Egyre több műanyaggal szennyezi a környezetet a világ egyik legnagyobb cége

Nagy felháborodás követte a legfrissebb jelentésüket.

Magyar Nemzet
Forrás: Vg.hu2023. 01. 01. 12:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amazon tavaly 321 ezer tonna (321 millió kilogramm) műanyag csomagolási hulladékot termelt, ez 18 százalékos növekedést jelent a 2020-as, közel 272 ezer tonnás értékéhez képest – derül ki az Oceana nevű, amerikai környezetvédelmi nonprofit szervezet éves jelentéséből. Másképpen fogalmazva: ez akkora mennyiségű hulladékot jelent, amelyet egymásra téve 800 alkalommal érné körbe a Földet – írja a Vg.hu.

2019-ben az online kiskereskedelmi piacot uraló vállalat még mintegy 211 ezer tonnányi műanyaghulladékot termelt, így a növekedés jelentősnek számít.

A műanyag a szennyezés egyik fő forrása, és pusztítja a világ óceánjait. A tengeri emlősök, teknősök, madárfajok és más óceáni állatok az Amazonas által használt műanyagot – elsősorban a műanyag fóliát – tápláléknak hiszik, ami végül végzetes lehet. A jelentés emiatt nagy port vert fel környezetvédelmi körökben. Az Amazon szóvivője közölte: az Oceana adatai pontatlanok és túloznak, valamint a vállalat hét százalékkal csökkentette a küldeményenkénti átlagos műanyag csomagolás súlyát.

A szervezet válaszul azt állítja, hogy a cég figyelmen kívül hagyja a harmadik fél eladókon keresztül teljesített megrendeléseket, valamint azt is, hogy ez hány százalékos arányt jelent a teljes értékesítéshez képest.

Mint fogalmaznak: az Amazon meg tudja oldani a műanyagproblémáját, például kifejlesztette a papírral kitömött postai csomagolóeszközt és visszaváltható csomagolást használ Indiában, ám ezt globálisan nem lépi meg.

Bár az online kereskedelem a világjárvány elején tapasztalt ugrásszerű kereslet után kissé megingott, az Amazon általában véve nyereséges évet zárt. A cég megnövekedett forgalma miatt az általuk termelt hulladékot is jobban vizsgálja az Oceana, a szervezet szerint a vállalatnak el kell köteleznie magát a műanyag csomagolás használatának globális csökkentése mellett.

A teljes cikk a VG oldalán olvasható tovább.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.