Szelfit küldött az űrteleszkóp

A tavaly december végén útnak indított James Webb-űrteleszkóp megérkezett arra a pályára, ahonnan a következő évtizedben a világűr titkait kémleli. A műszerek három hónapon át tartó beüzemelése elkezdődött. Ennek részeként az eszköz elküldte első felvéte­leit. Az egyiken ugyanaz a csillag 18-szor jelenik meg, a másik egy szelfi a főtükörről. Homályosak, de mégis az elsők.

Magyar Nemzet
2022. 02. 19. 9:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A James Webb-űrteleszkóp (JWST) tavaly december 25-én indult el, és egy hónappal később megérkezett arra a helyre, ahonnan majd a méréseket végzi. A Földtől mintegy másfél millió kilométeres távolságba vezető útja alatt kinyitották az „összehajtogatott” alkatrészeket, az árnyékolófóliákat, a segédtükör tartószerkezetét, valamint magát a 6,5 méter átmérőjű főtükröt. 

A Webb a legnagyobb és legérzékenyebb tükör, amely valaha kikerült a világűrbe.

A berilliumból készült főtükör 18 kisebb, hatszögletű tükörből áll össze, mindegyiket ultravékony aranyréteggel fedtek. Miután az eszközök a biztonságos működtetéshez szükséges hőmérsékletre hűltek, a kutatók előbb bekapcsolták, majd elkezdték kalibrálni őket.

Természetesen izgalmas esemény volt a Webb űrbe juttatása, de a tudósok és a mérnökök számára az a csúcspont, amikor egy csillag fénye sikeresen eljut a rendszeren keresztül a Földre

– idézte a BBC Michael McElwaint, a NASA marylandi Goddard Űrrepülési Központjának tudósát. Ahhoz, hogy a felbocsátás után fél évvel, várhatóan a nyár elején megkezdődhessenek az első tudományos megfigyelések, pontosan be kell szabályozni az űrtávcső optikai rendszerét és kalibrálni kell az összes műszert.

A tükrök kalibrálása az egyik legfontosabb feladat, hiszen mindegyiknek tökéletesen illeszkednie kell ahhoz, hogy a teleszkóp tiszta képet készíthessen. A teleszkóp két képet lőtt, hogy segítse ezt a folyamatot. Az első a főtükör „szelfije”. 

A felvételen az egyik tükör sokkal fényesebb a többinél, aminek az az oka, hogy az közvetlenül egy fényes csillagra mutat, míg a többiek másfelé néztek.

A második felvételen a HD 84406 nevű csillag látható a Nagy Göncöl csillagképben. A beállítási folyamat várhatóan három hónapig tart, majd a JWST elkezdi az exobolygók, csillagok és távoli galaxisok megfigyelését.

A tavaly decemberben útnak indított, tízmilliárd dollárból épített, 6,2 tonnás Webb-űrteleszkóp tükrének átmérője 6,5 méter – az 1990-től működő 12,2 tonnás Hubble-űrteleszkópé 2,4 méter. Az eredetileg tizenöt éves élettartamra tervezett Hubble már 31 éve szolgálja a tudományt, a Webbet első lépésben tíz évre tervezik, de ha elődjéből indulunk ki, elképzelhető, hogy két évtizedig segíti a csillagászokat és a fizikusokat.

Borítókép: Művészi ábra a James Webb-űrtávcsőről. (Fotó: NASA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.