Megkezdte a kőzetminták gyűjtését a Perseverance marsjáró

Megkezdte az első darab kőzetminta begyűjtését a Perseverance marsjáró a vörös bolygón – közölte pénteken az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 08. 07. 16:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősi élet nyomait keresik a kőzetekben
 

Ez az első abból a mintegy harminc mintából, amely a tervek szerint néhány év múlva visszaérkezik a Földre elemzésre. A NASA több fotót is közzétett, amelyen egy kis halom látható, a közepén egy lyukkal: az elsővel, amelyet a robot a vörös bolygó kőzetében vágott.

Fotó: NASA/JPL-CALTECH

„Megkezdődött a mintavétel” – közölte a Twitteren Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos igazgatója. A folyamat – a kréta nagyságú minta begyűjtése és hermetikusan lezárt kémcsőben történő elhelyezése – tizenegy napig tart.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a kőzetben, a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

Egykori mély tó medrében kutat a Perseverance
 

A marsjárót közel egy éve indították Floridából. A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben,

amelyen a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el,

olyan környezettel, amely megteremthette a földön kívüli élet feltételeit.

Fotó: NASA/JPL-CALTECH/ASU

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítóképen a Preserverance a Mars felszínén. Fotó: NASA/JPL-CALTECH

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.