Messi ellentmondásba keveredett, hogy ki kapja az Aranylabdát

Tegnap hozta nyilvánosságra az Aranylabda-szavazást életre hívó France Football annak a harminc labdarúgónak a nevét, akik idén elnyerhetik a rangos elismerést. A rekordgyőztes Lionel Messi is szerepel a névsorban, de nem saját magára szavazna.

Magyar Nemzet
2021. 10. 09. 9:23
Paris Saint-Germain vs Olympique Lyon
epa09477591 Paris Saint-Germain's Lionel Messi acknowledges the crowd as he leaves the pitch during the French Ligue 1 soccer match between Paris Saint-Germain (PSG) and Olympique Lyonnais in Paris, France, 19 September 2021 (issued on 20 September 2021). EPA/IAN LANGSDON Fotó: IAN LANGSDON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy megírtuk, az Aranylabda harminc jelöltje között Messi is ott van, aki legfőképpen azért lehet újra esélyes a díjra, mert idén megnyerte a Copa Américát az argentin válogatottal. Ez volt Messi első felnőtt tornagyőzelme a nemzeti csapattal, amely az 1993-as Copa-aranya óta először nyert, azóta csak vesztes döntői voltak.

A nyáron a Barcelonából a PSG-be igazolt Messi interjút adott a France Footballnak a harmincas névsor kihirdetése apropóján, és arról beszélt, ő kire adná a szavazatát – mint kiderült, nem magára.

– Nyilvánvalóan két csapattársamra szavaznék, akik rajta vannak a listán: Neymarra és Kylian Mbappéra – adott hangot lojalitásának Messi, bár ez a hozzáállás kissé alá is ássa az Aranylabda presztízsét, hiszen eszerint nem a teljesítmény számít, hanem a kapcsolatok.

Ez különösen azért furcsa, mert Messi később arról beszélt, hogy idén a megnyert címeknek fontos szerepet kellene játszaniuk a díj elnyerésében, és a Neymar–Mbappé páros 2021-ben a Francia Kupán kívül semmilyen jelentősebb trófeát sem nyert, a PSG még a Ligue 1 bajnoki címét is átadta a Lille-nek.

További ellentmondásba keveredett Messi, amikor Robert Lewandowskit és Karim Benzemát emelte még ki.

– Egyénileg Lewandowskinak és Benzemának is kiváló idénye volt, de a végén sokat számít a csapattal való eredményesség – jelentette ki Messi. – Ennek nagy súlyának kell lennie. Ha megnyerted a BL-t, az Eb-t vagy a Copát, az számít. Azt gondolom, hogy az elmúlt években inkább a világ legjobb játékosát kerestük, de most a címeknek is nagy szerepük lesz.

Ha bejön Messi jóslata, akkor aligha az általa kiemelt négy labdarúgó valamelyike lesz a befutó. Lewandowski tavaly triplázott a Bayern Münchennel, és nagy igazságtalanság volt, hogy a járványra hivatkozva a France Football rendhagyó módon nem adta ki az Aranylabdát. A lengyel az előző idényben csupán Bundesligát nyert, és megdöntötte Gerd Müller legendás német gólcsúcsát.

Benzema említése azért is különös, mert fontos címet nem nyert a Real Madriddal, és bár egyénileg valóban jó idénye volt, de nem kiugróan jó, még a La Liga gólkirálya sem ő lett – hanem Messi.

Szóval az argentin kiemelt négy labdarúgót, akik az általa meghatározott győztes logika szerint nem nyerhetnének idén, ellenben ő a Copa-arannyal mégiscsak esélyes lenne. Ravasz…

De ha valóban ez a logika érvényesül, akkor a 2021-ben a Chelsea-vel BL-győztes, az olasz válogatottal pedig Európa-bajnok Jorginho verhetetlennek tűnik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.