Főszerepben a VAR: két büntető és egy piros lap az eredmény

A Chelsea folytatta az európai sikersorozatot a klub-világbajnokságon, hosszabbítás után 2-1-re győzte le a döntőben a Palmeirast.

Magyar Nemzet
2022. 02. 12. 20:15
Palmeiras' midfielder Ze Rafael (C) vies for the ball Chelsea's midfielder Mason Mount (L) and Chelsea's defender Cesar Azpilicueta during the 2021 FIFA Club World Cup final football match between Brazil's Palmeiras and England's Chelsea at Mohammed Bin Zayed stadium in Abu Dhabi, on February 12, 2022. (Photo by Giuseppe CACACE / AFP) / “The erroneous mention[s] appearing in the metadata of this photo by Giuseppe CACACE has been modified in AFP systems in the following manner: [CESAR AZPILICUETA] instead of [Ross Barkley]. Please immediately remove the erroneous mention[s] from all your online services and delete it (them) from your servers. If you have been authorized by AFP to distribute it (them) to third parties, please ensure that the same actions are carried out by them. Failure to promptly comply with these instructions will entail liability on your part for any continued or post notification usage. Therefore we thank you very much for all your attention and prompt action. We are sorry for the inconvenience this notification may cause and remain at your disposal for any further information you may require.” Fotó: AFP/GIUSEPPE CACACE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyedszer játszotta egy brazil és egy angol csapat egymás ellen a klub-világbajnokság döntőjét, s az első három kivétel nélkül 1-0-s végeredményt hozott. A Liverpool a 2005-ös, Sao Paulo elleni veresége után 2019-ben, a Flamengo ellen már megszerezte a trófeát, s hasonló javításra készült a Palmeirasszal szemben a Chelsea, amely 2012-ben a Corinthianstól kapott ki.

Nagy különbség persze, hogy amíg a Palmeiras valóban Dél-Amerikát képviselte a fináléban (a brazilok keretének négy légiósa is a földrészen belülről érkezett), addig a Chelsea-ben négy különböző kontinensről kaptak szerepet labdarúgók. A londoni együttes kispadján ott ült Lőw Zsolt is, de immár eredeti feladatát ellátva, másodedzőként, Thomas Tuchel ugyanis felépült a koronavírusból.

A korábbi években többször előfordult, hogy az európai BL-győztest egy rivális sem állította komoly kihívás elé a klub-vb-n, az idei döntő viszont kiegyensúlyozott játékot hozott, sok pontatlan próbálkozással: az első félidőben a Chelsea tíz, a Palmeiras nyolc lövéssel próbálkozott, de ezek közül csak egy-egy találta el az ellenfél kapuját.

Nem ritka, hogy a torna döntőjének első félideje gól nélkül marad: a legutóbbi két finálé is így alakult.

A második játékrészben viszont ismét jött Romelu Lukaku, aki az elődöntőben a győztes gólt szerezte; a brazilok kapuját fejjel vette be a belga támadó.

Az 1-0-s sorozat azonban nem folytatódott: az angolok brazilja, kezezett a tizenhatoson belül, a VAR segítségével megítélt büntetőt pedig Raphael Veiga értékesítette. Ő lett az első játékos 2009 óta, aki a Libertadores-kupa döntője után a szezonbéli klub-vb fináléjában is betalált.

S további párhuzam volt a dél-amerikai fináléval, hogy szombaton, Abu-Dzabiban sem dőlt el a trófea sorsa a rendes játékidőben, 1-1-gyel fordultak a hosszabbításra a felek.

A ráadás percei nyomasztó Chelsea-fölényben teltek, a Palmeiras kontrából próbált veszélyt kialakítani, sikertelenül. A londoni együttes viszont kapufáig is eljutott, igaz, lesről. A VAR-rendszer sajátossága, hogy mivel nem született gól a támadásból, nem nézték vissza az esetet, így a Kékek jöhettek szöglettel – jelentősége nem volt ennek a furcsaságnak.

A ráadás második félidejében Kai Havertz is megkapta a lehetőséget, amit Veiga: a német játékos, aki a BL-döntő győztes gólját szerezte, azután lőhetett tizenegyest, hogy Azpilicueta lövése Luan kezéről vágódott le. Havertz nem hibázott, a Palmeirasnak pedig nem maradt már ereje.

Luan egy újabb videózás után piros lapot is kapott, a Chelsea pedig, története során először, megnyerte a klub-világbajnokságot. A londoniak 2012-es veresége óta mindig az európai résztvevő ünnepelhetett.

A torna bronzmeccse sokkal simább összecsapást hozott, mint a döntő: a szaúdi Al-Hilal fél óra elteltével már két gól- és két emberhátrányba került, így semmi esélye nem volt az egyiptomi Al-Ahlival szemben.

Klub-világbajnokság

Döntő: Chelsea (angol)–Palmeiras (brazil) 2-1 (0-0, 1-1, 1-1), gólszerzők: Lukaku (54.), Havertz (117., 11-esből) illetve R. Veiga (64., 11-esből); kiállítva: Luan (126.).

Bronzmeccs: Al-Ahli (egyiptomi)–Al-Hilal (szaúdi) 4-0 (3-0), gólszerzők: Ibrahim (8., 17.), Abdelkader (40.), El-Solia (64.); kiállítva: Pereira (14., Al-Hilal), Kanno (28., Al-Hilal).

Borítókép: Nagy csatát hozott a Palmeiras és a Chelsea döntője (Fotó: AFP/Giuseppe Cacace)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.