Alig maradt meghódítandó csúcs

A vasárnapi, austini Formula-1-es futam előtt az autósport egyik kommunikációs guruja kategorikus kijelentésre ragadtatta magát: „A világon három dolog biztos: a halál, az adók és az, hogy Hamilton nyeri a világbajnokságot.” Michael Schumacher kényszerű visszavonulása óta nem volt ennyire magabiztos egyeduralkodója a száguldó cirkusznak, mint a 34 éves brit pilóta, aki hatodik világbajnoki címének megszerzésével már közvetlenül ott toporog a hétszeres aranyérmes „Schumi” sarkában. És csak kevesen kételkednek abban, hogy jövőre utol is éri a még 2013 decemberében súlyos balesetet szenvedett németet.

Ch. Gáll András
2019. 11. 05. 7:18
Formula One: United States Grand Prix
A brit pilóta hetedszer győzött Silverstone-ban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

David Coulthard, aki nem akárki a Formula–1 világában – 2001-ben éppen Schumacher mögött lett ezüstérmes a vb-pontversenyben, és 1994-ben, Ayrton Senna tragikus balesete után ő lett a brazil utódja a Williamsnél –, így beszélt Hamiltonról azok után, hogy a brit vasárnapi második helyével bebiztosította hatodik világbajnoki elsőségét: – Hogy utolérheti, esetleg meg is előzheti-e a hétszeres aranyérmes Schumachert? A válasz egyértelmű igen. De nem hinném, hogy szüksége van rá. Már most bebetonozta magát a sportág történetének legfelső polcán, és ami Senna és Schumacher elé helyezi, az pályafutásának a sportetikai megkérdőjelezhetetlensége. Ha szobrász lennék és a sportembert kellene megmintáznom, akkor Lewis lenne a modellem.

No persze akkor sem kell szerénykednie Hamiltonnak, ha a statisztikai adatokat nézzük. A Mercedes frontembere karrierje során eddig 87-szer indult a pole pozícióból – ez világcsúcs –, megszakítás nélkül 33-szor végzett pontszerző helyen – ez is –, és 83 futamgyőzelemmel rendelkezik, aminél csak Schumacher nyert többször, 91-szer, de ha valami nem jön közbe, akkor ez a rekord is a brité lesz jövőre. És még egy apróság: 2007 óta, amikor bemutatkozott a Formula–1-ben, Hamilton mind a tizenhárom idényé­ben nyert legalább egy futamot! Sőt az utóbbi hat szezonban évente tíz futamgyőzelem az átlaga.

Félelmetes.

A brit pilóta mind a tizenhárom idényében nyert futamot
Fotó: Reuters

Jószerivel nincs olyan vetülete a Stevenage nevű kisvárosban született, nem éppen dúsgazdag családból származó sportember életének, amiben ne emelkedne ki. Nézzük a manapság oly fontos marketingoldalt: 13,4 millió követője van az Instagramon, ami elképesztő reklámerőt sejtet. De menjünk tovább. Vegán, azaz nem eszik állati eredetű készítményeket, aktív környezet- és állatvédő, ő a sportág első színes bőrű világbajnoka, emellett a zene és a divat világában is gyakran hallatja hangját, már-már divatteremtő. Szóval roppant színes egyéniség, de ennél is fontosabb, amit egyik nagy riválisa, a négyszeres világbajnok ­Sebastian Vettel mond róla: – Nem is tudjuk, mennyire szerencsések vagyunk, hogy egy korban élhetünk ezzel a nagyszerű sportolóval, mi több, a versenytársai lehetünk.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke is áradozik az istállót hét éve szolgáló zseniről. – A Forma–1-es pilóták az esetek döntő többségében zsoldosok, akik oda szerződnek, ahol több pénzt kínálnak nekik. Lewisnak jövőre lejár a szerződése, de nem aggódom. Olyan családias viszony alakult ki közte és a csapat többi tagja között – legyen az csapatfőnök, marketinges, mérnök vagy egyszerű szerelő –, hogy biztos vagyok benne, a 2020-as években is a mi pilótánk lesz. Ma már egyáltalán nem a pénz miatt csinálja, hanem az emberi kapcsolatokért, imádja ezt a közeget.

Végül egy érdekes adat. ­Michael Schumacher 2003-ban ugyanúgy pontosan 34 éves volt, amikor megszerezte hatodik világbajnoki címét, mint most Hamilton. A brit pilóta tehát időarányosan ugyanott tart, mint a nagy előd. Schumit egy évvel később hetedszerre is megkoronázták. Hamilton is erre készül. Sőt valószínűleg ő majd száguld tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.