Roberto Carlos rácáfolt a fizika törvényeire

Huszonöt évvel ezelőtt ezen a napon rúgta Roberto Carlos azóta is többször felidézett káprázatos szabadrúgásgólját, ami – miként mesél róla – megváltoztatta az életét.

Magyar Nemzet
2022. 06. 03. 9:32
null
19750684 Fotó: Szwarc Henri
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1998-as világbajnokságra készülve Franciország különleges kupát rendezett. A négy résztvevős – Franciaország, Anglia, Olaszország, Brazília – Tournoi de France egyedi esemény volt, nem lett folytatása, s még abban az évben megrendezték a Konföderációs Kupát, ami – amíg el nem törölték – a világbajnokság főpróbája volt.

Utólag mégis azt mondhatjuk, kár lett volna kihagyni ezt az eseményt, mert ezen született a labdarúgás történetének egyik legkülönösebb gólja.

Kereken huszonöt esztendeje, 1997. június 3-án, a francia–brazil nyitómeccsen a vendégek úgy 35 méterre Barthez kapujától jutottak szabadrúgáshoz. Roberto Carlos már akkor is félelmetes szabadrúgáslövő hírében állt, ezért a franciák kopasz kapusa, biztos, ami biztos, négytagú sorfalat állított. Ami azonban ezután következett, arra ő sem számított.

Roberto Carlos úgy tíz méterről szaladt neki a labdának, s az csak egy dolog, hogy bal külsővel óriási erővel rúgta meg. A labda egészen hihetetlen ívet írt le, megkerülte a sorfalat, s a kapufát érintve a hálóba vágódott. Barthez mozdulni sem bírt.

– Az a gól megváltoztatta az életemet – mondta a jubileum apropóján a brazil balhátvéd, aki ekkor pedig már a Real Madrid futballistája volt. Szabadrúgásait hosszú éveken át rettegték az ellenfelek, de ilyen tökéletes kísérlete talán nem akadt még egy.

Borítókép: Akcióban (Fotó: ABACA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.