Kozák Danuta meghozta a döntését a pályafutásáról

Kozák Danuta szinte csak úgy, mellékesen elárulta a Koppenhágában vasárnap véget ért kajak-kenu világbajnokságon, hogy 2024-ig folytatja a pályafutását, tehát a tervei szerint ott lesz a párizsi nyári játékokon.

2021. 09. 20. 9:45
KOZÁK Danuta; CSIPES Tamara
Koppenhga, 2021. szeptember 18. Az aranyrmes Csipes Tamara (b) s Kozk Danuta a kajak-kenu vilgbajnoksg kajak kettesek 500 mteres versenynek dntje utn a koppenhgai Bagsvaerd-tavi versenyplyn 2021. szeptember 18-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tokióban győztes, sőt 2016 óta veretlen női kajak négyesünk tagjai értékelték a parton a futamot, azt, hogy a fehéroroszok, ha nagyon kevéssel is, de ezúttal legyőzték őket. Nem tűntek emiatt levertnek a magyar lányok, hiszen idén mégis csak az olimpia volt kimagaslóan az év legfontosabb versenye.

egyszer csak, szinte mellékesen közbevetette:

2024-ig szerződésem van a Ferencvárossal, úgyhogy folytatom!

Noha a magyarok hat aranyat, összesen tizennyolc érmet lapátoltak össze Koppenhágában, mégis talán ez volt a legjobb hír a világbajnokságon.

Ki ne emlékezne arra, hogy Kozák Danuta Tokióban a kamerák előtt összetört, miután egyesben címvédőként csupán negyedik lett, majd miután a négyessel sikerült győznie és megszerezte pályafutása hatodik ötkarikás aranyérmét, láthatóan megkönnyebbült, de határozottan nem beszélt a folytatásról, azt hangsúlyozta, pihenni szeretne, és minél több időt tölteni a kislányával.

A világbajnokság a példa rá, hogy teljesen a szabadság alatt sem állt le, hiszen felkészületlenül aligha szerzett volna egy aranyat (Csipes Tamarával K-2 500-on) és egy ezüstöt a vb-n.

Sőt már a vb-nél is messzebb tekint előre, célba veszi a párizsi olimpiát. A kiváló kajakos ugyan már 34 éves, de nem közhely, így igaz, a kajak-kenu nem a tinik sportja.

A nyolc olimpiai aranyéremmel a kajak-kenu történetének legsikeresebb versenyzője, Birgit Fischer 2004-ben Athéban 42 évesen nyert egy aranyat (a négyessel) és egy ezüstöt (kettesben). Kovács Katalin is elmúlt már 36 éves, amikor Londonból ugyancsak egy-egy arannyal és ezüsttel (szintén a négyessel, illetve párosban) tért haza.

Kozák Danutának ráadásul négy helyett csupán három évet kell várnia a következő olimpiáig. A hazai konkurencia ugyan roppant erős, de a kitartását, elszántságát ismerve miért ne harcolhatná ki a helyét a párizsi csapatban. A jelenléte továbbá kiváló ösztönző a nála fiatalabbnak.

Úgy is fogalmazhatunk, Kozák Danuta szinte egy személyben garancia a női kajakosok sikersorozatának folytatására.

A borítóképen: és Kozák Danuta.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.