tárgyból. A „magyar ügyet” az Európai Parlamentben akkoriban vajdasági atrocitások adták; nem Brüsszellel „hadakoztunk”, hanem Szerbiával, azzal az országgal, amellyel ma talán a legjobbak a kapcsolataink a szomszédaink közül.

2024. 05. 04. 6:10
Poland Celebrates 20 Years In The European Union
2004-ben számos európai országgal, köztük a lengyelekkel együtt csatlakoztunk az EU-hoz. Fotó: NurPhoto
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Optimista, bizakodó emberek voltunk. Nekünk, akik a kései Kádár-rendszerben szocializálódva lettünk egyetemisták, katonák, tán tűzoltók és vadakat terelő juhászok is, a nyugati orientáció sokat jelentett. Az 1980-as évek második felében már látványosan szabotáltuk az oroszórákat – ezt ma már kicsit bánjuk –, Bécsbe jártunk Gorenje hűtőgépért és walkmanért (fiatalabbak kedvéért: magnókazettával működő mobil lejátszóért), no meg találkozni a vasfüggöny szerencsésebb oldalán élő rokonainkkal. Kedveltük Ronald Reagant – különösen a szovjet vezetőkkel összemérve –, amiből azt a talán elhamarkodott következtetést is levontuk, hogy az Egyesült Államok is rokonszenves ország. Igen, kicsit nyugatmániások voltunk, ez így talán vállalható kijelentés, minden macerával, így a korlátozott valutakeretünkkel, meg a ma már hihetetlenül hangzó háromnapos belga átutazóvízummal együtt, amit pusztán azért kellett előzetesen igényelnünk, hogy pár óra leforgása alatt áthajtsunk ezen a néhány magyar megyényi királyságon. Mindennel együtt a 2003-as EU-népszavazáson honfitársaink 84 százaléka voksolt uniós tagságunkra. Nem hajoltunk a bebocsátásért a földig, de térdig azért igen. Ittuk az ezredfordulós Budapestre látogató uniós politikusok minden szavát: mondja képviselő úr (asszony), milyen elmaradásaink vannak még a házi feladatainkban? Agrárpolitika? Környezetvédelem? Igyekeztünk mindennek megfelelni, az 1997-ben ide látogató Jacques Chirac francia elnök pedig még azt is mondta, 2000-ben az unióba vár bennünket. 

EU Enlargement Ceremony - Gathering Of EU Leaders
Medgyessy Péter miniszterelnök ekkor még aligha sejtette, hogy hónapokon belül koalíciós puccs áldozatává válik. Fotó: Ian Waldie

Aztán 2004-re mégiscsak tagok lettünk, öt évvel azután, hogy a NATO-ba is bebocsátást nyertünk. Gyorsan kiderült, nem eszik olyan forrón az uniós kását. Nagyon reklámozták például a szabad külföldi munkavállalás lehetőségét, de ezt első perctől kezdve csak a britek, az írek és a svédek értették szó szerint; a nekünk legfontosabb németek és osztrákok nyitására további hét évet kellett várnunk. Az is világossá vált, a 2004-ben az EU-hoz csatlakozó tíz ország – különösen a lengyelek – egyidejű belépése túl nagy falat az addigi tizenötöknek. A franciák például a lengyel vízvezeték-szerelőkkel riogattak, miközben már 2004-ben, a 191 halálos áldozatot követelő madridi terrortámadással megérkezett Európába egy egészen más és valóban komoly fenyegetés. 

Betanuló üzemmódunkban még mindig bíztunk az Európai Unióban. 

Meglepetést okozott, hogy az uniós alkotmányt – amelyben elsikkadt földrészünk keresztény öröksége – két alapító tag, Franciaország és Hollandia fúrta meg, az európai integráció válságainak egész sorát nyitva ezzel. Előbb az euróövezetet terhelte meg a görögök és más országok gazdasági kínlódása, bennünket is – máig tartóan – elbizonytalanítva, vajon tényleg annyira jó ötlet-e a közös valuta mielőbbi bevezetése. (Medgyessy akkoriban azt mondta: 2008-tól eurót használunk már…) A 2015-ös migrációs válság már nyíltan szembehelyezett bennünket Brüsszellel, noha az azóta eltelt évtized a magyar politika akkori józan helyzetértékelését igazolta vissza. Ha pusztán az EU-központra bíztunk volna magunkat, jóval több áldozatot szedett volna közülünk a koronavírus-járvány is, mert az eurokraták nem álltak a helyzet magaslatán. Brüsszel pedig, amint látta, hogy a 2010-ben hatalomra jutott Orbán-kormány sorra nyeri a választásokat, bajuszt akasztott vele. Migrációellenességünket – azaz Európa védelmét, amit azóta sokan legalább hallgatólagosan elismernek – idegengyűlöletnek állították be, a gyermekvédelmet homofóbiának, és mindennapossá vált a brüsszeli huzakodás a demokrácia és a jogállamiság ügyében. Legutóbb azzal váltunk különccé, hogy kivonjuk magunkat kardcsörtető háborús hangulat alól. Uniós forrásokkal zsaroltak bennünket, ami nemcsak önmagában sértő, ámde nem is holmi zsebpénzről van szó, amit a szülő nagy jóságosan utal ki a szépen viselkedő gyerekének. Az unió szerződése rögzíti a felzárkóztatási politikát, ami az egész közösség érdeke az eltérő fejlettségű térségek közötti feszültség csökkentése érdekében. Ezt mi nyersebben úgy fogalmazzuk meg: ami jár, az jár, mi 1990 után privatizációra (és a vele járó bezárásokra) kínáltunk fel iparunkat, piacunkat. Most a törlesztés ideje lenne soron, ami amúgy sem tart örökké: a várható nyugat-balkáni belépésekkel nálunk fejlettlenebb országok csatlakozhatnak majd a huszonhetekhez. Ukrajnáról már nem is beszélve…

Szebbet álmodtunk ennél

– írta a minap Pilhál György kollégánk azzal kapcsolatban, hogy 34 éve állt fel az első szabadon választott Országgyűlés. Érzéseink ambivalensek az unióban is. Magyarország mindent egybevéve a tagság haszonélvezője, és a legtöbbünk – ha kétkedve is – kitart az EU mellett. De lelkesedésünkből sokat veszítettünk. Ma, különösen a júniusi uniós választások előtt inkább az foglalkoztat bennünket, tudjuk-e a világpolitikában és versenyképességben leértékelődött, a tagállamokkal acsarkodó Brüsszelt a mi irányunkba és javunkra fordítani. Addig az eddigi uniós tagságunk marad húsz év talány, aminek objektív megítéléséhez még vajmi kevés idő telt el. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.