Így vegyük fel a harcot otthonunk csendes energiapazarlóival

A közösségi médiában jó néhány évvel ezelőtt nagyon sokan lájkolták a legkülönfélébb energiatakarékossági tippeket, az utóbbi években azonban sokat csökkent az érdeklődés irántuk. Most újra nagyon sokunkat foglalkoztat, hogyan tudjuk kordában tartani háztartásunk energiaköltségeit.

Forrás: Eon.hu2022. 09. 22. 19:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Össze tudja számolni, hány elektromos készüléke van? Valószínűleg meglepődne a végeredményen. És azt tudja, hogy ezek közül ebben a pillanatban épp hány van bedugva úgy, hogy nem is használja? Szinte biztos, hogy ezt sem tudná egy kezén megszámolni  – írja az Eon.

Márpedig ez sok pénzbe kerül, hiszen hiába vannak a különféle kütyük és gépek kikapcsolva, apránként mégis energiapazarlók. Leesne az álla, ha kiderülne, mennyi pénzt fizet ki utánuk egy évben!

A Nemzetközi Energiaügynökség számításai szerint egy átlagos európai háztartás teljes áramfogyasztását akár 14 százalékkal is csökkenteni lehet azzal, ha odafigyelünk az otthonunk energiapazarlóinak fogyasztására.

Hazánk elektromosenergia-fogyasztása tavaly minden korábbi rekordot megdöntve 46 923,9 GWh volt, ami a 2020-asnál közel négy százalékkal, az eddigi csúcsot jelentő 2019-es évinél pedig közel három százalékkal magasabb. Ennek 26 százalékát, tehát picit több mint egynegyedét a lakosság fogyasztja el. 

Ha sikerülne ebből megtakarítani 14 százalékot az otthonaink energiapazarlóinak fogyasztására odafigyelve, akkor a magyar családok átlagfogyasztására érvényes 35 forintos kWh áramdíjjal számolva az áramzabálók által eltüntetett áram értéke csaknem 60 milliárd forint. 4,3 millió háztartással számolva az családonként több mint 14 ezer forint. Bizony, ennyit pazaroltunk el csak áramból tavaly teljesen feleslegesen.

 

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyit fogyasztunk?

A villamosenergia-fogyasztást kilowattórában mérjük (kWh) – a villanyszámlán is ez a fogyasztás alapegysége. A készülékek fogyasztását úgy kapjuk meg, ha megszorozzuk a teljesítményüket a bekapcsolt üzemidővel, majd a kWh szerinti villamosenergia-árral. Tegyük fel, hogy van egy 500 W (0,5 kW) teljesítményű készülékünk, és egy egész napon át (24 órán keresztül) működtetjük. Ez 12 kWh villamos energiát fog fogyasztani (azaz óránként fél kilowattot).

A villanyóra számlálói nagyon gyorsan felpöröghetnek az energiazabáló készülékek miatt (Fotó: Pexels)

 

Mennyi áramot fogyaszt a tévé? 

A régi tévékészülékek hírhedten nagy energiafogyasztók voltak. Az újabb készülékek azonban, annak ellenére, hogy nagyobbak, általában kevésbé fogyasztanak áramot, mint régebbi társaik. Manapság a modern tévékészülékek már a leghatékonyabb háztartási készülékek közé tartoznak. 2013 óta az Európai Bizottság előírja, hogy a televíziókészülékek készenléti üzemmódban nem használhatnak 0,5 wattnál több áramot. 

Ha tehát egy tévé standby állapotban 0,5 wattot „vesz fel”, az egy nap alatt 12 wattórát (Wh), egy évben pedig 4,4 kWh áramot fogyaszt akkor is, ha egyszer sem kapcsoljuk be a készüléket.

Ez önmagában tényleg nem sok, rezsicsökkentett áron (35 forintos kWh árral számolva) 153 forint, lakossági piaci áron pedig 306 forint. Ez egy teljes évben tényleg nem tűnik soknak, de ez csak egy készülék a háztartásban található sok berendezés közül, méghozzá az egyik legenergiahatékonyabb készülék.

 

Mekkora energiavámpír a laptop?

