Visszavonult a kétszeres olimpiai bajnok magyar kajakozó

Bejelentette visszavonulását Fazekas-Zur Krisztina, kétszeres olimpiai, nyolcszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok kajakozó.

Magyar Nemzet
2022. 03. 15. 10:05
Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerettem volna még ezt az évet végigcsinálni, de már nem fér bele – nyilatkozta a Kossuth rádió Sportvilág című műsorában a 41 éves sportoló, akit az MTI idézett. – Nem tudom belerakni azt az energiát, ami ahhoz kell, hogy az ember sikeres legyen, mert a mindennapi életem elsiklott a gyerekek és a munka felé.

Fazekas-Zur Krisztina hangsúlyozta, nem hiszi, hogy folytatni fogja a sportot, csak ezt nehéz kimondani egy olyan szerencsétlen év után, mint 2021, amikor nem úgy jöttek össze számára a dolgok, ahogy szerette volna:

– Tavaly sem sikerült csapatba kerülnöm, pedig úgy gondolom, sokat edzettem. Az agyamat sem tudom már annyira odarakni a mindennapi dolgok mellett, amennyire kellene – magyarázta a sportoló, aki korábban éppen arról beszélt, hogy amit fizikailag elveszít a kora miatt, azt fejben nyeri vissza a tapasztalatával.

Fazekas-Zur 2012-ben Londonban Szabó Gabriellával, Kozák Danutával és Kovács Katalinnal, 2016-ban Rio de Janeiróban pedig Szabóval, Kozákkal és Csipes Tamarával lett olimpiai bajnok a kajak négyesek 500 méteres versenyében. Emellett nyolcszoros világ- és hétszeres Európa-bajnok.

A sikeres kajakozó 2010 óta az Egyesült Államokban él, férje, Rami Zur egyben az edzője is volt, két kisfiuk született, a nagyobbik 2014-ben, a kisebbik 2018-ban. 2019 decemberében győri klubja közölte Fazekas-Zurral, hogy nem tudja tovább támogatni, de ő folytatta, mert szeretett volna kijutni a tokiói olimpiára, amelyet a világjárvány miatt tavaly rendeztek meg. Ez a terve azonban nem sikerült.

Egy ideje komoly nyaki porckorong-sérüléssel is küzdött, erről most elmondta, hogy műtétre nem volt szüksége, és mivel jelenleg nem végez olyan edzésmunkát, mint korábban, nincsenek panaszai sem.

Borítókép: Fazekas-Zur Krisztina (Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.