„Ő volt a keresztapa” – Rooney elárulta a Manchester United baját

Nemcsak edző volt a Manchester United élén Sir Alex Ferguson, hanem keresztapa. José Mourinho szétválasztotta az akadémiát és az első csapatot. Mauricio Pochettino lenne az alkalmas jelölt. Ő maga nem akar Frank Lampard sorsára jutni. Wayne Rooney egy angliai interjúban beszélt minderről.

Magyar Nemzet
2022. 04. 05. 8:50
Derby County v Sheffield United - Sky Bet Championship
Wayne Rooney, manager of Derby County during the Sky Bet Championship match between Derby County and Sheffield United at the Pride Park, Derby on Saturday 15th January 2022. (Photo by Jon Hobley/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: AFP/Jon Hobley
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása óta jelenleg Ralf Rangnick a hetedik vezetőedző, aki megpróbálja gatyába rázni a Vörös Ördögöket, de mindannyiuk bicskája beletört ebbe a küldetésbe, a United azóta sem nyerte meg a Premier League-et, és a 2017-es Európa-liga-győzelem ellenére a nemzetközi porondon sem számít olyan jelentős tényezőnek, mint korábban.

– Ferguson olyan volt, mint egy keresztapa, nemcsak a játékosok, hanem a stáb és az akadémia szemében is, ő volt mindennek a tetején – emlékezett vissza a Daily Mail cikkében Wayne Rooney, a Manchester United történetének gólrekordere, aki 402 mérkőzésen szerepelt a csapatban a skót edzőlegenda irányítása alatt. – Amikor elvesztesz egy ilyen személyiséget a klub éléről, és valaki más érkezik a helyére, az óriási változás.

Ferguson helyét David Moyes vette át, aki nem csak abban hasonlított a nagy elődre, hogy ő is skót, hanem állítólag maga Ferguson szemelte ki az utódjának. Egy évet sem élt meg a csapat élén, 51 meccs után távozott.

– Moyesnak nagyon nehéz dolga volt, lényegében lehetetlen volt Fergusont pótolnia. Hatéves szerződést kapott, meg akarták adni neki az időt, de egyszerűen nem működött – mondta Rooney. – Amikor Ferguson távozott, mindenki kicsit csendben magába roskadt, hiába nyertük meg a bajnokságot abban az idényben.

Mi volt a gond Mourinhóval?

Nagynevű edzők érkeztek az Old Traffordra, különösen Louis van Gaaltól és José Mourinhótól várták a felemelkedést a szurkolók, de egyikük sem tudott tartós sikereket elérni.

– Úgy gondolom, hogy a játékosok alkalmazkodni tudtak Van Gaalhoz, ami nem volt könnyű a módszerei miatt, és aztán Mourinhóhoz is – fogalmazott Rooney. – De közben az első csapat és az akadémia közti távolság megnőtt, főleg Mourinho idején. Olyan volt, mint egy válás az első csapat és akadémia között.

Rooneynak ötlete is van arra, hogy ki lenne a megfelelő személy a Manchester United vezetésére: Mauricio Pochettino, aki jelenleg a Paris Saint-Germain edzője.

– Ismeri a Premier League-et, a Tottenhamnél felépített sok fiatal játékost, csakúgy mint korábban a Southamptonnál. Ha én választhatnék, Pochettinót választanám, és időt adnék neki – jelentette ki Rooney, aki maga is edzőként dolgozik már.

Edzőként is az Everton és az MU a célja

2020-ban még játékosként a másodosztályú Derby Countyba tért haza az Egyesült Államokból, ahol a DC Unitedben többek közt Stieber Zoltán csapattársa volt. A Derbyben már nemcsak csatárként számítottak a góljaira, hanem Philip Cocu vezetőedző mellett az edzői szakmába is elkezdett beletanulni. Miután 2020 novemberében a hollandot menesztették, Rooney átvette az irányítást. Nem áll jól a csapata, az utolsó előtti helyen áll a Championshipben.

– Edzőként két nagy álmom van: az Evertont és a Manchester Unitedet irányítani – vallotta be Rooney. – Világéletemben Everton-szurkoló voltam, a Unitedben pedig 13 évet futballoztam. Úgy érzem, ha folytatom, amit elkezdtem, a tanulást és a fejlődést, akkor egy nap a jövőben szívesen mennék ehhez a két csapathoz. 

Hinned kell magadban, de közben a megfelelő helyen is kell lenni. Szerintem én most a megfelelő helyen vagyok a Derbynél, ahol tanulhatok mint edző.

Rooney ezután megjegyezte, hogy már lett volna lehetősége állásra pályázni az Evertonnál, de nem akart abba a folyóba lépni, mint Frank Lampard a Chelsea-nél, akinek a klub korábbi legendás játékosaként mindössze 84 meccs adatott meg edzőként a Stamford Bridge-en (Lampard most egyébként az Evertont vezeti).

– Megértem, hogy Lampard miért vállalta el a Chelsea-t, nagyon nehéz nemet mondani egy ilyen felkérésre – jegyezte meg Rooney. – De egy ilyen nagy csapatnál biztosnak kell lenned abban, hogy eljött a megfelelő idő, hogy készen állsz a csapat előre mozdítására. Amikor az Evertonhoz hívtak, egyrészt volt állásom, másrészt még mindig csak tanulok, nem éreztem azt, hogy ez a megfelelő idő.

Borítókép: Wayne Rooney (Fotó: AFP/Jon Hobley)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.