idezojelek

Karl May, a történelemhamisító

Egy német kiadó kivonja a forgalomból a Winnetou-könyveket, mert a szerző nem píszi módon ábrázolja az indián őslakosságot.

Ditzendy Attila avatarja
Ditzendy Attila
Cikk kép: undefined
Fotó: Atlantis Film / Jadran Film / Ri / Collection ChristopheL via AFP

Uff! Ez volt az első, amit kinyögtem, miután elolvastam a hírt, amely arról tudósít, hogy a Ravensburger könyvkiadó kivonja a forgalomból Karl May Winnetou-regényeit. Szerintem sejtik mindannyian, miért. Mert a szerző nem píszi módon ábrázolja az indián őslakosságot. (Lehet, nekem sem kéne uffozni, mert kivonnak a forgalomból.) 

A virtuális autodafé (amit a valóságban is gyakoroltak a derék bürgerek Hitler alatt) elindítója egy szélsőségesen hülye woke-aktivista. Az újraébredő (miként magukat címkézik), azaz újmúltgyártó figura a világhálón kezdett hőzöngeni, hogy May Károly meghamisította a történelmi valóságot. Ez a bamba eleddig úgy olvasta a Winnetou-történeteket, mint történelmi tanulmányokat? Lehet, azt gondolta, A hét mesterlövész meg valami dokumentumfilm. Mindenesetre addig-addig kevert-kavart, amíg a kiadó „arra a következtetésre jutott, hogy a történelmi valóságot, az őslakosok elnyomását tekintve itt egy romantikus, sok klisét tartalmazó kép rajzolódik ki”. Teszem hozzá: tudniillik regényekről beszélünk.

Talán németekként bennük van a reflex, nehogy lenácizzák őket, s megelőzve a bajt önkritikát gyakorolnak, mert bizony a jenki woke-okat nem különösebben zavarja az amerikai őslakosok lemészárlása, lágerbe terelése (amit álszentül rezervátumnak becéznek). S ha már önkritika, ami a komcsi korszakot jellemezte, Hubertus Knabe történész, az ottani Terror Háza Múzeum igazgatója mondta: „Ez már a sztálini időkre emlékeztet, amikor a Winnetou-könyvek csak az asztal alatt voltak kaphatók”

No, a professzor már felébredt, hátha újraébrednek a németek – de jó értelemben –, s elkergetik az amerikai üzleti érdekeket szolgáló, így hazaáruló, amúgy pedig alkalmatlan politikusaikat. Még a tél beállta előtt. Merthogy azt már megtapasztalták, hova sodorja az országot az olyan politikus, aki nem látja saját képzeletének buborékától a valóságot.

Borítókép: Az 1963-as Winnetou-film (Fotó:  Atlantis Film / Jadran Film / Ri / Collection ChristopheL via AFP)

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Törékeny porcelán

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.