Román újságírók faggatták Marco Rossit a titkáról

Hosszú interjú jelent meg Romániában, ahol a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát, Marco Rossit kérdezték. A románok irigykedve figyelték a magyarok tavaly nyári Európa-bajnoki szereplését, és kíváncsiak voltak arra, mit kell tenni azért, hogy a legerősebb csapatok ellen is versenyképesek legyenek. Kiderült, volt-e alapja annak, hogy Rossi román kapitány legyen, és természetesen az NB I-ben futballozó, Rossi által honosításra kiszemelt két román futballista ügye is témát szolgáltatott.

Magyar Nemzet
2022. 02. 23. 20:14
ROSSI, Marco
München, 2021. június 23. Marco Rossi szövetségi kapitány a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkõzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két olyan román labdarúgó is szerepel az NB I-ben, akik célkeresztjében vannak, és ha sikerül honosítani őket, magyar válogatottak lehetnek. A Kisvárda szélsőjéről, Claudiu Bumbáról és a Puskás Akadémia középpályásáról, Marius Corburól van szó. A romániai Prosport természetesen az ő helyzetükre is rákérdezett a Marco Rossival készített nagyobb interjúban.

– Bumba jól játszik, amióta Kisvárdára igazolt, érdekes játékos. Meg kell vizsgálnunk, hogyan honosítható, mert ő egy kiváló játékos. Ha honosítható, akkor mindenképpen érdekes lenne a magyar válogatottnak. És nem csak ő. Corbu szintén nagyon izgalmas labdarúgó, az ő esetében viszont nehezebb dolgunk van a honosítással – felelte Rossi.

Meglepőnek tartja-e a magyar szövetségi kapitány, hogy Bumba és Corbu nem tagja a román válogatottnak – tették fel a következő kérdést a témában.

– Romániának, mint mindig, van merítési lehetősége. Az utóbbi években ugyan nem ment olyan jól nekik, de most is vannak jó játékosaik. Az, hogy eddig nem hívták be őket a válogatottba, nem jelenti azt, hogy erre a jövőben sem kerülhet sor. Magyarországon játszik még Adrian Rus is, aki szintén jó labdarúgó, ő például már többször kapott meghívót Romániában.

Arról is kérdezték Rossit, hogy volt-e ajánlata Romániából, lenne-e kedve ott edzői munkát vállalni.

– Igazság szerint nem kaptam konkrét ajánlatot, csak mindig kérdezgették, hogy miért nem jövök ide dolgozni. Az Eb után sok ajánlatom volt, de hosszú távú szerződést kötöttem a magyar szövetséggel, és azt mindenképpen szeretném kitölteni a végéig. Persze tudjuk, hogy az életben és a futballban is minden megváltozhat, ha nem úgy alakulnak az eredmények. 

Mindenesetre azt biztosan állíthatom, hogy szeretnék még klubnál dolgozni, hiányzik a mindennapi edzések és heti meccsek ritmusa. De még három és fél évig a magyar válogatotté vagyok, és csak erre a feladatra koncentrálok.

Romániában egyébként tavaly nyáron a legendás edző, Mircea Lucescu állt elő azzal a javaslattal, hogy Marco Rossit kellene elcsábítani Magyarországról szövetségi kapitánynak. Kettejüknek van közös múltja, hiszen Lucescu Rossi edzője volt a Bresciánál.

– Olvastam a nyilatkozatát, és jólestek a szavai, hiszen ez azt jelenti, hogy nagyra értékel engem – jegyezte meg Rossi. – Ha valakit az országod válogatottjának élére javasolsz, az azt jelenti, hogy megbecsülöd őt, és ha tőle érkezett ez a felvetés, aki az egyik legjobb edző, akkor ez még fontosabb.

Az interjúban kitértek a magyar válogatott előtt álló kihívásokra is, hiszen a Nemzetek Ligájában Anglia, Olaszország és Németország lesz az ellenfél.

– Papíron az ilyen szintű csapatok ellen szinte lehetetlen nyerni – állapította meg Rossi. – Erősebbek, többet birtokolják a labdát. Taktikailag tökéletes játékot kell játszanunk, fizikailag és mentálisan is tökéletes állapotban kell lennünk. Ha így van, akkor reménykedhetsz, hogy az ellenfél nem a legjobb játékát nyújtja. És persze nem szabad megijedni attól, hogy milyen nevek játszanak a túloldalon. Minden bizonnyal ez volt a titkunk az Eb-n is. Nem lehet azt csak a szerencsére fogni, mert az forgandó. 

Szerencsés vagyok, mert nem volt nagy tragédia az életemben, gyönyörű családom van és a szenvedélyem a munkám. De az elmúlt tíz évem nem lehetett csak szerencse.

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.