idezojelek

Bod Péter Ákos leleplezte a Gyurcsány–Márki-Zay paktumot

Zsák meg a foltja.

Felhévizy Félix avatarja
Felhévizy Félix
Cikk kép: undefined

Felhévizy Félix nagyon élvezi a politikai csatározásokat. Főként azokat a pillanatokat szereti, amikor baloldali vagy a baloldalra sodródott politikusok ellentmondásba keverednek, vagy éppen a saját pártfogoltjaik cáfolják meg őket. És valljuk be, az ellenzéki oldalon gyakori az ilyen eset.

Ezért a hírlapíró nagy figyelemmel olvasta a Mandiner Bod Péter Ákossal készített interjúját, amelyben a közgazdász – egykori ipari és kereskedelmi miniszter, aki 1994-ig a Magyar Nemzeti Bank elnöke, az első Orbán-kormány idején pedig kormányzati tanácsadó is volt– kikérte magának, hogy az ellenzéket le baloldalazza a kormányzati kommunikáció.

„Ez a »baloldal« egy billog, amelyet rányomtak az egyesült ellenzékre. Holott az leképezi a mai Magyarországot, nem baloldali. A szó szerintem a kormányoldali propaganda eszköze, politikai termék ez is.”

Bod Péter Ákost azonban maga Márki-Zay Péter cáfolta meg, amikor önmagára is baloldaliként hivatkozott.

„Szemben Orbán Viktorral, mi a baloldalon… az ellenzékben is üldözni fogjuk a korrupciót” – fogalmazott a Hír TV-nek adott interjúban a baloldal miniszterelnök-jelöltje.

Hát bizony van ez így néha azoknál az embereknél, akik pusztán sértettségből csapódnak egy-egy politikai oldal vagy politikus mellé.

De az egykori MNB-elnök itt nem állt meg. A terjedelmes interjúban gyakorlatilag leleplezte a baloldali ellenzéket, leleplezte a Gyurcsány–Márki-Zay paktumot.

Már korábban elhangzottak a szájából ezek az árulkodó mondatok, de most ismét megerősítette és kihangsúlyozta azokat:

„Nyilvánvaló dolgot mondtam ki azzal, hogy a magyar közjogi szabály szerint az lesz miniszterelnök, aki megkapja a parlamenti többséget. Sokan, főleg a fiatalok, azt gondolták, hogy ez közvetlen választás, tehát arra kell majd jövőre szavazni, aki most nyer. Persze az előválasztás győztese az esélyes, mivel a közös ellenzéki listát ő vezeti, ő az arca az ellenzéki oldalon a kampánynak. Nem akartam a dolog politikai jelentőségét csökkenteni.”

 

A közgazdász szerint a közjogi szabályokban az apró betűk is számítanak, éppen úgy, mint egy banki szerződésnél – olvasható a Mandiner interjújában.

– Nehéz ezekre a mondatokra reagálni, mert azzal mindenki tisztában van, hogy a politika, a politikusi lét nem egyszerű, sőt egy nagyon komoly, embert próbáló feladat. De ha valaki, aki egyébként az ellenzék egyik megmondóembere, egy politikai megállapodás kapcsán azonnal az apró betűs részekre hívja fel a figyelmet, az azért elég határozottan mutat valamit az adott politikai szerződés aláíróiról, jelesül az ellenzéki szivárványkoalícióról. És nem utolsósorban rámutat arra, hogy bizony Gyurcsány diktálja a feltételeket, hiába lett az előválasztás győztese Márki-Zay Péter. Mindenesetre Bod Péter Ákossal megtalálta az ellenzéki zsák a szakértő közgazdász foltját. De jobb, ha vigyáznak, mert bizony az újdonsült folt mellett már szivárog a zsák tartalma, közel van a teljes kiszakadás – gondolta magában Felhévizy Félix, és feltette a lemezjátszójára a Karthago együttes 1981-es Áruló című számát, amelynek örökbecsű gondolatai így szólnak:

„Aki neked szól, de rád sosem néz,

Aki veled van, ha nálad a pénz

Aki úgy tesz mindent keresztbe, ahogy neked kell,

Átlép rajtad nevetve, sohasem ismert.

Barátként a szemedbe szépeket mesél,

Pár nap múlva visszahallod az ellenkezőjét.

Megtalál a világvégén, ha szüksége van rád,

Elfordul tőled, ha nem kellesz már.

Mikor elpártol tőled a szerencséd.

Áruló nem leszek, ilyet soha nem teszek!

Amíg élek, amíg élek.”

Borítókép: Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke a Portfolio gazdasági konferenciáján a budapesti Sofitel hotelben 2015. október 1-jén (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Képeslapok a mai Európából

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Csak a leadott szavazat számít

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

A porba alázott baloldali szavazó

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Vége az európai vakációnak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.