Érzelmes búcsú a rivaldafénytől Lollobrigida társaságában

A nőknél a holland Irene Schouten, a férfiaknál a belga Bart Swings nyerte a gyorkorcsolya leglátványosabb számát, a tömegrajtos versenyt. A hölgyeknél ezen a viadalon búcsúzott az ötvenéves legenda, Claudia Pechstein, és újabb érmet, ezúttal bronzot szerzett a színészdíva, Gina Lollobrigida unokahúga, Francesca Lollobrigida. Swings a négy évvel ezelőtti ezüst első aranyérmét szerezte, s Belgiumnak is mindössze a másodikat a téli olimpiák történetében.

Magyar Nemzet
2022. 02. 19. 10:55
Germany's PECHSTEIN Claudia skates on her stomach after the Women's Mass Start Final at National Speed Skating Oval in Beijing, China on Feb. 19, 2022. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koji Ito / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP) Fotó: Europress/AFP/Koji Ito
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül a tömegrajtos viadalt rendezik utoljára a gyorskorcsolyaversenyeken a téli olimpián. Ez a leglátványosabb, legizgalmasabb szám, amit részben éppen a rövid pályás szakág egyre emelkedő népszerűsége hívott életre.

Ezzel a versennyel zárta gazdag pályafutását az ötszörös aranyérmes Claudia Pechstein. A 2009-ben két évre eltiltott, 50. születésnapját február 22-én ünneplő német legenda még egyszer, utoljára odatette magát, megnyerte az egyik részhajrát. A végeredményről döntő finist persze már nem bírta, tizennegyedikként – a negyedik legjobb európaiként – ért célba. 

Miután kipihegte magát, hason csúszott a jégen, odafeküdt az öt karika mellé, stílszerűen búcsúzva attól, ami az életében a legfontosabb: az olimpia.

Mondhatni, a papírformának megfelelően a 3000 és 5000 méteren Pekingben már aranyérmes holland Irene Schouten győzött a kanadai Ivanie Blondin előtt. A harmadik helyezett nevét azonban többen megjegyzik: Francesca Lollobrigida szerezte meg a bronzérmet. Az olasz sportoló 3000 méteren második volt.

A névazonosság nem véletlen, az olasz gyorskorcsolyázó a világhírű színészdíva, Gina Lollobrigida unokahúga.

A címvédő Takagi Nana már az elődöntőből sem tudott továbblépni, miután a 16 körös táv utolsó kanyarjában az élen korcsolyázva elesett. Ugyanő csúszott el hasonlóképpen a csapatverseny utolsó kanyarjában is, ez akkor az aranyérmébe került a japán hármasnak.

Sokat vártak erre a belgák

Bart Swings a célban. Fotó: AFP

A férfiaknál a 35 éves Sven Kramer igyekezett megragadni a lehetőséget, hogy Pekingben se maradjon aranyérem nélkül. A négyszeres olimpiai bajnok klasszis megpróbált ellépni riválisaitól a finálén, ám a mezőny utánaeredt és befogta őt. Az esélyesek közül Bart Swings gyűjtött pontokat a három részhajránál – egyszer második, egyszer harmadik lett –, ám így is maradt ereje a befutóra. Az utolsó kört a címvédő Li Szung Hun kezdte meg az élen, de a négy éve ezüstérmes Swings az utolsó méterekre tempót váltott és maga mögé utasította vetélytársait. 

Bart Swings Belgium második aranyérmét szerezte a téli játékok történetében, az elsőért 1948-ig kell visszalapozni a históriás könyvekben.

Kramer végül leszakadva utolsó lett. Ő is búcsúzik, de nem olyan érzésekkel, mint Pechstein.

Gyorskorcsolya, tömegrajtos verseny

Nők:

1. Irene Schouten (Hollandia)

2. Ivanie Blondin (Kanada)

3. Francesca Lollobrigida (Olaszország)

4. Mia Kilburg (Egyesült Államok)

5. Kim Boreum (Dél-Korea)

6. Valérie Maltais (Kanada)

Férfiak:

1. Bart Swings (Belgium)

2. Csung Dzse Von (Dél-Korea)

3. Li Szung Hun (Dél-Korea)

4. Joey Mantia (Egyesült Államok)

5. Danyiil Aldoskin (Orosz csapat)

6. Cucsija Rjoszuke (Japán)

Borítókép: Claudia Pechstein tudja, hogyan illik búcsúzni (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.