Hőstettet végrehajtva nyerte meg a kurszki csatáját a Sopron Basket

Fáradtan, edzetlenül, betegségből éppen felgyógyult, ezért alig terhelhető játékosok sorával érkezett a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga következő mérkőzésére Kurszkba. A Dinamo ezt ki is használta, és a félidőre tizenöt ponttal elhúzott, és úgy tűnt, el is döntötte a meccset. Ekkor azonban a magyar bajnok szinte emberfeletti akarattal harcolva feltámadt, öt perc alatt megfordította az eredményt, kis előnyét végig megtartotta, és nagy bravúrt végrehajtva, 77-73-ra megnyerte a rangadót.

2022. 01. 19. 19:19
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az biztos, hogy a Dinamo Kurszk nagyon tartott a Sopron Baskettől. Az oroszok agyába nyilván mélyen bevésődött a két csapat első találkozója a női Euroliga jelenleg zajló kiírásában, amelyen a magyar csapat az első negyed után 30-9-re vezetett, majd simán meg is nyerte a találkozót, ezért bevetették a lélektani hadviselést is. Levelet írtak Bodnár Péternek, a magyar szövetség főtitkárának, amelyben a szerdai mérkőzés elhalasztását kérték egy nappal. Az örökre rejtély marad, hogy miért nem a soproniakat keresték meg ezzel, a főtitkárnak ugyanis az Euroliga meccseire semmilyen ráhatása sincsen…

Az indok egészen nevetséges volt, és azt állították, ezen a napon csak a tartalékokat tudnák bevetni – ehhez képest természetesen a legjobbjaikkal álltak ki a megtépázott Sopron ellen, amely nem túlzás: teljesen felkészületlenül érkezett a kurszki csarnokba. Gáspár Dávid vezetőedző másfél hónapja nem tudott a teljes keretnek edzést tartani, az elmúlt két hétben pedig kulcsjátékosok sorát parancsolta körön kívülre a koronavírus. A két center, Határ Bernadett és Aby Gay a betegség miatt régóta nem edzett, így utaztak el Kurszkba, de ugyanez igaz Gabby Williamsre is.

 

Gabby Williams a betegsége után is vezéregyéniség tudott lenni. Fotó: Fiba.com

 

Ehhez hozzájárult a viszontagságos, egy napnál is hosszabbra elhúzódott utazás, azaz egy fáradt, megtépázott és edzetlen Sopron Basket állt ki a mérkőzésre, és ez meg is látszott rajta – a szünetben 34-19-re vezetett a hazai csapat. A magyar együttes játékosai rengeteget hibáztak, csak a néhány percre beállt Határ Bernadettnek volt köszönhető, hogy a hátrány nem nőtt nagyobbra húsz perc alatt. Úgy tűnt, sok félnivalója nincs a Dinamónak, mindenki okkal vélte lefutottnak a találkozót – kivéve a soproniakat.

Nem tudni, honnan vették az erőt és a hitet, de a nagyszünet után olyan teljesítményt nyújtottak, amelyet joggal nevezhetünk hősiesnek. Összeállt a játékuk, keményebb lett a védekezésük, és egy 18-0-s (!) rohammal megfordították az eredményt. Az orosz csapatot ezután is csak Natasha Howard tartotta a meccsben, aki már a harmadik negyed végére húsz pont felé járt, és az utolsó negyed döntetlennel kezdődött. Ezután fej fej mellett haladt a két együttes, de zömmel a Sopron vezetett, elsősorban Gabby Willams, Határ Bernadett és az ekkorra feljavult Briann January révén.

 

Briann January az utolsó negyedben lépett elő kulcsemberré. Fotó: Fiba.com

 

Roppant izgalmasan alakult a hajrá: hetven másodperccel a vége előtt hét ponttal vezetett a magyar bajnok, ám a Kurszk nem adta fel. Felzárkózott két pontra, de a Sopron már nem hibázott többet, Jelena Brooks két büntetőjével bebiztosította a hatalmas bravúrnak számító győzelmet. Ez a siker talán sokat segít kimászni abból a gödörből a magyar bajnoknak, amelybe másfél hónapja zuhant. Az Euroligában ez a két pont közel vitte a továbbjutáshoz, és a jövő héten két nagyon nehéz mérkőzésen véglegessé is teheti azt a török Galatasaray és Fenerbahce ellen. A magyar csapat vezeti a B csoportot, de a sok elmaradt mérkőzés miatt egyelőre ez a pozíciója nem biztos.

Az A csoportban a Szekszárd csütörtökön játszott volna a világ legerősebb klubcsapatának tartott Jekatyerinburg otthonában, ám a magyar csapatban annyian kapták el a koronavírust, hogy a találkozót el kellett halasztani.

Borítókép: Határ Bernadett kosarai és labdaszerzései döntők voltak (Fotó: Fiba.com)

Női Euroliga, csoportkör, 12. forduló: Dinamo Kurszk–Sopron Basket 73-77 (19-15, 21-24, 12-27, 17-21). A Sopron Basket pontszerzői: G. Williams 20, Brooks 17, Határ 14, January 11, Varga A. 5, Gay 4, Fegyverneky 4, Jovanovics 2. A Dinamo legeredményesebb játékosa Howard volt 26 ponttal.

Gáspár Dávid: – Nagyon boldog vagyok! A mérkőzés két ellentétes félidőt hozott. Az elsőben nem követtük a megbeszélteket, és sok olyan dologgal foglalkoztunk, ami elvitte a koncentrációnkat. A nagyszünet után már a stratégiát követve, okosan kosárlabdáztunk. A Kurszk remek csapat, nagy kihívás volt ellene játszani. Elismerésem a teljesítményéhez, de nagyon örülök annak, hogy fel tudtunk állni az elmúlt időszak problémái után, amikkel szerte Európában mások is küzdenek.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.