Két zárt kapus meccsel megúszták az angolok az Eb-döntőt

Az angol labdarúgó-válogatott a soron következő két hazai mérkőzését az európai szövetség (UEFA) égisze alatt zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani az Európa-bajnokság fináléja során történt szurkolói zavargások miatt. A második meccsre szóló büntetést egy évre felfüggesztették.

Magyar Nemzet
2021. 10. 18. 17:54
UEFA EURO 2020 final - Italy vs England
epaselect epa09337953 England supporters throw a tree as they gather in Leicester Square near Trafalgar Square before the UEFA EURO 2020 Final, in London, Britain, 11 July 2021. England will face Italy in the UEFA EURO 2020 Final soccer match at Wembley Stadium in London on 11 July 2021. EPA/JOSHUA BRATT Fotó: JOSHUA BRATT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A július 11-i londoni Anglia–Olaszország finálé előtt a belépővel nem rendelkező szurkolók összecsaptak egymással és a rendfenntartókkal, majd áttörték a biztonsági kordonokat és legalább százan benyomultak a Wembley lelátóira. A rendőrök közül 19-en megsérültek, az eset kapcsán 49 embert vettek őrizetbe. Ezt követően a hazai drukkerek füttyszóval és bekiabálásokkal zavarták meg az olasz himnuszt, majd tárgyakat dobáltak a pályára, meggyújtottak egy pirotechnikai eszközt, egy személy pedig befutott a pályára a találkozó alatt.

Arról se feledkezzünk meg, hogy az angolok Dánia elleni elődöntője sem volt problémamentes, a drukkerek akkor is kifütyülték az ellenfél himnuszát – de hát tudjuk, arrafelé az a hagyomány –, pirotechnikai eszközöket használtak, és többször is lézerfénnyel zavarták a dán kapus Kasper Schmeichelt. Ezért csupán 30 ezer fontos büntetést kaptak.

Csak összehasonlításképpen: a szeptember 2-i Magyarország–Anglia mérkőzésen a szurkolók nem követtek el erőszakos cselekményt, de kétségtelenül fütyültek az angolok térdeplős szertartása közben és műanyag poharakkal megdobálták Raheem Sterlinget, illetve néhányan rasszista megjegyzést is tettek. Az UEFA nagytestvére, a FIFA lényegében ugyanazt a büntetést szabta ki ezért, mint az Eb-döntőért.

Az Európa-bajnoki finálé rendes játékideje 1-1-es döntetlennel zárult, a hosszabbításban nem született gól, a tizenegyespárbajt pedig az olaszok nyerték, akik 1968 után lettek ismét Európa-bajnokok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.