Nem lesz szükség bemelegítésre

Dohában pénteken megkezdődik a 17. atlétikai világbajnokság, az esztendő olyan szakaszában, amikor az előző tizenhat már régen véget ért. A csúszásnak persze jó oka van, maga a helyszín; a Perzsa-öböl partján még ilyenkor is perzselő a hőség, amit a katariak úgy orvosolnak, hogy a nyitott Khalifa-stadionban légkondicionált vb-t rendeznek.

2019. 09. 27. 13:00
null
A Khalifa-stadionban az utolsó simításokat végzik a világbajnokság előtt Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A negyvenezer fős befogadóképességű Khalifa-stadiont még 1976-ban építették, 2014 és 2017 között azonban komoly ráncfelvarráson esett át. A katariak javában készülnek a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra, de az atlétákat már most is egy különleges ékszerdoboz fogadja. A helyiek a nyitott létesítményekben a jelenleg legmodernebbnek számító hűtőtechnológiát alkalmazzák. A stadion három szintjén légbefúvó berendezéseket helyeztek el, amelyek révén a pálya szintjén és a lelátókon egyformán 23-25 Celsius-fokos hőmérsékletet biztosítanak. Dohában csütörtökön a legmelegebb órákban „csak” 38 fokot mutattak a hőmérők, de 31 fok alá este sem esett a hőmérséklet, és az 56 százalékos páratartalom is kihívást jelentett a látogatóknak.

A mesterséges hűtés a maratonfutás vagy a gyaloglás mezőnyén természetesen nem segít, és a bemelegítő – ez a szó most furán hangzik – versenyzők is megszenvedik a helyi klímát. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség úgy döntött, hogy a világbajnokságok történetében most először nem lesz délelőtti program, a selejtezőket és az előfutamokat leghamarabb ­16.15-től, az elődöntőket és a döntőket 20 órától rendezik. A női maratonfutás mezőnyét ma éjjel 23.59-kor indítják, a férfiak maratonját jövő szombaton ugyanebben az időpontban, de jövő csütörtökön a női hétpróba és a férfi tízpróba zárószáma (800 méter, illetve 1500 méter) is átcsúszik másnapra. A televíziós közvetítések (M4 Sport) miatt lényeges: ha meglepő is, az időeltolódás jelenleg csupán egy óra, mivel Katarban nem állnak át a nyári időszámításra.

A Khalifa-stadionban az utolsó simításokat végzik a világbajnokság előtt
Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Az embert próbáló körülmények nem tántorították el az atlétákat Katartól, a jövő vasárnapig tartó világbajnokságon 210 országból 1972-en indulnak, és a 44 egyéni szám címvédői közül ­37-en neveztek. A magyar csapat 17 fős, a szakvezetés három-négy versenyzőt vár a legjobb nyolc közé, és ebben az éremszerzés lehetősége is benne van. A nevezési listán a hétpróbázó Krizsán Xénia áll a legelőkelőbb helyen, 6619 pontos, júniusban elért országos csúcsával a negyedik. Az Eb-bronzérmes Halász Bence ötödik a kalapácsvetők között a 78,54 méteres idei legjobbjával, míg a sportág első magyar világbajnoka (fedett pályán), az olimpiai harmadik súlylökő Márton Anita a kilencedik, kerek 19 méterrel. Ezt az eredményét még márciusban érte el, ezzel lett bronzérmes a glasgow-i fedett pályás Európa-bajnokságon, a szabadtéri szezonja viszont döcögősen indult, nehezen állt össze a technikája. Szeptember 10-én Minszkben azonban az Európa-válogatott–Egyesült Államok csapattalálkozón 18,95 méterig jutott – bronzérmes lett vele –, ez már „vállalható” eredmény, még ha a 19,87 méteres egyéni legjobbjától messze is van.

A legutóbbi, 2017-es londoni vb-n Márton Anita a dobogó második, (110 m gát) a harmadik fokára állhatott fel – utóbbi sérülése után egyelőre még lábadozik, így kihagyja a dohai seregszemlét. A szabadtéri világbajnokságokon atlétáink eddig tizenhárom érmet szereztek, hét ezüstöt és hat bronzot, vagyis az arany még hiányzik. S lássuk be, most nem is kisebbfajta, inkább nagyobb csoda kellene ahhoz, hogy ez a helyzet Dohában megváltozzon.

Ők tizenheten

A magyar vb-csapat, férfiak: Szűcs Valdó (110 m gát), Halász Bence (kalapácsvetés), Pars Krisztián (kalapácsvetés), Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Huszák János (diszkoszvetés), Helebrandt Máté (50 km gyaloglás), Venyercsán Bence (50 km gyaloglás); nők: Kerekes Gréta (100 m gát), (100 m gát), Farkas Petra (távolugrás), Nguyen Anasztázia (távolugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Krizsán Xénia (hétpróba), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadály), Madarász Viktória (20 km gyaloglás).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.