Hazavitte a 70 ezer dolláros fődíjat a világbajnok

A norvég világbajnok a döntőben az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le 2,5-1,5-re.

2020. 05. 03. 21:17
CARLSEN, Magnus
London, 2018. november 28. A norvég Magnus Carlsen sajtóértekezleten vesz részt, miután rapid partikban 3-0-ra legyõzte olasz-amerikai kihívóját, Fabiano Caruanát és megvédte sakkvilágbajnoki címét a londoni döntõben 2018. november 28-án. MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga Fotó: Facundo Arrizabalaga
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magnus Carlsen megnyerte a saját szervezésű online sakktornát, így övé lett a 70 ezer dolláros fődíj is. A norvég világbajnok a döntőben az amerikai Hikaru Nakamurát győzte le 2,5-1,5-re.

Úgy játszott a két sakkozó, mint azok a bokszolók, akik „tánc” nélkül megállnak egymással szemben, s arra mennek, ki tud nagyobbat ütni. Sakknyelvre lefordítva ez nyílt sisakos küzdelmet jelent – bár lehet, csupán annyi történt, hogy a rapid időbeosztás mellett túl sok volt a hiba.Mindenesetre, a négyből az első három parti eldőlt, kettőt Carlsen, egyet Nakamura nyert.

Így következett a negyedik játszma. Adott volt a képlet, az amerikai nagymesternek nyernie kellett a ráadáshoz. Meg is volt rá az esélye, úgy tűnt, hogy a gyalogelőnyös bástya, huszár a bástya, futó elleni végjátékot be is húzza. Talán elhamarkodottan cserélte le a két a könnyűtiszteket, ami után – láthattuk az élő közvetítésben – mérgesen csóválta a fejét. Okkal,m mert a bástyavégjátékot a világbajnok már kiremizte, s megnyerte a 250 ezer dollár összdíjazású tornát.

„Pályafutásom egyik nagy sikere ez a tornagyőzelem. Világossal kimondottan jól ment a játék. Az utolsó partiban akadt zűrzavar rendesen, a lényeg, hogy döntetlenre mentettem” – értékelt a trónján 2013 óta ülő norvég zseni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.