Meghitt családi kisvendéglő Homoródalmáson: Almárium

Homoródalmás nem sokkal több, mint ezerlelkes, színmagyar unitárius falu Udvarhelyszéken, varázslatos táj ölelésében.

2023. 12. 07. 17:16
null
Fotó: Szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Homoródalmás nem sokkal több, mint ezerlelkes, színmagyar unitárius falu Udvarhelyszéken, varázslatos táj ölelésében. Az okiratokban első ízben 1332-ben említett település Benczőfalva, Czikefalva, Kakod, Varjas, Ipacs és Benes falvakból alakult ki. E rovatban volt már róla szó, a falu központjában működő unitárius templomtól alig három kilométerre eső Lövétei halastó étterme kapcsán.

Almáson mindeddig két vendéglátóegység működött, két egyszerűbb, kizárólag kommersz italokat kínáló kocsma, az Ezüst hold, illetve az utóbbi években nyitott Patika bisztró, ahol nyáridőben a pultos elmondása szerint pizzát is sütnek, meg hot-dogot készítenek, nekem még nem volt szerencsém itt meleg ételekkel találkozni, mivel mindkét látogatásom télidőre esett.

Idén késő ősszel Sándor Krisztina, akit az unitárius egyház főgondnokaként, a tusványosi tábor főszervezőjeként, illetve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnökeként ismerhetett meg a szélesebb közönség, éttermet nyitott Almárium néven a település központi részén, a régi családi birtokon. Mint megtudtam, az apai szépszülők építették 1869-ben a kisvendéglő mellett elhelyezkedő, felújítás alatt álló kőházat, mely a Homoródmentére egykor jellemző építészeti stílus jegyeit hordozza s melyet a csűrrel együtt a turizmus és vendéglátás szolgálatába szándékoznak állítani a közeljövőben.

A kisvendéglő nevét a szóban forgó kőházból származó két régi, festett tékáról kapta, amit helyben almáriumnak neveznek, egyikükön az 1848-as felirat látható, többek között ezek díszítik a földszinti belső teret. Mögöttük falba épített polc volt egykor, melyben lekvárokat, fűszereket, italokat, szörpöket, orvosságot tartottak.

A közelben levő Vargyas-szoros az Almási barlanggal, a Sóskút fürdő és panzió, a helybeli kézműves sajtműhely, a Sorbán Enikő népdalénekes által nemrég létrehozott kis tájház, egy kézműves mesterségeket bemutató és oktató kultúrcsűr mind-mind erősítik a helyi turizmust, ezekhez társul most már egy mintaértekű kisvendéglő is.

A szerző felvétele

Az étlap dicséretesen lényegre törő, nem kínálnak végtelen számú fogást könnyen kezelhető alapanyagokból (pl. csirkemell, pulykamell, sertésszűz), ugyanakkor minden fogásnak más az alapösszetevője.

Vendéglátóm elmondta, az alapelképzeléshez tartozott, hogy mindig legyen a falu nevére utaló almás fogás is a menüben, bár a Homoródalmás elnevezést, mint azt Orbán Balázs örökbecsű művében, a Székelyföld leírásában is rögzíti, Álmos vezérhez köti a néphit, s nem a környékbeli, egyébként gyér almatermesztéshez. Az ide látogatóknak óhatatlanul is e népszerű gyümölcs jut eszébe a település nevét meghallva, az Almárium elnevezés is „rímel” az almára, így jó ötlet volt e többféle kontextusban is remekül működő gyümölcsöt beilleszteni a választékba.

Rá is kérdeztem, hogy ki állította össze az étlapot; megtudtam, hogy Orbán Ferenc séf volt segítségükre, akiről már esett a szó a nemrégiben a Taste of Transylvania gasztrofesztivál idei felvonása kapcsán. A jeles szakember heteket töltött Almáson, hogy a helybeli szakácsnőknek, Gothárd Máriának és Ács Editnek átadja a többek között Marco Pierre White Wheelers nevű éttermében szerzett tudásának egy részét.

