Szarvasgerinc és báránysült Farkaslakán – Kotyogó étterem

Szép választékot nyújt a közkedvelt magyar és székely fogásokból, és a konyha összemérhető az anyaország kiemelkedő egységeivel.

Borbély Zsolt Attila
2021. 10. 15. 8:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székelyföld olyan, mint egy kis Magyarország a Trianonban megnagyobbodott Románia közepén, ahol a magyar szó, a magyar lélek éppoly természetes, mint a fenyves, a tiszta vízű forrás vagy a szennyezésmentes, ózondús levegő. Vagy az összmagyar zarándokhelyek ahol mindig van friss virág és a korrózió által meg nem támadott, élénk színű, nemrég letett piros-fehér-zöld szalagos koszorú. 

Ilyen megszentelt hely például a Nyerges tető, a Madarasi Hargita legmagasabb pontján a Turul szobor és a kopjafa-erdő, valamint Tamási Áron síremléke szülőházának tőszomszédságában, Farkaslakán. Már csak az átmenő forgalom miatt is életszerű volt, hogy étterem is működjön itt, nyílt is épp a vírusterhes 2021-es esztendő nyarának elején nem egy, de kettő, ráadásul egymás mellett szinte. A Hadnagy vendéglő hagyományos konyhát visz, hagyományos felfogásban, a Kotyogó is szép választékot nyújt a közkedvelt magyar és székely fogásokból, viszont itt a konyha bármikor összemérhető az anyaország kiemelkedő egységeivel. 

Az üzemeltetők megnyerték konyhafőnöknek a több neves székelyföldi étteremben – többek között a Pávában – megfordult, s egy tévés vetélkedő műsorban is szép sikert elért Balázs Hunort, aki séftársával, Bándi Sándor Domokossal közösen különdíjat kapott idén a „Magyarország étele 2021” verseny keretében. 

A terasz trendi, hangulatos, gyönyörű kilátást biztosít a környező tájra, a vintage dizájn jegyében berendezett beltér elegáns, a falakat festmények díszítik, az asztalon szürke terítő és élő virág.

Fotó: A képek a szerző felvételei

Az étlap átgondolt, visszafogott választékot kínál, nem esik az alapanyag túlvariálás hibájába, amikor csirkemellből és pulykamellből annyi fogást kínálnak néhány helyen még ma is, mint egy jobb vendéglőben összesen. Az általunk rendelt fogásokon kívül tartanak többek között konfitált báránysültet vajas kakukkfüves puliszkával és marinált céklasalátával, szarvasgerincet homoródremetei salátával és medvehagymás burgonyakrémmel, marhasteaket vajas spárgával, steak krumplival és borókás barna mártással. 

Az italfront még erősíthető. A borlapon húsz tételt integrál, a román borok mellett megjelenik három anyaországi és egy Balla Géza bor is. Ezek közül hármat poharaznak. A sörök nagyipariak, a tömények kommerszek.

Az árak értékarányosak. Előételek átszámolva 1800 és 2200, levesek 1700 és 1800, főételek 1800 és 8000, desszertek 1300 és 1900 forint között kaphatók.

A kiszolgálás felkészült, szívélyes, kommunikatív. Öröm volt a felszolgálóval és a közvetlen, megnyerő modorú séffel néhány gondolatot váltani.  

2021 szeptemberének második felében, balszerencsémre közvetlenül miután meglátogattam őket, hirdették meg az írók hetét, egy sor kultúrtörténeti kuriózummal örvendeztetve meg közönségüket. Szívesen megkóstoltam volna Tamási Áron kedvencét, a lucskos káposztát, ahogy felesége, Salgó Magdó, az „Énekes madár” című regény főszereplőjének ihletője készítette, nem hangzott rosszul a Krúdy Gyula előtt tisztelgő tafelspitz sem. De nem panaszkodom, így is volt miből választani, sőt, inkább az okozott problémát, hogy a megannyi ínycsiklandó fogás közül melyik legyen az az öt, amit asztaltársammal megkóstolunk.

Nem hagytuk ki az erdélyi konyha talán legnépszerűbb fogását, padlizsánkrémet, amit itt csavarmentesen, majonézesen, háziasan készítenek és natúr, fűszermentes tepertőkrém, medvehagymás helyben sült pita, zöldségek, levélsaláta társaságában tálalnak lepkeformájú ropogóssal díszítve. 

A nemcsak udvarias, de szakmailag is felkészült felszolgálótól megtudtuk, hogy a szomszédos farmról veszik a kapirgálós kakast, ezzel meg is győztek a leves dolgában. A húsleves ízletes volt, a tésztabetét jó tartású, jó ízű.  

Jól sikerült mélysütött pisztráng is, amit jól dresszingelt vegyes salátával körítettek. Beigazolódott ismét, a friss hal mindent visz. A helyben gyúrtnak tűnő erdei gombás taglietelle megelégedésünkre szolgált, jó volt a tészta, meg a bőséges mártás is. Öröm volt látni végre valahára Székelyföldön is mikro-zöldeket a dekorációban. 

A liofilizált málnás kürtőskalács társítása a jól elkészített habgaluskával és a madártejjel ötletes szimbiózisa egy székely és egy francia eredetű desszertnek, mely mára nemzetközivé lett, s amit a magyarok is magukénak éreznek. 

Azzal a következtetéssel zártuk ebédünket, hogy Székelyudvarhely erős konkurenciája immár Székelyföld eddigi kulináris központjának, Sepsiszentgyörgynek. Ott a Szikra, a Kastély, a Gado és az Indivino nyújt valódi gasztronómiai élményt, itt a Páva, a Schwartz és most már a Kotyogó is. 

Elérhetőségek:

Kotyogó

Farkaslaka, külterület

Telefonszám: + 40 753 836 505

Honlap: https://www.facebook.com/kotyogokavezo/

Online kapcsolatfelvételre messengeren keresztül van lehetőség

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 9.00 – 23.00

Szombat, vasárnap: 10.00 – 23.00

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.