Beleállt a falba a Ferrari, ott ünnepelhetett Leclerc Monacóban

Az otthon versenyző Charles Leclerc, a Ferrari pilótája érte el a legjobb köridőt a Formula–1-es Monacói Nagydíj mai időmérő edzésén, s pályafutása nyolcadik pole pozícióját szerezte meg. Holnap a második helyről Max Verstappen, a Red Bull holland, a harmadikról Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője rajtolhat. A címvédő és hétszeres világbajnok, a pontversenyben jelenleg is vezető brit Lewis Hamilton (Mercedes) csupán hetedik lett az időmérőn.

Magyar Nemzet
2021. 05. 22. 16:50
null
Leclerc Forrás: Twitter/Formula 1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még csütörtökön a Formula–1-es világbajnokság ötödik állomásán, a Monacói Nagydíj első szabadedzésein meglepetésre a Ferrari volt a leggyorsabb, Charles Leclerc jegyezte a legjobb köridőt Carlos Sainz előtt, és a maranellóiak ma a harmadik gyakorláson is jól mentek. Igaz, ekkor már végzett az élen a Red Bull-lal, de a második Sainz, a harmadik Leclerc lett. A hétszeres világbajnok, és a pontversenyben most is vezető csak a hetedik helyen kötött ki a Mercedesszel. Az edzés vége előtt negyedórával Nicholas Latifi (Williams), a végén pedig Mick Schumacher (Haas) is a szalagkorlátnak csapódott, utóbbi autójában komoly károk keletkeztek, és a rendelkezésre álló két óra nem is volt elég arra, hogy az időmérőre üzemképes állapotba hozzák.

A kvalifikáció első szakaszában még Cunoda Juki (Alpha Tauri), Fernando Alonso (Alpine), Nicholas Latifi (Williams) és Nyikita Mazepin (Haas) köszönt el. A kétszeres világbajnok Fernando Alonso fénykorában kétszer is megszerezte a pole pozíciót Monacóban, de az nem mostanában volt... A Q1-ben Valtteri Bottas (Mercedes) volt a leggyorsabb Leclerc előtt, a legutóbb a Spanyol Nagydíjon századik rajtelsőségét elérő Hamilton a hetedik helyen ment tovább. A Q2-ben Esteban Ocon (Alpine), Daniel Ricciardo (McLaren), Lance Stroll (Aston Martin), Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) és George Russell (Williams) esett ki, meglepetésre Sebastian Vettel (Aston Martin) és Antonio Giovinazzi (Alfa Romeo) viszont a kilencedik és a tizedik helyen továbbjutott. Ebben a fázisban Leclerc volt a leggyorsabb Verstappen előtt, Hamilton csúszkálva megint csak a hetedik köridőt autózta.

S jött a mindenről döntő Q3, amelyben Verstappen első próbálkozásával a hétvége legjobb köridejével, 1:10,576 perccel az élre állt, de Leclerc ugyancsak első kísérletével 1:10,346-tal megelőzte. Verstappen nem tudott javítani, Hamilton továbbra is szenvedett, s a kvalifikáció fura véget ért. Leclerc beleállt a szalagkorlátba, az időmérőt piros zászlóval leállították, a monacói pilóta pedig hazai pályán az összetört autójában ünnepelhette pályafutása nyolcadik pole pozícióját, otthon pedig az elsőt. Verstappen bosszús lehetett, mert az első szektorban az abszolút leggyorsabb volt, amikor leállították az időmérőt – már nem tudhatjuk meg, hogy megelőzte-e volna Leclerc-t.

Charles Leclerc az időmérő végén hibázott, de az övé lett a pole pozíció
Fotó: Twitter/Formula–1

– Nagy kár, hogy a falban végeztem, de nagyon boldog vagyok. Viszont a pontokat vasárnap osztják – jegyezte meg Charles Leclerc, aki mögött Verstappen lett a második, Bottas a harmadik, Hamilton pedig csak a hetedik helyről indulhat a holnapi futamon.

A Monacói Nagydíj rajtrácsa:

1. sor:

Charles Leclerc (monacói, Ferrari)

Max Verstappen (holland, Red Bull)

2. sor:

Valtteri Bottas (finn, Mercedes)

Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

3. sor:

Lando Norris (brit, McLaren)

Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)

4. sor:

Lewis Hamilton (brit, Mercedes)

Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

5. sor:

Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo)

6. sor:

Esteban Ocon (francia, Alpine)

Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)

7. sor:

Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo)

8. sor:

George Russell (brit, Williams)

Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

9. sor:

Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

Nicholas Latifi (kanadai, Williams)

10. sor:

Nyikita Mazepin (orosz, Haas)

Mick Schumacher (német, Haas)

A 78 körös Monacói Nagydíj vasárnap 15 órakor kezdődik (tv: M4 Sport).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.