Három amerikai nukleáris létesítmény ellen is hackertámadást indítottak

A Hideg Folyó nevű csapat három laboratórium rendszerét is megpróbálta feltörni, nem tudni, sikerrel jártak-e.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 06. 19:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónap alatt három amerikai nukleáris létesítményt is célba vettek tavaly ősszel orosz hackerek – közölte az MTI. 

Mint írták: 

a Hideg Folyó nevű csoport a brookhaveni, az argonne-i és a Larence Livermore nemzeti laboratóriumot célozta meg: kamu belépési oldalakat hoztak létre, majd azon keresztül atomtudósokat bombáztak levelekkel, hogy adják meg a belépési kódjaikat.

 Az esetre a Reuters hírügynökség hívta fel a figyelmet, amely öt kiberbiztonsági szakértővel vizsgálta meg az ügyet. 

A Reuters újságíróinak nem sikerült megtudniuk, hogy a hackerek sikerrel jártak és azt sem, hogy miért épp ezeket a laborokat vették célba. A nukleáris létesítmények vagy nem reagáltak, vagy megtagadták a válaszadást. Az egyik az amerikai energiaügyi minisztériumhoz irányította az újságírókat, de ott szintén annyit közöltek, hogy nem válaszolnak. 

A Hideg Folyó az ukrajnai invázió kezdete óta támadja Kijev szövetségeseit, elsősorban a nyugati kormányok hivatalos szerveit. A három amerikai létesítmény elleni támadás akkor kezdődött, amikor  a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai az oroszok által megszállt ukrajnai atomerőműveket ellenőrizte. 

Az orosz hackerek támadásaira már a háború elején felhívták a figyelmet a NATO-tagállamok, de a techóriások közül is voltak, amelyek bizonyítékot találtak a támadásokra. A Hideg Folyó eddig is ismert volt már a hatóságok számára, májusban az ő embereik törtek be és szivárogtattak ki több emailt a brit hírszerzés korábbi vezetőjétől, de civil szervezeteket is tőrbe csaltak már. 

A Reuters a nyomozása során eljutott egy 35 éves orosz szoftverfejlesztőhöz, egy bizonyos Andrej Korinyecshez, aki a Moszkvától 1400 kilométerre található Sziktivkarban él. A hozzá tartozó emailcímekről indították a Hideg Folyó több támadását is. Korinyecs a Reutersnek elismerte, hogy hozzá tartoznak a fiókok, de tagadta, hogy ő állna a Hideg Folyó mögött. Ennek ellenére a hírügynökség több bizonyítékot is talált más szakértők segítségével, amely a kapcsolatot egyértelművé teszi. 

Borítókép: Illusztráció (Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.