Bebizonyosodott, hogy a férfiak és a nők eltérően érzik a fájdalmat

A modern orvoslás korában is évtizedekig fennállt az a feltételezés, hogy a fájdalmat mindenki egyformán dolgozza fel. Ma azonban már világos, hogy ez egyáltalán nincs így. A tudósok most először fedeztek fel nemi alapú különbségeket abban, hogy az emberi gerincvelő hogyan kezeli a fájdalomjeleket – olvasható az Origo cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 28. 17:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Brain tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a nőknek összességében alacsonyabb a fájdalomküszöbük, mint a férfiaknak. A tudósok azonban kiemelik, hogy az ilyen kutatások mindig problematikusak, mert a fájdalom akár szubjektív is lehet. Most, a kanadai kutatók új kutatásának köszönhetően közelebb kerültünk a biológiai különbségek megértéséhez, amelyek nemi alapú különbségekhez vezetnek a fájdalomérzet terén.
Ennek eredményei szerint a gerincvelő hidegfolyamatának idegsejtjei másképp jelzik a fájdalmat a nőknél, mint a férfiaknál.

A felfedezésnek a jelentőségét szakemberek szerint nem lehet alábecsülni. Világszerte az emberek mintegy 20 százaléka tapasztal krónikus fájdalmat, és túlnyomó többségük nő. A piacon kapható legtöbb fájdalomcsillapító viszont nemtől függetlenül kínálja mindenkinek ugyanazt a gyógyszert.

Korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy a nők erősebben reagálnak a fájdalmas ingerekre.

És bár nem világos, hogy ez miért van így, de bizonyított, hogy a női test idegsűrűsége nagyobb, illetve a női hormonok ingadozása is felerősítheti a szervezet fájdalomérzékelését. Dr. Annemarie Dedek és munkatársai most azonban egyedülálló utat jártak be: patkányok és emberek női és hím gerincvelői szöveteinek idegreceptorait tanulmányozták, amit elhunyt betegek családtagjai adományozták kutatási célokra –  írja az Origo. 

A gerincvelő ugyanis egyfajta közvetítő a fájdalom sorában, ami aktiválja a többi ideget, amelyek jeleket küldenek az agynak.

A kutatók a gerincvelő szövetét elemezték a laboratóriumban, amikor észrevették, hogy a BDNF nevű agyi eredetű növekedési faktor kritikus szerepet játszik a gerincvelő-fájdalom jelzéseinek felerősítésében férfiaknál és hím patkányokban; a nőket és nőstény patkányokat azonban nem érintette.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.