Megvan a magyar bajnok ellenfele az Euroliga elődöntőjében

Teljes lett a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjének, a Final Fournak a mezőnye. Kiderült, hogy az egyik elődöntőben a Sopron Basket ellenfele a spanyol Perfumerias Avenida Salamanca lesz április 8-án, a másik ágon pedig a török Fenerbahce és a ZVVZ USK Praha játszik majd az április 10-én sorra kerülő döntőbe jutásért.

Magyar Nemzet
2022. 03. 20. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenfélre várt a Sopron Basket, és megkapta: a Perfumerias Avenida Salamanca lesz az ellenfele a női kosárlabda Euroliga Final Fourjában a döntőbe jutásért. A spanyol csapat az olasz UNI Gironával vívott párharcot, amely szombat estig 1-1-re állt, akkor viszont Salamancában 74-65-ös hazai győzelem született, és így a házigazda 2-1-gyel bejutott a négyes döntőbe.

A Sopron és a Salamanca párharca több érdekességet is rejt magában. Az egyik az, hogy megismétlődik a tavalyi elődöntő, ugyanis egy éve az isztambuli Final Fourban is ők játszottak egymással az egyik ágon a fináléért. Akkor a spanyolok 72-61-re nyertek, majd a döntőben kikaptak 78-68-ra a Jekatyerinburgtól, és a második helyen zártak. Akkor a magyar bajnok negyedik lett, miután a bronzéremért vívott találkozón 64-58-as vereséget szenvedett a török Fenerbahcétól.

 

Fotó: Fiba.com

A másik érdekesség az, hogy a Perfumerias Avenida vezetőedzője az a Roberto Iníguez, aki 2017 nyarától 2019 májusáig éppen a soproniak kispadján ült, kétszer is bevitte őket a Final Fourba, és ott egy második, majd egy negyedik helyet szerzett velük. Utódja, Gáspár Dávid a tavalyi negyeddöntőben alulmaradt az elődjével szemben, most itt az idő a visszavágásra.

Mindez ezt is jelzi, hogy a Sopron Basket roppant stabilan tagja a kontinens elitjének a sportágban. Az utóbbi öt kiírásból négyszer eljutott a négyes döntőbe, az ötödik alkalommal ezt nem tehette meg, mert 2020-ban a járvány miatt félbeszakadt a sorozat, és nem is fejeződött be. A másik ágon a Fenerbahce és a cseh ZVVZ USK Praha csap majd össze az elődöntőben. Újabb érdekesség, hogy miként fentebb is láthattuk, a Fenerbahce, a Salamanca és a Sopron Basket egy éve is ott volt a legjobb négy között, azaz nehéz betörni ebbe az elitbe. Az egyetlen hiányzó a kontinens mai egyeduralkodója, a Jekatyerinburg, amely ezúttal is biztosan ott lenne a Final Fourban, ha az orosz csapatokat vele együtt a FIBA nem zárja ki az orosz-ukrán háború miatt.

Az Euroliga elődöntőit a FIBA honlapja szerint április 8-án, pénteken, a helyosztókat pedig 10-én, vasárnap játsszák le, a helyszínről később dönt a nemzetközi szövetség.

Borítókép: Jelena Brooksra kulcsszerep vár majd a Final Fourban (Fotó: Fiba.com)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.