A Lánchíd rádió anyagát a színesfémlopásokkal kapcsolatban itt hallgathatja meg. Márciusban a torontói rendőrség csapott le egy színesfémtolvaj bandára, akik 50 ezer dollár értékben vittek volna magukkal.

Az ellopott kábelek, rézvezetékek értékesítése pedig önmagában további bűncselekményi köröket érinthet. Az egyes fémek begyűjtésével és értékesítésével összefüggő visszaélések visszaszorításáról szóló 2009-es jogszabály módosítása a büntetési tételek közelmúltban elfogadott emelésén túl a tolvajok és az illegális felvásárlók értékesítési lehetőségeit is megszünteti – mondta el a Magyar Nemzetnek Pócs János.

Kifejtette: a szakemberek és az általa javasoltak szerint az ilyen bűncselekményeket állami monopóliummal lehet megfékezni, tehát a felvásárlók munkáltatójának az államnak kell lennie. – A felvásárlótelepek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a rendőrség belső informatikai rendszerével összeköttetésben kell hogy működjenek, és az átvétel alapja az eredeti állag szerinti leadás kell legyen – mondta Pócs János, aki szerint az új törvény nem engedné, hogy a fémet „megváltoztassák”, a kábelt feldarabolják, a bronzszobrot beolvasszák, és hulladékként adják be. A politikus közölte, a telepeknek bejelentési kötelezettségük lenne a jogszabályi előírásoktól való legkisebb eltérésről is. A fideszes képviselő a beszállítható mennyiség korlátozását, az eredet igazolását is megfontolandónak tartja.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szombati számában olvashatják.