Lionel Messi hajszállal előzi Virgil van Dijket

Nem történt meglepetés, de nem sokon múlott. Spanyol, különösen katalán hírforrások már egy hete szivárogtatták, hogy 2019 aranylabdás labdarúgója Lionel Messi lesz.

2019. 12. 04. 7:06
MESSI, Lionel
Ilyen gyűjteménye senki másnak nincs a világon Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem történt meglepetés, de nem sokon múlott. Spanyol, különösen katalán hírforrások már egy hete szivárogtatták, hogy 2019 aranylabdás labdarúgója lesz – 2009, 2010, 2011, 2012 és 2015 után immár hatodszor!

El is kezdődött némi vita a nyilvánosságban, hogy az argentin a maga spanyol bajnoki és gólkirályi címével, az újabb európai Aranycipőjével érdemesebb-e a díjra mondjuk Virgil van Dijknél, aki pazar teljesítményt nyújtva Bajnokok Ligáját nyert Liverpoolban, többek között a Messi által vezérelt Barcelona testén is átlépve.

Végül Lionel Messi vehette át a trófeát a tavalyi győztes horvát Luka Modrićtól, azaz tényleg nem született meglepetés, csak kis híján: az argentin 686, Van Dijk pedig 679 pontot szerzett a szavazatok révén, azaz nagyon kicsi, hétpontos különbséggel lett csúcstartó az argentin az Aranylabda 1956 óta íródó történetében.

A Juventust szolgáló, öt Aranylabdánál tartó jócskán lemaradt mögöttük, 476 pontja a harmadik helyezéshez volt elegendő. A kontinenseket tekintve egyébként a 32 éves Messi Ázsiá­ban és Európában sem végzett elsőként, ott a Liverpool hátvédje lett a legjobb, de az ott szerzett előny – Euró­pában 37, Ázsiában 21 pont – összességében kevés volt a holland elsőséghez, Messi ugyanis a többi kontinensen népszerűbb volt, Afrikában 33, Észak-Amerikában 16 ponttal kapott többet a liverpooli védőnél.

Magyarországról a Nemzeti Sport futballrovatának vezetője, Vincze András szavazott, ő a France Football jelöltjei közül aranylabdásnak Virgil van Dijket jelölte, mögötte (Liverpool), Lio­nel Messi, Cristiano Ronaldo és (Bayern München) volt a sorrend.

Ilyen gyűjteménye senki másnak nincs a világon
Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat

A vita természetesen szabadon folytatódhat, ám egy tény: az Aranylabdát a világ újságírói szavazták meg Messinek, de szeptemberben a válogatottak csapat- és szövetségi kapitányainak voksai alapján a FIFA-nál is ő lett az év játékosa.

– Köszönöm az elismerést azoknak az újságíróknak, akik engem láttak a legjobbnak – mondta rövid beszédében Lionel Messi a díj átvétele után. – Éppen tíz évvel ezelőtt nyertem meg az első Aranylabdámat, huszonkét évesen alig tudtam felfogni, mi történik körülöttem.

Akkor a három testvéremmel, most a három fiam­mal és a feleségemmel érkeztem a gálára, az álmaimat pedig egy percre sem adtam fel, csak az vezérelt, hogy napról napra jobb futballista váljon belőlem, és továbbra is élvezzem a játékot. Köszönöm Istennek, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban élvezek, bízom benne, hogy ez még évekig így marad.

A férfiak Aranylabdája mellett a France Football más díjakat is kiosztott. A nőknél az év legjobb futballistája címet az amerikai Megan Rapinoe nyerte, Messihez hasonlóan ő is duplázott a szeptemberi FIFA-gála után.

A legjobb 21 éven aluli játékos az Ajaxból a nyáron 75 millió euróért a Juventusba szerződő holland Matthijs de Ligt lett, ő vette át a Raymond Kopáról elnevezett trófeát. Az év legjobb kapusának dukáló Lev Jasin-díjra a legtöbb szavazatot a brazil a Liverpool játékosa kapta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.