Elhunyt Paolo Rossi, az 1982-es vb-győztes olasz válogatott csatára

Hatvannégy éves korában elhunyt Paolo Rossi olasz futball-legenda, az 1982-es világbajnok olasz válogatott hőse. Haláláról özvegye tájékoztatta a sajtót csütörtök hajnalban.

Forrás: MTI, NSO2020. 12. 10. 8:08
null
Rossi BEK-et és KEK-et is nyert a Juventussal a nyolcvanas években Fotó: David Martinez Pelcastre Forrás: MTI/EFE/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Federica Cappelletti bejelentése mellé posztolt a Facebookon egy fényképet, amelyen együtt láthatók. „Soha senki hozzád hasonló, olyan egyedi és különleges, mint te, nem lesz már, csak a teljes üresség marad” – írta. A La Gazzetta dello Sport című lap értesülése szerint Rossi „gyógyíthatatlan betegségben” szenvedett.

Rossi negyvennyolc válogatott meccsen húsz gólt szerzett
Fotó: David Martinez Pelcastre / MTI/EFE/EPA

A Pratóban született csatár az 1970-es évek végén a Vicenzában vált ismert játékossá, majd szerepelt a Perugiában, a Juventusban, a Milanban és a Hellas Veronában. A torinói együttessel két élvonalbeli bajnoki címet, BEK-et és KEK-et nyert.

Mesterhármast szerzett a brazilok elleni csoportmeccsen az 1982-es vb-n
Fotó: Action Images/MSI

Rossi az olasz válogatottban 1977-ben mutatkozott be, összesen negyvennyolcszor játszott a squadra azzurrában és húsz gólt szerzett. Az 1982-es, spanyolországi világbajnokságon aranyérmes lett a nemzeti csapattal, sőt, hat találatával ő lett a torna gólkirálya, valamint őt választották meg a vb legjobb játékosának. Rajta kívül csak Garrincha (1962) és Mario Kempes (1978) triplázott ily módon.

1982-ben Rossi kapta meg az év legjobbjának járó Aranylabdát. Az 1976–1977-es idényben a Serie B-ben, egy évaddal később a Serie A-ban volt gólkirály.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.