Az angolok elpáholása irányt mutat itthon a pingpongosoknak is

Hat nappal az 5. ifjúsági asztalitenisz-világfesztivál kezdete előtt megtartotta az esemény felvezető sajtótájékoztatóját a szervezőbizottság: a győri városházán Dézsi Csaba András, a viadalnak otthont adó megyeszékhely polgármestere, Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, a sportág nemzetközi szervezetének (ITTF) alelnöke, Vígh Zsolt, a szervezőbizottság társelnöke, valamint Hajtó Péter regionális programigazgató és Zsegora Zsófia regionális igazgató szolgált a legfrissebb információkkal.

Magyar Nemzet
2022. 06. 15. 19:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A június 21-én felkészítő edzőtáborral és nemzetközi edzői szemináriummal kezdődő, majd másnap a versenyekkel folytatódó, június 26-áig tartó világfesztiválra húsz ország 232 fiatalja nevezett. A győri Olimpiai Sportparkban rendezendő, mindkét nemben öt korosztályban (U11, U13, U15, U17, U19) kiírt viadalon egyesben, párosban és csapatban mérhetik össze tudásukat a fiatalok, akiket kiegészítő programok sokasága vár a folyók városában.

A hasonló események sorában a mostani az ötödik magyarországi viadal lesz: 1989-ben és 1990-ben a régi Budapest Sportcsarnok, 2000-ben és 2002-ben pedig Tiszaújváros adott otthont a mindannyiszor, és most Győrben is Herendi Ivánnak, a BVSC-Zugló korábbi szakosztályelnökének kezdeményezésére megvalósuló, a maga nemében egyedülálló seregszemlének.

Éppen két évtizedes szünet után állhatnak tehát újra asztalokhoz a fiatalok a világfesztivál keretében, melynek szervezői a mai sajtótájékoztatón arról számoltak be: minden előkészület a tervek szerint halad, és a jövő kedden megkezdődhet a különleges utánpótlásprogram.

Dézsi Csaba András, Győr polgármestere kiemelte, hogy a város nagy lehetőségeket lát a nívós sportrendezvények vendégül látásában, és ő maga egy percig sem hezitált, amikor a szervezők azzal keresték meg, hogy az Olimpiai Sportpark legyen a világfesztivál helyszíne. Hozzátette: azután pláne nem, hogy az esemény egyik fővédnökével, a négyszeres világbajnok Jónyer Istvánnal néhány labdamenetet is válthatott.

A sportág Győrben egyébként is rendkívül népszerű, ráadásul a paraválogatott bázisa. Az esemény turisztikai jelentősége is jelentős, miközben ideális kapcsolódási pontot jelent a sport és a kultúra között. A szervezőcsapat tapasztalt, nagy tudású szakemberekből áll, úgyhogy kétségem sincs afelől: a húsz országból érkező tizenévesek felejthetetlen napokat töltenek majd nálunk.

A tájékoztatón szóba került a magyar futballisták angolok felett aratott előző esti, 4-0-s, wolverhamptoni diadala is. Dézsi Csaba András erre így reflektált:

– A labdarúgóink kapcsán állandóan nosztalgiáztunk, mindig Puskásékat meg a londoni 6-3-at emlegettük, hogy azt lehetetlen lesz megismételni. És lám, sikerült! Miért ne sikerülhetne ugyanez asztaliteniszben is? Miért ne születhetnének új Jónyerek, Klampárok, Gergelyek? És miért ne éppen nálunk, a világfesztiválon figyelhetnénk fel rájuk először?

Nátrán Roland, a hazai szövetség elnöke, a sportág nemzetközi szervezetének alelnöke visszatekintett a múltba:

– Győrben biztosan a jövő nagy játékosait láthatjuk, ahogyan történt ez annak idején, a Budapest Sportcsarnokban, majd Tiszaújvárosban is, ahol olyan későbbi extraklasszisok tűntek fel, mint a háromszoros olimpiai és hétszeres világbajnok, kínai Zhang Ji-ke, a hatszoros Eb-aranyérmes, fehérorosz Vlagyimir Szanszonov, vagy éppen a hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina.

Nátrán Roland megemlítette, hogy a nemzetközi szövetség, az ITTF szándéka egybeesik a világfesztivált filozófiájával.

– Ez az esemény a nyolcvanas évek végén messze megelőzte a korát azzal, hogy a hagyományos versenyeknél jóval többet nyújtott az utánpótlásnak, és a jelek szerint mára nemzetközi szinten is felismerték: a tizenévesek számára az élmény az, ami igazán maradandó.

Décsi Csaba András és Nátrán Roland:

Fotó: Mura László

Vígh Zsolt, a szervezőbizottság társelnöke, a paraasztalitenisz-válogatott szakágvezetője már a jövőt is előrevetítette:

– Azt szeretnénk, ha a mostani viadal csak a kezdet lenne. Hosszú távú projektbe kezdtünk Győrben, és azon leszünk, hogy ez a sportági ünnep a folytatásban is otthonra leljen a városban.

A június 22-én kezdődő versenyek előtti napon, kedden nemzetközi felkészítő edzőtábort tartanak a résztvevőknek, és erre a programra több mint száz játékos jelentkezett. Hogy a fiatalok jó kezekben lesznek, arra garancia a tréningeket vezető szakemberek személye: Tóth Krisztina, Karsai Ferenc és Aranyosi Péter vezetésével zajlik majd a munka.

Hajtó Péter regionális programigazgató, a Starbrand Rendezvényszervező Iroda kulturális igazgatója és Zsegora Zsófia regionális igazgató a világfesztiválhoz kapcsolódó egyéb eseményekről informálta a jelenlévőket. Tájékoztatásuk szerint a Széchenyi téren tartandó megnyitó- és záróünnepségen az ismert műsorvezető DJ Dominique, azaz Várkonyi Attila lesz a hangulatfelelős, és fellép mások mellett az énekes Freddie, azaz Fehérvári Gábor. A számos fakultatív szabadidős lehetőség mellett a fiatalok – és a helyi érdeklődők – nyílt sportnap keretében betekintést nyerhetnek a fogyatékkal élők sportjába is.

A világfesztivállal kapcsolatos minden további tudnivaló megtalálható a viadal hivatalos honlapján.

Fotó: Mura László

Borítókép: Húsz ország versenyzői állnak asztalhoz (Forrás: Worldfestival2022.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.