Moszkva ismét a rossz oldalra került a FIFA-nál

Sok más nemzetközi sportszervezethez hasonlóan a FIFA is felfüggesztette Oroszországot, ami lényegében az orosz labdarúgó-válogatott vb-selejtezőből való kizárását is jelenti. A drasztikus lépés ritka, de nem példa nélküli a futballtörténelemben.

2022. 03. 02. 6:14
orosz labdarúgó válogatott
Szentpétervár, 2021. június 16. Az orosz válogatott tagjai a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság B csoportjának második fordulójában játszott Finnország - Oroszország mérkõzés kezdete elõtt a szentpétervári Gazprom Arénában 2021. június 16-án. Fotó: MTI/EPA/REUTERS/Anton Vaganov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valószínűleg minden futballrajongó kívülről fújja az 1992-es Európa-bajnokság történetét: Jugoszláviát a délszláv háború miatt néhány nappal a torna rajtja előtt zárták ki az Eb-ről, a beugró Dánia pedig megnyerte a viadalt. Jugoszlávia ezután az 1994-es világbajnokság selejtezősorozatában sem vehetett részt, ahogy a szintén ENSZ-szankciók alatt álló Líbia sem. Néhány évvel később, a koszovói válság idején már nem volt hasonló szigor az immár „kis” Jugoszláviával szemben, sőt a válogatott éppen Horvátországban, rendkívül feszült meccsen vívta ki az Eb-részvétel jogát.

1992-ben a dánok maximálisan kihasználták a váratlan lehetőséget (Fotó: AFP/Patrick Hertzog)

A világbajnoki selejtezőkről pedig ­azóta sem volt hasonló visszhangot kiváltó kizárás, egészen az idei eszten­dőig. Akadt ugyan egy-egy ázsiai vagy afrikai válogatott, amelyik nem fejezhette be a selejtezőt, ám ezeknek okai nem kötődtek a világpolitikához, futballszövetségek belső ügyeiről volt szó.

A 2002-es világbajnokság selejtezőjéből például azért zárták ki az addig kiválóan szereplő Guineát, mert az ország sportminisztere a FIFA háromszori felszólítására sem állította vissza pozíciójukba a helyi futballszövetség tisztviselőit.

S a jugoszlávok esete előtt sem volt túl gyakori a politikai alapú szankció.

Amikor 1938-ban Németország bekebelezte Ausztriát, a FIFA úgy alkalmazkodott, hogy a sógorok helyét üresen hagyta a vb-mezőnyben, az osztrák játékosok pedig játszhattak a német válogatott színeiben.

A második világháború után már nem volt ilyen elnéző a FIFA, vesztes nemzetként Németország és Japán nem nevezhetett az 1950-es világbajnokságra. Sokkal tovább tartotta magát a Dél-afrikai Köztársaság eltiltása: az ország az 1966-os vb-re nevezett először, ezt azonban a társadalom súlyosan diszkriminatív berendezkedése miatt a FIFA visszautasította, s az ország csak az apartheid rendszer bukása után, az 1994-es tornára selejtezhetett először.

Amikor azonban nem volt egyértelmű nemzetközi iránymutatás, a FIFA igyekezett megmaradni a futballpályánál, és elvárta a meccsek lebonyolítását. Az oroszok nem véletlenül hozakodnak most elő az 1974-es világbajnokság pótselejtezőjével. A szovjeteknek Chile ellen kellett volna kiharcol­niuk a részvétel jogát, csakhogy a párharc előtt a dél-amerikai országban puccsal megdöntötték a szovjetbarát Salvador Allende uralmát.

A puccsot véres leszámolás követte, az Augusto Pinochet vezette új rezsim pedig a santiagói nemzeti stadiont használta börtönként és kivégzések helyszíneként. A FIFA mégis játékra alkalmasnak nyilvánította a helyszínt.

A szovjetek viszont nem voltak hajlandók Chilébe utazni, s ebből sült ki a bizarr végkifejlet: a chileiek felálltak a pályára, középkezdés után végigvitték az üres félpályán a labdát, majd gólt lőttek.

A szovjeteket kizárták, ­Chile utazhatott a vb-re.

S erre mondják az oroszok, hogy nincs következetesség a FIFA-nál: akkor az erőszak ellen tiltakozó Szovjetunió húzta a rövidebbet, most a lengyelek, a svédek és a csehek tiltakoznak az ukrajnai események ­miatt, és ismét az oroszok járnak pórul.

Rendszeres megoldása a FIFA-nak, hogy a háborús helyzettel küzdő országoknak külföldön kell játszaniuk papíron hazai meccseiket is: az 1986-os vb előtt ezt Irán és Libanon nem vállalta, ezért visszalépett, Irak viszont elfogadta a feltételeket, és megvívta története eddigi egyetlen sikeres selejtezősorozatát.

Valószínűleg most az oroszok is az utóbbi utat választanák, de ha nem rendeződik villámgyorsan az ukrajnai konfliktus, akkor nem lesz döntési lehetőségük.

Borítókép: Az oroszoknak álom maradhat a vb-szereplés (Fotó: MTI/EPA/Reuters/Anton Vaganov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.