Guardiola: Nem megyek bele ilyen buta vitákba

Az Atlético Madridnak az egyik manchesteri klubot már sikerült kiejtenie, ha ezt a City ellen is szeretné elérni, azt ma megalapozhatja Angliában a labdarúgó Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első felvonásán. A Benficára is egy angol topcsapat elleni mérkőzés vár, a portugálok a Liverpoollal csapnak össze.

2022. 04. 05. 7:30
Burnley FC vs Manchester City
epa09865744 Manchester City manager Pep Guardiola reacts during the English Premier League soccer match between Burnley FC and Manchester City in Burnley, Britain, 02 April 2022. EPA/PETER POWELL EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications Fotó: PETER POWELL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az Atlético Madrid a Cityt is legyűri, 1977 óta nem látott bravúrt vihet véghez. Negyvenöt éve a Juventus volt képes arra, hogy mindkét manchesteri klubot kiejtse a nemzetközi porondon egy idény során. A Matracosok a kihívás első részét már teljesítették a United búcsúztatásával a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, de a City várhatóan nagyobb falat lesz a legjobb nyolc között.

Az angol címvédő a fantasztikus idénykezdet után két számjegyű előnyt tékozolt el a Premier League-ben, már csak egy ponttal vezet a Liverpool előtt. Nem állíthatjuk ugyanakkor, hogy Pep Guardiola gárdája nincs jó formában, az elmúlt hét meccsén nem talált legyőzőre, a BL-ben tizennyolc mérkőzésből álló hazai veretlenségi szériánál tart, és a nyolcaddöntőben kegyelmet nem ismerve gázolt át a Sportingon (összesítésben 5-0). A spanyol klubok ellen viszont nem jó a mérlege: kieséses párharcai közül négyet elbukott, csupán kettőt tudott megnyerni, az Atléticóval először találkozik. A madridiak csapatkapitányát nem érdeklik a statisztikák, szerinte a City a végső diadalra is esélyes.

– Ők a sorozat egyik legfőbb esélyesei. Az előző idényben nagyon közel jártak hozzá, hogy megnyerjék a Bajnokok Ligáját. Kiváló edzőjük és futballistáik vannak, remekül játszanak, ugyanakkor mi szeretjük az ilyen kihívásokat – jelentette ki Koke.

 

Az Atlético Madrid is jó formában van: legutóbbi hat találkozóját megnyerte, az Alavést szombaton 4-1-re verte. A BL-ben hazai pályán döcögött a szekere, vendégként viszont már háromszor is diadalmaskodott – legutóbb éppen Manchesterben. A két vezetőedző egymás nagy tisztelője, azonban közös történelmük igencsak kurta, mindössze háromszor csaptak össze, a csatákból kétszer Guardiola, egyszer Diego Simeone került ki győztesen. A manchesteriek vezetőedzője csapata szombati, Burnley elleni 2-0-s sikere után madridi kollégáját dicsérte:

– Simeone a kieséses szakasz mestere. Sok kisebb meccs zajlik a pályán a mérkőzések során, és Simeone mindet az irányítása alatt tartja. Az igazat megvallva jobban izgulok az Atlético elleni, mint a Liverpool elleni találkozó miatt – utalt Guardiola csapata vasárnapi Premier League-meccsére, amely a bajnoki cím megszerzése szempontjából kulcsfontosságú lehet.

A katalán szakember hétfői sajtótájékoztatóján a spanyolok taktikáját elemezte, s visszavágott egy újságírónak, aki felvetette, egyes vélemények szerint a City gyönyörűen, az Atlético viszont borzalmasan játszik:

Nem megyek bele ilyen buta vitákba. Mindkét edző meg akarja nyerni a meccset, ha ez nekik sikerül, az azt jelenti, hogy ők csinálták jól, ha mi győzünk, akkor pedig mi 

– húzta alá Guardiola. – Sok ember rosszul látja a madridiak játékát, amely sokkal támadóbb szellemű, mint azt egyesek gondolják. Nem vállalnak felesleges rizikót, a játékosok mindig tudják, mit kell tenniük, minden helyzetre felkészítették őket.

Egyébként is, mit jelent a csúnya játék? A csapatom 1-0-ra nyert az Old Traffordon, és Bernando Silva öt percet töltött el a szögletzászlónál. Az nem csúnya játék, csak védtük az eredményt.

Okkal jutottak a legjobb nyolc közé

A „bajnoki döntő” előtt a Liverpoolnak is kedden lesz fellépése. Jürgen Kloppnak mérkőzése még nem volt Lisszabonban, de élete egyik legjobb, futballhoz kapcsolódó döntését ott hozta meg. A portugál fővárosban vakációzott, amikor 2015 őszén elfogadta a Vörösök ajánlatát. A német menedzser most a Benfica ellen gyarapíthatja a lisszaboni kellemes emlékei számát. Erre minden esélye megvan, hiszen a Liverpool eredményei idén nem sok kívánnivalót hagynak maguk után: mindössze egy meccset, az Inter elleni nyolcaddöntő visszavágóját veszítették el 2022-ben, legutóbbi négy találkozójukat kapott gól nélkül, győztesen hozták le, megnyerték a ligakupát, és versenyben vannak további három trófeáért. Klopp hétfői sajtótájékoztatóján azt üzente a klub szurkolóinak, élvezzék a jelenlegi helyzetet, majd a Benfica méltatásával folytatta:

– Bejutottak a legjobb nyolc közé a Bajnokok Ligájában. Azt mondhatnánk, kegyes volt hozzánk a sors, hogy velük kerültünk össze, de közben ők is okkal jutottak el idáig. Meg kell adnunk nekik a kellő tiszteletet. Nehéz mérkőzésekre számítok – fogalmazott.

Klopp már a BL negyeddöntős párosítások kisorsolása után is arra figyelmeztetett, hogy a Benficát nem szabad leírni. A portugál bajnokság harmadik helyén álló együttes főpróbája ugyan nem sikerült tökéletesre, pénteken 3-2-re kikaptak a negyedik Braga otthonában, de azelőtt nyolc meccsen veretlenek maradtak, és a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőben is egy esélyesebbnek tartott csapatot, a csoportkör során parádézó Ajaxot búcsúztatták 3-2-es összesítéssel.

Korábban pedig már a Liverpool orra alá is sikerült borsot törnie, igaz, annak már bő másfél évtizede. A Benficánál  megpróbálnak erőt meríteni a 2006-os sikerből, amikor kettős győzelemmel a nyolcaddöntőben kiejtették a BL-címvédőjét:

– 2006-ban a Liverpoollal csaptunk össze, a címvédővel, és mi jutottunk tovább – idézte fel Luisao technikai igazgató. – A Liverpool rettentő erős csapat. Kiváló védői vannak, de az igazi erőssége a támadósora.

BL-negyeddöntő, 1. mérkőzés: 
Manchester City–Atlético Madrid 21.00 (tv: M4 Sport)
Benfica–Liverpool 21.00 (tv: Sport 1)

Borítókép: Pep Guardiola (Fotó: EPA/Peter Powell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.