Hihetetlen, hogy miket ettek húsvétkor a középkorban

A húsvét a keresztények legnagyobb ünnepe, így nem véletlen, hogy mind a húsvétnak, mind az azt megelőző heteknek vannak különböző, ételekhez kötődő hagyományai. A nagyböjt hagyományosan az étkezés, különösen a hús és a tejtermékek lemondásáról szóló időszak, ám maga a húsvét ezzel szemben igazi nagybetűs ünnep – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: Origo.hu2022. 04. 17. 14:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a rózsák háborújában is megjelenhetett

Minden kultúrának megvannak a saját hagyományai a húsvét ünneplésére, de léteznek olyan egyetemes húsvéti szokások, amelyek szinte az összes keresztény kultúrkörben megjelennek. Ha például a magyar és az angol szokások közti hasonlóságokat keressük, akkor első helyen a húsvéti nyuszit és a festett tojásokat kellene kiemelni. Az angoloknak van azonban egy olyan sajátos húsvéti ételük, amit mi nem igazán ismerünk.

Ez az úgynevezett simnel torta, ami az angolszász kultúrkörben hagyományos húsvéti édesség, egy különös, kétrétegű gyümölcstorta mandulával és marcipánnal.

Az eredetét senki sem ismeri, ezért néhány érdekes legenda fűződik a híres húsvéti desszerthez. Itt van például egy tízéves legény a középkori Anglia egyik leghíresebb, több mint három évtizeden át tartó dinasztikus összecsapás-sorozatának időszakából. A mítosz szerint Lambert Simnelt a Lancasterek és a Yorkok vetélkedésének, a rózsák háborújának a kellős közepén szánta királynak az egyik lázadó csoport, amely

úgy gondolta, hogy az ifjú feltűnően hasonlít Warwick 17. grófjához.

A húsvéti bárány hagyományát először a szerzetesek honosították meg

A simnel, a díszített tojás és a báránysült mint hagyományos húsvéti étel különböző változatai mind megtalálhatók a középkori európai gasztronómiai kultúrában. Érdekes kérdés, hogy vajon a forró, a tetején kereszttel díszített zsemle is ugyanebből az időszakból származik-e. Néhányan úgy vélik, hogy a roppanós péksütemény az úgynevezett St. Albans zsemléből származik.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.