Jobbacska nemzetközi pubételek az aradi Szabadság téren – Ratio étterem

Arad gasztronómiai kínálatának mindig is jelentős centruma volt a hajdani Szabadság tér.

Borbély Zsolt Attila
2021. 12. 19. 11:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arad gasztronómiai kínálatának mindig is jelentős centruma volt a hajdani Szabadság tér, mely jelenleg a magyarirtó tömeggyilkos Avram Iancu nevét viseli. A tér közepén sem a tizenhárom aradi vértanú emlékére emelt Szabadság szobor tör az ég felé, hirdetve a magyar élni akarást, hanem a győztes román katonának a kommunista ízléskultúrát képviselő szobra. 

Az elmúlt tíz évben több magyar vonatkozású vendéglátóipari egység is működött a téren. Itt nyitotta meg kapuit Frank Sándor Szegedi halászcsárdája, azokra az aradiakra alapozva, akik nemzetiségre való tekintet nélkül képesek Szegedig utazni egy jó halászlé kedvéért. A hely sajnos bezárt, vélhetően nem sikerült alkalmas emberre bízni a vezetését, mert egyébként minden adott volt a sikerhez. 

Nem sikerült nyereségessé tenni az Imi konyhája (Bucataria lui Imi) nevű egységet sem, melyet egy gasztronómiai elkötelezettségű, minőségcentrikus magyar jogász, Molnár Imre indított a tér sarkában. A barátságos, igényes, házias étterem emlékét bizonyára sok aradi magyar őrzi rajtam kívül a kellemes emlékei között. 

A lenyűgöző sörválasztékot kínáló Joy’s pubról esett már szó e hasábokon, annyi változás történt azóta, hogy a konyha vezetését átvette egy fiatal ambíciózus magyar szakács, Horváth Roland, ami határozottan érződik az ételkínálat minőségén. S az is említésre méltó, hogy a kínálatban időközben helyet kaptak a Szent András sörfőzde sörei is az Ogrétól a Magyar Vándoron át a Monarchistáig. 

A Joy’s mellett működik a Lolita cukrászda, mely nemcsak a város, de az egész tágan értelmezett Erdély legszínvonalasabb cukrászdája, ami nem csoda: a tulajdonos-üzletvezető-cukrász, Brandt Loli a budapesti Desszert Nekedben és a (sajnos időközben megszűnt) Zaziban tanulta a cukrászmesterséget.

A szemben levő oldalon fekszik az épp zárva tartó, magyar kézben levő romkocsma, a KF, ahol korrekt kézműves söröket is lehetett kapni.

Mindezeken kívül ezen a téren működik a város egyik legszínvonalasabb étterme, az Art café, egy fősodratú vendéglő, melyet Erdélyről neveztek el, három fősodratú bár, két jobbacska kávézó, valamint a város egyik legnépszerűbb étterme, a Ratio, amiről részletesebben is szót ejtenék. 

A beltérben sok pácolt fa, a falon festmények, az asztalokon gyertya. Teraszt is üzemeltetnek egész évben, télen fémvázas műanyag iglukban igyekeznek elviselhető hőmérsékletet varázsolni. Az étteremnek működik egy Ratio Beach nevű testvéregysége azonos étlappal és hasonló szintű konyhával a Maros túloldalán, a parton, a híres-nevezetes aradi strand területén.

Hosszú időn keresztül erdélyi fősodratú ételeket és olasz fogásokat kínáltak. A nemrégiben átfazonírozták az éttermet, 2021 nyarán-őszén már a nemzetközi pub food dominált, de az említett irányzatokat is megőrizték. A burgerek, paszták pizzák, csirkeszárnyak, gyros, serpenyős rák, rántott sajtok, steakek, főételeknek szánt saláták mellett tartanak népszerű csorbákat, csontvelőt, kacsacombot mazsolás lilakáposztával és zellerpürével, pácolt sertésszüzet vadrizzsel és gombás-vörösboros-zsályás mártással, kemencés csülköt babfőzelékkel, túrófánkot, lava cake-et és profiterolt.

Mintegy huszonöt erdélyi és Kárpátokon túli bort tartanak, kimérve hármat adnak, aminek az itallapon csak a színét adják meg. A kommersz tömények mellett tartanak néhány izgalmas whiskyt és gyümölcspárlatot, a nagyipariak mellett két kézműves sört egy jó nevű kolozsvári főzdétől. 

Az árak értékarányosak. Előételek 1400 ás 4500, levesek és desszertek 1300 és 1600, főételek 2200 és 5500 forint között kaphatók.

A kiszolgálás udvarias, pincérünk kommunikatív, ha elengedünk egy poént, veszi a lapot. Az viszont helytelen, hogy a főpincér a beosztottait a vendégek füle hallatára regulázza. Ételeinkre több mint negyven percet vártunk, ha sietős a dolgunk, akkor inkább máshova térjünk be.

2016-ban jártunk itt első ízben, akkor jó volt a csorba meg az oldalas, de gyengécskék az olaszos desszertek. 2021 augusztusában a fő profilt, a pub foodot teszteltük. A vegyes kenegetők közül jól sikerült padlizsánkrém, gyengécskének bizonyult a zakuszka, átlagosnak a humusz. Meleg és valami képbe nem illő adalékkal (talán csicseriborsópürével) szaporították az avokádókrémet, a végeredmény sem ízre, sem állagra nem volt megnyerő. Jobbacska kenyeret adtak mindehhez A fish and chips korrekt volt. A bunda ugyan lehetett volna ropogósabb, de a hal friss volt és szaftos, mellé valóban chipset adnak, mely, ha nem is tökéletes, de egy sikeresnek mondható kísérlet a frissen készült házi burgonyaszirom elkészítésére. A burger jól sikerült, klasszikus szezámos, könnyed buciban adják, a húst jobban megsütik a kelleténél, de nem rommá. A már ismert chipset adják mellé, valamint érdektelen, késztermékekből összekevert mártást. A „White Sensation” névre hallgató fehércsokis, mandala-crumble-al, kekszmorzsával és joghurttal készült pohárdesszert élvezhető, de még tökéletesíthető.

A Tripadvisor nevű élményrögzítő portálon a Ratio étterem 125 értékelés átlagaként kereken négy ponton áll. A kollektív bölcsesség ezúttal hajszálpontosan egyezik a magam értékítéletével. 

Elérhetőségek:

Ratio étterem

Arad, Szabadság (jelenlegi román nevén Avram Iancu) tér 10.

Telefonszám: + 40 755 800 600

Honlap: http://www.ratio.ro/

E-mail-cím: [email protected]

A képek a szerző felvételei

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.