Saját csapattársai tehetik tönkre Bale utolsó esélyét

Wales számára akár már a tavaszi fordulók után végzetes messzeségbe kerülhet a vb-részvétel, Gareth Bale azonban nem sietne nagy elődjeihez csatlakozni.

2021. 03. 30. 8:59
Bale és Wales bajban lehet
Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wales a legutóbbi, 2016-os Európa-bajnokságon remekül szerepelt, Gareth Bale vezetésével egészen az elődöntőig jutott, ahol csak a későbbi győztes Portugália állította meg a sárkányokat.

Világbajnokságon viszont csak egyszer, 1958-ban járt Wales, így olyan klasszisok pályafutásából maradt ki a vb-szereplés, mint Ian Rush vagy Ryan Giggs. Újabb sikertelen kvalifikációs sorozat esetén pedig valószínű, hogy csatlakozik a nagy elődökhöz Bale is. Elvégre a korábbi Real-játékos formája érezhetően visszaesőben van az elmúlt években, a 2026-os világbajnokság idején pedig már 37 éves lesz.

– Kár lenne tagadni, hogy öregszünk, és könnyen elképzelhető, hogy ez az utolsó selejtezősorozatom. De ez nem befolyásol semmit, az aktuális feladatokra koncentrálok, ráadásul nyáron egy másik nagy torna vár ránk – mondta Bale, a 2021-re halasztott Eb-re utalva, amelyre Wales éppen Magyarország elleni győzelmével kvalifikálta magát, még 2019 őszén.

A vb-szereplés kiharcolása érdekében kedd este nehéz meccset kellene hoznia a walesi csapatnak, ugyanis a sorozatot jól kezdő Csehország ellen kell elmozdulnia a kiinduló nulla pontról. Wales eddigi egyetlen meccsét Belgiumban előnyről veszítette el, míg a csehek vezetik a csoportot az észtek 6-2-es kiütése és a belgák elleni döntetlen után.

A fontos feladat ellenére komoly fegyelmi problémák akadtak a sárkányoknál: három kerettagnak is el kellett hagynia a válogatottat a csapatszabályok megszegése miatt. A 2016-os Eb egyik legzseniálisabb gólját szerző Hal Robson-Kanu, valami két csatártársa, Rabbi Matondo és Tyler Roberts utóbbi, azóta törölt bocsánatkérő posztja alapján minden bizonnyal kilógtak a csapat szállásáról, amit még a koronavírus előtti időkben sem néztek jó szemmel... A támadósor a trió nélkül igencsak foghíjas lehet a csehek ellen.

Waleshez hasonlóan nehéz helyzetből várja a kedd esti selejtezőjét a szintén Eb-résztvevő szlovák válogatott is, amely a Ciprus és Málta elleni döntetlen után papíron sokkal nehezebb ellenfél, az eddig hibátlan mérleggel rendelkező Oroszország ellen kényszerül javítani, hogy megőrizze részvételi esélyét a katari vb-re. A fradista Róbert Makot a lapok a szlovák kezdőcsapatba várják.

Szokatlan ország nevével is találkozunk a százszázalékosok között: Luxemburg egy meccsből egyet nyert, Írország otthonában. Portugália ellen még nagyobb csoda lenne a miniállamtól a győzelem, Cristiano Ronaldóék pedig remélik, hogy ezúttal nem a gólvonaltechnológia elérhetőségén múlik majd a győzelmük.

A kedd esti európai vb-selejtezők

A csoport: Azerbajdzsán–Szerbia (18.00, tv.: Sport2), Luxemburg–Portugália (20.45, tv.: Sport2).

E csoport: Wales–Csehország (20.45), Belgium–Fehéroroszország (20.45).

G csoport: Törökország–Lettország (20.45), Montenegró–Norvégia (20.45), Gibraltár–Hollandia (20.45).

H csoport: Ciprus–Szlovénia (18.00), Szlovákia–Oroszország (20.45), Horvátország–Málta (20.45).

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.