Érik a hatodik Aranylabda?

A barcelonai Mundo Deportivo értesülése szerint Lionel Messi kapja hétfőn Párizsban az Aranylabdát, pályafutása során hatodszor. Ezzel megelőzi az ötszörös győztes Cristiano Ronaldót.

Ch. Gáll András
2019. 11. 27. 12:58
Champions League - Group F - SK Slavia Prague v FC Barcelona
A Barcelona csillagát már felkereste a francia szaklap stábja Fotó: REUTERS/David W Cerny
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár még ne vegyen rá mérget az olvasó, de a Mundo Deportivo értesülése szerint kapja a 2019-es Aranylabdát, a France Football szaklap által a naptári év legjobb labdarúgójának adományozott trófeát. Ha helyesek a barcelonai napilap információi, akkor a 32 éves argentint hatodszor tüntetik ki a futballvilág legbecsesebb elismerésével, s ezzel 6:5 arányban megelőzné örök vetélytársát, az ötszörös győztes Cristiano Ronaldót, a Juventus sztárját.

Messi 2019-ben eddig 52 mérkőzésen 44 gólt szerzett (a spanyol bajnokságot, a Király Kupát, a Bajnokok Ligáját és az argentin válogatottat beleszámítva), továbbá 17 gólpasszt adott. Senki sem dicsekedhet hasonló számokkal. A Barcelonával megnyerte a La Ligát – tizedszer – és a spanyol szuperkupát, ő lett az idény európai aranycipőse, azaz gólkirálya, a BL ­2018-2019-es kiírásában az elődöntőbe vitte csapatát, ahol az első mérkőzésen az ő két góljának is köszönhetően verték meg 3-0-ra a Liverpoolt – hogy aztán jöjjön a visszavágó 4-0-s összeomlása. A Király Kupa döntőjében – ahol ugyancsak rúgott egy gólt Messi – a Valencia állta a katalánok útját, s a Copa Américán is – vesztes – döntőt játszott a Messi vezérelte Argentína. A 36 meccsen lőtt 36 góllal ő lett a La Liga legeredményesebb játékosa, a BL-nek úgyszintén, tíz meccsen szerzett 12 góllal.

Szóval, nem lehet érdemtelennek nevezni Messi győzelmét a két, legkeményebbnek tartott vetélytárs, (Liverpool) és (Juventus) előtt. A holland mellett a BL-győzelem szól plusz a második hely a Premier League-ben, a portugálnak egy olasz bajnoki cím jutott.

A Mundo Deportivo a fenti számadatok mellett elsősorban a France Football forgatócsoportjának minapi barcelonai látogatására alapozza – meg is interjúvolták az argentin sztárt –, hogy hétfőn a párizsi ­Théâtre du Châtelet színpadán Messi veszi át az Aranylabdát. Ugyanakkor a másik barcelonai sportnapilap, a Sport szerint Van Dijk a becses díj első számú favoritja. A konkurens újság arra alapozza jóslatát, hogy bár szeptember 23-án Milánóban Messi nyerte el a FIFA díját, a The Bestet, ám azon a szavazáson a szövetségi és csapatkapitányok, a szurkolók, valamint a sportújságírók voksait összesítették. És bár az előző három csoportnál az argentin volt a legjobb, a zsurnaliszták körében viszont a holland védő. Márpedig az Aranylabda-választáson 182 sportújságíró szavazatait összesítik.

A Barcelona csillagát már felkereste a francia szaklap stábja
Fotó: REUTERS/David W Cerny

Érdekes lehet egy valószínű jövőbeli aranylabdás véleménye. a Paris Saint-Germain húszéves üdvöskéje Messire voksol. – Az Aranylabda individuális díj, és ha egyénileg, nem csapatban nézzük a teljesítményeket, akkor kiemelkedően Messié volt a legjobb 2019-ben – nyilatkozta Mbappé a minap a Der Spiegelnek.

Jürgen Klopp, a Liverpool menedzsere viszont játékosának, Virgil van Dijknak adná az Aranylabdát. – Virgilnek fantasztikus éve volt, oroszlánrészt vállalt a BL-serleg elhódításában, ő a világ legjobb védője, s az UEFA-nál is ő lett az év játékosa. Mindez persze nem veszélyezteti Messi trónját, mert továbbra is ő a világ legjobb futballistája, generációja kiemelkedő labdarúgója – hangzik a német szakember dodonai megfogalmazása.

Ha mindez nem lenne elég a zűrzavarhoz, a Corriere dello Sport október 29-én azt írta – immár befejezett tényként –, hogy Cristiano Ronaldóé a trófea. Hogy miért? Mert a France Football éppen akkor jelentetett meg róla egy címlapsztorit…

Úgyhogy a legjobb, ha hétfőig várunk a hivatalos bejelentésre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.