Ha a számítógépünket a falba dugva hagyjuk, akkor az akkor is fogyaszt áramot, ha már abbahagytuk vele a munkát. A PC-monitorok készenléti állapotban a tévékhez hasonló energiát vesznek fel, általában nem többet, mint fél wattot. Az előző példánkat alapul véve ez rezsicsökkentett áron (35 forintos kWh árral számolva) 153 forint, lakossági piaci áron pedig 306 forint.

A készenléti üzemmódban bedugva hagyott laptopok ennek körülbelül a dupláját fogyasztják, tehát rezsicsökkentett áron évi mintegy 300 forintunkat, lakossági piaci áron pedig több mint 600 forintunkat „égeti” el feleslegesen.

A mobiltelefonokhoz hasonlóan tehát ezeket is mindig érdemes kihúzni a konnektorból, ha teljesen feltöltöttük őket.

 

A mobiltelefon- és tablettöltők valóban a legnagyobb energiapazarlók?

Ha a telefontöltőt bedugva hagyjuk, az továbbra is fogyaszt áramot – de ha csak a töltőt hagyjuk a falba dugva, anélkül, hogy a telefonunkat csatlakoztatnánk, a felhasznált áram mennyisége elenyésző lesz, fogyasztásmérővel szinte alig mérhető. Ha azonban a telefont is a töltőre csatlakoztatva hagyjuk, miután az akkumulátora teljesen feltöltődött, akkor jóval több energia fog fogyni: a töltő ugyanis mindaddig ugyanannyi áramot használ, amíg a telefon be van dugva – függetlenül attól, hogy az akkumulátor fel van töltve vagy sem. Ebben az esetben nagyjából 0,5 watt áramfelvétel történik, tehát rezsicsökkentett áron évi mintegy 150 forintunk bánja, lakossági piaci áron pedig több mint 300 forintunk bánja, ha folyamatosan bedugva hagyunk egy telefontöltőt, rajta a telefonunkkal.

 

Mi fogyasztja a legtöbb energiát az otthonunkban? 

A konyhában a legnagyobb energiapazarlók közé tartozik a mikrohullámú sütő (amely használaton kívül körülbelül 3 wattot vesz fel). Ez egy teljes évben már rezsicsökkentett áron évi mintegy 900 forintunkba kerül, lakossági piaci áron pedig több 1800 forintunkba. 

Minden olyan LED-es lámpa vagy képernyő, amely állandóan be van kapcsolva, még ennél is több energiát fogyaszt.

A legnagyobb áramzabálók a stand-by állapotban lévő készülékek (Fotó: Flickr)

 

Számoljon utána!

Könnyen kiszámolható, mennyi pénzt vesztegetünk el egy évben az energiazabálókkal. Az alábbi számok megmutatják, hogy az egyes elektromos berendezések áramfelvétele hogyan alakul stand-by állapotban. Szorozzuk meg az alábbi számokat 24-gyel, és megkapjuk, hogy egy nap alatt mennyi áramot pazarolnak el, ha folyamatosan bedugva tartjuk, miközben nem használjuk őket. 

A kapott értéket szorozzuk meg 365-tel, ekkor megkapjuk az egész éves árampazarlás mértékét wattórában. Ezt az értéket osszuk el ezerrel, így jön ki az eredmény kilowattórában, majd ezt szorozzuk meg a 35 Ft-os rezsicsökkentett, illetve a 70 Ft-os lakossági árú áramárral. (Példa: egy játékkonzol stand-by áramfelvétele 15 watt×24×365/1000×35, illetve 70 = 4599, illetve  9198 Ft.)
 

Melyek a leginkább energiazabáló készülékek a háztartásban?

Játékkonzol: 15 watt

Hangszóró: 4 watt

Mikrohullámú sütő: 3 watt

PC-monitor: 0,5 watt

Okosotthon-eszköz: 2 watt

Digitális rádió: 1 watt

Laptop: 0,5 watt

Elektromos fogkefe: 0,5 watt

Mosogatógép: 0,5 watt

Kávéfőző: 0,5 watt

Nyomtató: 0,5 watt

Mobiltelefontöltő (rádugva hagyott telefonnal): 0,5 watt

Adjuk össze az összeset, amit kiszámoltunk, és máris megkapjuk mennyi pénzbe kerül, hogy minden folyamatosan a konnektorba van dugva. Hát nem érné meg inkább kihúzni ezeket a berendezéseket?

 

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.