Eltévedt a pályán a karanténból kiszabadult szupersztár

A nagy esélyes Jarl Magnus Riiber bakija után honfitársa, Jörgen Graabak nyerte az északi összetettezők nagysáncos versenyszámát a pekingi téli olimpián.

2022. 02. 15. 12:07
Jarl Magnus Riiber
Jarl Magnus Riiber of Norway competes to win gold during the 10 km Gundersen Normal Hill event of the Men's FIS Ski Nordic Combined World Cup in Ramsau am Dachstein, Austria on December 19, 2021. (Photo by GEORG HOCHMUTH / APA / AFP) / Austria OUT Fotó: GEORG HOCHMUTH / APA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2016-ban, Lahtiban, az északi összetett világkupában furcsa eset történt. Egy tizennyolc éves fiatalember a hajrában meglógott a sportág két bajnokától, Eric Frenzeltől és Vatabe Akitótól, hogy megszerezze első győzelmét a vk-ban. A norvég Jarl Magnus Riiber azonban eltévedt, újabb kört kezdett volna meg a pályán, s mire észrevette hibáját, már csak szabálytalanul tudott a célegyenesbe vágni, amiért utólag kizárták.

Riiber azóta a sportág egyik legnagyobb alakja lett, már negyvennégy vk-sikernél tart, mindössze négy győzelemre a finn Hannu Manninen rekordjától. Egyéni olimpiai érme viszont még nem volt: Phjongcshangban a normál- és a nagysáncos versenyt is a negyedik helyen zárta.

Pekingbe már topfavoritként érkezett, bár a sífutó formája kissé kérdéses volt januári hátfájdalmai után. Ennél azonban nagyobb gondja is akadt: Kínába érkezve pozitív lett a PCR-tesztje. 

Riiber a normálsáncos versenyről lemaradt, nagysáncon viszont már indulhatott, és meg is nyerte az ugrósorozatot. Negyvennégy másodperc előnye volt a második helyezettel szemben, aki ráadásul gyengébb sífutónak számít nála.

Azonban az első kör végén ugyanabba a folyóba lépett, mint annak idején Lahtiban, csak fordítva: most túl korán kanyarodott a célegyenesbe, és rengeteg időt veszített, mire rájött a bakira.

Riibert utolérték az üldözők, majd amikor látta, hogy újra nem lesz érem, teljesen el is engedte a futamot, spórolva a csütörtöki csapatversenyre.

A verseny pedig végül éppúgy óriási hajrával dőlt el, mint a másik pekingi egyéni szám: Jörgen Graabak szinte a semmiből tűnt fel az élmezőnyben az utolsó előtti egyenesben, és mindenkit faképnél hagyott, így visszaszerezve a szám olimpiai bajnoki címét nyolc évvel ezelőtti, Szocsiban aratott sikere után.

Mögötte honfitársa, Jens Luraas Oftebro futott be, míg Vatabe Akito zsinórban a harmadik olimpiáján nyert egyéni érmet, a szocsi és a phjongcshangi ezüst után ezúttal bronzot.

A német Manuel Faisst úgy lett negyedik, hogy eredetileg be sem került hazája olimpiai keretébe, ám Eric Frenzel és Terence Weber pozitív Covid-tesztjei után berántották a versenyre.

Riiber a nyolcadik helyen ért célba, az egyéni olimpiai éremre pedig legalább további négy évet várnia kell.

XXIV. téli olimpia (Peking), északi összetett, nagysánc

1. Jörgen Graabak (Norvégia)

2. Jens Luraas Oftebro (Norvégia)

3. Vatabe Akito (Japán)

Borítókép: Jarl Magnus Riiber (Fotó: APA/AFP/Georg Hochmuth)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.