Cigi, sör, pályázat

Pilhál Tamás, 2014. július 23., szerda 06:01
Cigarettára és sörre költötte a Liberális Fiatalok Egyesülete a Norvég Alapból kapott támogatás egy részét, ám a balliberális kötődésű Ökotárs Alapítvány ebben semmi kivetnivalót nem talált.

Ételre, italra és cigarettára költötte a Liberális Fiatalok Egyesülete (Life) a Norvég Civil Támogatási Alapot (NCTA) kezelő Ökotárs Alapítványtól tavaly augusztusban kapott mintegy 2,5 millió forint egy részét – derül ki a szervezet interneten közzétett számláiból. Ez azért is pikáns, mivel a támogatást arra kapták, hogy a médiapluralizmusért és a sajtószabadságért indított európai kezdeményezéshez csatlakozva 11 ezer aláírást gyűjtsenek „a média területén tapasztalható túlzott kormányzati befolyás kiküszöböléséért”. Úgy tűnik, a téma nem rengette meg a magyar társadalmat, a Life ugyanis csak 2424 aláírást gyűjtött össze, ehhez képest az e célra kapott pénzt szinte teljes egészében elköltötte.

Együttműködés
Együttműködött a megkeresett szervezetek döntő többsége a Kormányzati Ellenőrzési Hivatallal (Kehi) abban a vizsgálatban, amely a Norvég Civil Támogatási Alap ellenőrzésére indult – értesült a Magyar Nemzet.

Nem csoda, hogy az aláírásgyűjtésre kevesebb ideje jutott a Life-nak, hisz a közzétett számlák tanúsága szerint tagjaik rengeteg időt töltöttek gyorséttermekben, kocsmákban. Költségként szerepeltették például egy Kozel sör elfogyasztását (299 forint), két doboz Philip Morris cigaretta (1810 forint) és egy cigarettapapír (70 forint) megvételét is. Az ifjú liberálisok apró csokoládészeleteket is képesek voltak a norvég pénzek terhére elszámoltatni, mintha azoknak bármi közük lett volna a pályázatban vállalt kötelezettségeikhez.

Fotó: Magyar Nemzet

A Life a pályázatban ugyancsak beígért taglétszámbővítésben is kudarcot vallott. Pedig a mércét nem tették túl magasra: az Ökotárssal szemben azt vállalták, hogy nyolc hónap alatt 22-ről 28-ra növelik a taglétszámukat, ehhez képest mindössze négy új tagot sikerült fölvenniük. Ez azért is furcsa, mert beszámolójuk szerint ennek érdekében igen erőteljes kampányt folytattak. 2014. február 13. és március 6. között például négy „tagfelvételi estet” is szerveztek egy belvárosi sörözőben, átlagosan tíz résztvevővel. A liberális ifjak beszámolójának „nyilvánosság és kommunikáció” menüpontjából kiderül: a harmadik rendezvényükön részt vevők létszámát nem tudják bizonyítani, mert a körbeadott jelenléti ívet „valaki elvitte vagy kidobta”.

Bár a Life-nak a kitűzött céljait nem sikerült megvalósítania, az Ökotárs Alapítványt ez egyáltalán nem zavarta, és a beszámolót elfogadta. Ennek pikantériája, hogy az Ökotárs eddig folyton azt hangoztatta, hogy a norvég pályázatok körül minden a legnagyobb rendben van, csupán a kormány intézett politikai támadást a civil társadalom ellen. Ugyanakkor – mint arról korábban beszámoltunk – az Ernst & Young korábbi jelentése súlyos kritikával illette az egész norvég pályáztatási rendszert. A könyvvizsgáló cég szerint a pénzeket odaítélő konzorcium bírálóbizottsági tagjai nem függetlenek a lebonyolító szervezetektől, ami a Norvég Alap kezelését koordináló és felügyelő brüszszeli iroda és az Ökotárs Alapítvány közti megállapodásba ütközik.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai lapszámában olvashatják el.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 41 db

A hozzászólások mutatása