Szálak

Feljelentést tett a Kehi

2014. november 11., kedd 06:16, frissítve: kedd 08:12
Hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ismeretlen tettes ellen a Norvég Civil Támogatási Alaptól (NCTA) Magyarországra érkező pénzek felhasználása ügyében – tudtuk meg.

Információink szerint a Kehi-jelentés kormány általi megtárgyalása után a rendőrségnek most megküldött feljelentésben az is szerepel, hogy az Ökotárs Alapítvány vezette konzorcium képviselői – mint az NCTA vagyonkezelői – az összeférhetetlenségi szabályokat megsértve számos olyan szervezetnek nyújtottak támogatást, amelyek a lebonyolító alapítványok vezetőihez, illetve a pályázatok értékelésében részt vevő személyekhez köthetők.

Emellett a támogatási szerződések szabálytalan módosításával, valamint az el nem számolható költségek elfogadásával is hozzájárultak ahhoz, hogy az NCTA legalább 250 millió forintot szabálytalanul fizessen ki. Úgy tudjuk, a Kehi költségvetési csalás miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) is feljelentést tett, mivel a gyanú szerint egyes támogatott szervezetek a jóváhagyott céltól eltérően használták fel az NCTA-tól származó pénzeszközöket.

Emellett soron kívüli adóellenőrzés lefolytatását is indítványozták a NAV elnökénél.

Ismert, a magyar kormány januártól a Norvég Alap programjainak lebonyolítását és monitorozását az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-hez helyezte át. Lázár János miniszter áprilisban levélben fordult a norvég kormány fejlesztésekért felelős tagjához, sérelmezve, hogy az NCTA támogatásait egy, szerinte az LMP-hez szorosan kötődő szervezet, az Ökotárs Alapítvány vezetésével osztják szét Magyarországon. A Miniszterelnökség májusban kérte fel a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára. Az átfogó vizsgálat célja az, hogy tisztázzák, megáll-e az a magyar kormányzati gyanú, miszerint a Norvég Alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket vagy hozzájuk szorosan kötődő civil szervezeteket támogattak.

Lapunk szeptember elején írta meg, hogy a Kehi-vizsgálat feltárta, az egyik szervezet hat év alatt csaknem százmillió forint kölcsönt adott tizenhét civil egyesületnek, illetve alapítványnak úgy, hogy erre nem volt engedélye. Az ügyben büntetőfeljelentés született és piacfelügyeleti eljárás indult. Ezt követően a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai házkutatást tartottak a támogató szervezetek budapesti irodáiban, majd kezdeményezték a pénzek elosztását végző konzorcium négy tagja esetében az adószám felfüggesztését.

Október elején pedig kiderült, hogy az Ökotárs Alapítvány sok esetben nem a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött arról, hogy a Norvég Alap pénzeit milyen szervezetekhez irányítja. Előfordult ugyanis, hogy a szervezet igazgatója, Móra Veronika által vezetett bizottság nem a tendereken magasabb pontszámot elérő pályázót akarta támogatni.

A kormány által október 22-én megtárgyalt Kehi-jelentés a vizsgált 63 projektből 61 esetben állapított meg szabálytalanságot a pályázati pénzek felhasználásában. 55 kedvezményezett közül pedig 21 szervezet esetében egyértelmű kapcsolat volt kimutatható a kedvezményezett és valamelyik lebonyolító szervezet vezetői, munkatársai vagy a pályázatok bírálatában részt vevő külső emberek között.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatta a budapesti norvég nagykövetet a vizsgálat eredményéről, Lázár János pedig Magyarországra hívta Norvégia illetékes miniszterét. A norvég kormány nem fogadta el a Kehi vizsgálatát, és független vizsgálatot követelt. Később az is kiderült, hogy a tárgyalást is elutasították. Sőt Tove Skarstein norvég nagykövet a múlt héten azt mondta, csak akkor folytatná a norvég kormány a hazánknak szerződés szerint járó összegek folyósítását, ha továbbra is az Ökotárs oszthatja szét a civileknek szánt pénzeket.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára lapunknak úgy reagált, „ha rosszindulatúak lennénk, akkor azt mondhatnánk, hogy a norvég nagykövet kvázi zsarolja Magyarországot, a magyar adófizetőket”. Ezt tegnap a köztévében is megismételte, és hozzátette: a szerződés szerint Magyarországnak járó 36 milliárd forint folyósításának feltételhez kötése miatt „el kell gondolkodni a jogi következményeken”.

Pintér Sándor belügyminiszter tegnap az Országgyűlés ülésén az MSZP-s Bárándy Gergely azonnali kérdésére az Ökotársnál korábban tartott házkutatásról azt mondta: jól, határozottan és eredményesen jártak el a rendőrök.

Forrás: Magyar Nemzet
hirdetés
Legolvasottabb
24 óra hírei
hirdetés

Hozzászólások - 69 db

A hozzászólások mutatása