Az általam rendelt fogásokon kívül tartanak még helyi kézművestermékekből összeállított sajttálat, velős csontot pirítóssal, almás zellersalátát, céklasalátát mozzarellával, húslevest grízgaluskával, sütőtökkrémlevest, sertésflekkent, rántott csirkecombot, csörögefánkot házi lekvárral és csokitortát málnamártással.

A séf legendás túróspuliszka-átirata sem hiányzik a menüből, melyről esett már szó az imént említett beszámolóban, annyi a különbség az ott leírtakhoz képest, hogy itt nem sültpaprika-salátával, hanem kapros-joghurtos mártással tálalják.

Tucatnyi minőségi bort kínálnak az ismertebb erdélyi magyar pincészetektől, Balla Gézától Ménesről, a krasznabélteki Nachbiltól, valamint a szilágysági borvidéken működő Kárásztelek pincészettől, illetve a szintén szilágysági, közelebbről kémeri Fort Silvantól, ezek közül hármat kimérve is kaphatunk. A nagyipari sörök mellett bevették a választékba a Tiltott Csíki Sörmanufaktúra több termékét is, a megszokott tömények mellett az etédi Székely Titok főzde prémium pálinkáit, valamint a Csíki Salvator likőröket is tartják. A kávé és tea mellé helyben sütött vajas kekszet adnak.

Vacsorámat lúdpástétommal indítottam, mely jó ízű volt, házias, előételnek épp megfelelő adag. Aszalt szilvát és csemegeuborkát adtak mellé, valamint ízre, állagra egyaránt remek, friss helyi pityókás kenyeret, mely jól jött a következő fogáshoz, a könnyed, rántás nélküli, zöldfűszeres, harmonikus ízű csülkös bableveshez is.

A szerző felvétele

Nem hagyhattam ki a bivalytokányt, melyhez a húst a helybeli farmról szerzik be. Azt is megtudtam, hogy pár évtizeddel ezelőtt még szokás volt a Homoródmentén a családi bivalytartás, ma már csak az erre szakosodott farmon nevelnek bivalyokat. Stílszerűen nem pörköltet készítenek belőle, hanem tokányt; Székelyföldön alig találkozunk fűszerpaprikás fogásokkal, s ha mégis, akkor jellemzően anyaországi hatásra. Házias, ízletes, jó állagú krumplipürét adnak mellé.

Desszertem „morzsolt almás” volt, a séf Angliában eltöltött időszakának emlékére, ott „apple crumble” néven fut, alapját kockákra vágott párolt, ízesített alma képezi, amit melegen a tányérra halmoznak s meghintik pirított zabpelyhes morzsával, majd tetejére egy gombóc jobbfajta késztermékből származó vaníliafagyi kerül. Egyszerű és nagyszerű fogás, mely méltó zárását képezte egy kiadós, ízletes vacsorának.

A szerző felvétele

Az Almárium a maga szemléletével beleillik a székelyföldi új hullámos helyek közé, melyek úgy nyújtanak újat a fősodorhoz képest, hogy a hagyományhoz nyúlnak vissza.

Itt minden együtt van, ami maradandóvá tesz egy székelyföldi gasztroélményt: meghitt, autentikus környezet, helyi alapanyagokból frissen készült, zömmel tájjellegű étkek, kedves, szívélyes kiszolgálás.

Szezonális étlapokban gondolkodnak, őszintén kíváncsi vagyok a tavaszi ételsorra.

***

Elérhetőségek:

Almárium kisvendéglő

Homoródalmás, 221.

Telefonszám: +40 742 023 220 Honlap: https://almariom.ro

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Nem hagyhattam ki a bivalytokányt, melyhez a húst a helybeli farmról szerzik be (Fotó: a szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.