Magyarellenes diverzió a román futballban

Sürgősen orvosolandó problémára hívta fel a figyelmet a Gazeta Sporturilor című román sportportál: olyan játékos szerepel U21-esként a Sepsi OSK első ligás csapatában, aki nem hívható be a román válogatottba. A Puskás Akadémiától kölcsönbe érkezett Tamás Nándor esete – vélik keleti szomszédunknál – újabb „bizonyítéka” Magyarország Románia-ellenes stratégiájának.

2021. 02. 12. 19:00
null
Tamás Nándor immár a Sepsi OSK mezében Forrás: Sepsi OSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tendenciózus címmel – Az FRF (Román Labdarúgó-szövetség – a szerk.) alszik, a Sepsi pedig profitál Magyarország Románia-ellenes stratégiájából – írt a bukaresti Gazeta Sporturilor című sportportál arról a tűrhetetlen helyzetről, miszerint a Sepsi OSK olyan játékossal – Tamás Nándor – teljesíti az U21-es játékosokra vonatkozó követelményt, akit csapata nem enged szerepelni a román válogatottban.

A gyakorlat kicsúfolja a román fiatalszabályt

A bajnoki szabályzat szerint ugyanis valamennyi első osztályú együttesnek két, U21-es korosztályhoz tartozó, a román válogatottba behívható játékost kell szerepeltetnie a kezdőcsapatában, egyiküknek pedig végig a pályán kell maradnia. Az utánpótlás-nevelést ösztönözni kívánó intézkedés kicselezésére nem túl játékosbarát rutin alakult ki: az első ifit perceken belül lecserélik, de olyan eset is akadt, hogy mindössze húsz másodpercet tölthetett a pályán egy fiatal játékos.

Tamás Nándor immár a Sepsi OSK mezében
Fotó: Sepsi OSK

Az aktuális leleplezés alanya a kézdivásárhelyi születésű, Csíkszeredán át a Puskás Akadémiához, onnan meg kölcsönbe Sepsiszentgyörgyre került Tamás Nándor. Állítólag ő már elérhetetlen a korosztályos román válogatott számára, pedig az U17-es és U18-as csapatnak még oszlopos tagja volt.

A lap szerint a játékost a klubja, a Puskás Akadémia nem engedi a román válogatottba, s ezt nevezi meg okként, ebben az esetben, írják, Tamást külföldi játékosként kell kezelni. Mindezt és a vádat továbbgondolva az ifjú futballista ily módon jogtalanul szerepel U21-esként a román bajnokságban.

Nos, a húszéves csatár január végén érkezett a Sepsi OSK-hoz, négy mérkőzésen pályára is lépett, háromszor végigjátszotta a találkozót. A háromszéki csapatot sújtandó esetleges pontlevonás egyelőre csak a sorok közötti ötletként szerepel, de már-már egyértelműen.

A kettős, román–magyar állampolgársággal rendelkező fiatalok válogatott elköteleződése időről időre szinte hazafias késztetésként bukkan fel a romániai sportnyilvánosságban. Elsősorban azokat a fiatalokat célozva, akik a Puskás Akadémia ernyője alatt működő csíkszeredai Székelyföldi Labdarúgó Akadémián nevelkednek.

A románoknak nem tetszik, hogy Tamás Nándor a Puskás Akadémián nevelkedett
Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A román korosztályos bajnokságokban kiemelkedő eredményeket elérő csíkszeredai csapatok több játékosa is bekerült már a saját korosztályának megfelelő román válogatottba, ám felnőtt korba lépve a játékosok egyre gyarapodó öntudattal döntenek afelől, melyik ország válogatottjában kívánnak szerepelni.

Adrian Rus végül inkább a román válogatottat választotta

Az eddigi leghangzatosabb eset Adrian Rusé, a Mol Fehérvár középhátvédje azonban végül a román válogatottat választotta, minden bizonnyal annak hatására is, hogy a legutóbbi U21-es kontinensbajnokságon elődöntőbe jutott román csapatban meghatározó szerepet játszott. Azóta öt alkalommal a felnőtt válogatottban is pályára lépett, mostanában viszont nem kapott meghívót. Ellenpéldaként Zsóri Dániel viszont a magyar U21-es válogatottat választotta.

Tamás Nándor esetében ugyancsak a GSP kongatta meg először, még 2019 novemberében a vészharangot, azt állítva:

a Puskás Akadémia megtiltotta a játékosnak, hogy eleget tegyen az U19-es válogatottba való meghívásnak. Ezt Felcsúton cáfolták, mint ahogy a Sepsi OSK vezetői is.

Diószegi Lászlót megnyugtatták

Diószegi László, az OSK elnöke diverziónak nevezte az újabb akciót, és azt mondta, a profiliga részéről szolidaritásukról biztosították, és megnyugtatták, hogy semmilyen jogalapja nincs egy esetleges pontlevonásnak Tamás szerepeltetése miatt.

A Románia-ellenes magyar stratégia – a romániai tehetségek elszipkázása – vészforgatókönyvét a több erdélyi településen többnyire magyarországi finanszírozással működő futball fiókakadémiák táplálják, amelyek hatékonysága jócskán meghaladja a többi romániai utánpótlás-nevelő műhelyét. Ez alól csak a Gheorghe Hagi által alapított Viitorul klub jelent kivételt, amely ugyanakkor jó kapcsolatot ápol a Puskás Akadémiával, és rendszeres résztvevője a felcsúti rendezvényeknek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.